Rolf Vågene i Aladdin Bar Rolf Vågene i Aladdin Bar foto: Asgeir Eide Olsen
2. januar 2012

Med bar fra Fyllingsdalen til Hua Hin

Skrevet av 
Rolf Vågene ble ved sin lest selv om han flyttet fra Bergen til Hua Hin. Av de mange utlendinger som starter bar i Thailand er det de færreste som har noen erfaring i faget. Et hederlig unntak er Vågene, som vet hva det vil si å drive bar.

AV: ASGEIR EIDE OLSEN

Rolf Vågene hadde reiste en del i Thailand tidligere, men aldri vært i Hua Hin før han kom dit for et snaut år siden. Etter det gikk det raskt for seg. Vågene likte seg i byen, og i rask rekkefølge fulgte samboer, ny bar og nytt hus.
Vi traff Vågene dagen etter han hadde flyttet inn i huset. Vi spurte:
- Har det ikke gått vel kjapt dette?
- Kjapt har det gått, men jeg fikk umiddelbart følelsen av at dette var et sted jeg kunne tenke meg å bli værende, og den følelsen ble bare forsterket da jeg traff min tilkommende kone her, sier Vågene. Rolf og Oon har planlagt bryllup i februar. Han fortsetter:
- Jeg dro hjem og skaffet raskt min kjære et visum så hun kunne dra på besøk. men allerede før sommeren var over hadde jeg bestemt meg og var i full gang med å realisere verdier i Norge. Min forlovede syntes det var flott i Norge, men tenker som meg at det er greit å være i et land hvor folk faktisk snakker sammen, så hun ble glad da jeg sa at jeg ville flytte til Hua Hin.

Mye for pengene
Vågene er veldig fornøyd med det han har fått for pengene her, spesielt villaen:
- Jeg må ærlig talt si at dette er en kåk med høy standard - svømmebasseng, carport, hage og alle moderne fasiliteter. Og ikke dyrere enn en hybel i sentrum av Bergen, sier han med et smil.
- Hvorfor i all verden valgte du å satse på bardrift?
- Jeg hadde en veldig flott bar i Bergen - i privat eie - og med bakgrunnen fra Aladdin i tillegg, så var det naturlig for meg å tenke at bardrift i Hua Hin kunne være noe jeg ville trives med.
Vågene vet hva som er fallgruben for mange bareiere:
- Jeg er forsiktig med drikking i egen bar. Det er lett for å la alkohol bli en hverdagslig greie og da er det ikke sikkert en holder koken særlig lenge. For min del er det først og fremst det sosiale ved å drive en bar som tiltaler meg. Her stikker folk innom. Og en treffer folk når de er i godt humør og skal hygge seg.

Kundene strømmer på
- Jeg sier at jeg driver bar, men det gjør jeg jo egentlig ikke. Det er Oon som driver baren. Selv er jeg deltagende på den måten at jeg snakker med folk og prøver å skape den gode stemningen bare ved min blotte tilstedeværelse, sier han med et lurt smil. Vi snakket litt med Oon også, og hun bekrefter at det er hun som er sjefen, ja. Hun driver på thailandsk vis med et blendende hvitt smil og et gnistrende glimt i øyet.
Vi blir sittende å snakke med Vågene og legger merke til at baren tvers over gata er så godt som folketom. Baren ser trivelig nok ut og bemanningen smiler og hoier til forbipasserende, men på merkelig vis er det Aladdin som fylles opp.
- Ja, det der er underlig, sier Vågene. - Sånn er det stort sett hver kveld og jeg har grublet på hvorfor, men kan ikke si at jeg har funnet ut hva som er grunnen til det. Ærlig talt så tror jeg det har litt med flaks å gjøre også. Det at du kjøper en bar på ‘rette siden av gaten’ er jo ikke noe du kan vite på forhånd.

Fyllingsdalens storhetstid

Navnet Aladdin har en helt spesiell klangbunn for de som kommer fra Bergenstraktene. Fyllingsdalens første og eneste diskotek, pub, bar, nattklubb og konsertarena het i sin tid Aladdin, og Rolf Vågene jobbet der i de gyllne åra på slutten av 70- og i begynnelsen av 80-tallet. Langt vekk fra Torgalmenningen og byens sentrum ble likevel dette et samlingspunkt for hele Bergen. Skiltet fra den gang har nå kommet til heder og verdighet igjen i Hua Hin. Om ikke Dollie de Luxe og Jahn Teigen svinger innom med stavtakdans og splitthopp med det første, så er det nok likevel mange middelaldrende bergensere som vil kjenne et sug i magen når de på tur i Hua Hin ser skiltet som engang markerte inngangsporten til deres egen ungdomstid.

Hua Hin for skandinaver

Hua Hin har lenge vært et av de mest populære feriestedene i Thailand. Den lille byen med kongelig residens og sine langstrakte strender appellerer spesielt til skandinaver som leter etter et sted å slå seg ned i Thailand. Tidligere kunne man ikke gå mange meter i Hua Hin før man hørte svenske stemmer. Nå er de andre nordiske landene kommet etter.
Et stort tilfang av gode restauranter, flotte boområder og flere golfbaner i internasjonal toppklasse, har sammen med klima og nærhet til Bangkok ført til at Hua Hin i dag har en av Thailands største konsentrasjoner av fastboende nordmenn.

(Thailands Tidende utgave 1/2012 - 1. januar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge