Fra venstre Runar Haug, Arild Haugen og Loke Aashamar Fra venstre Runar Haug, Arild Haugen og Loke Aashamar foto: Dag A. Ekeberg
2. januar 2012

Satser marokkansk i Pattaya

Skrevet av 
Tre nordmenn lanserer nå et eneboligprosjekt i marokkansk stil i Huay Yai utenfor Pattaya. Prisklassen er over snittet, men de lokker med private svømmebasseng og store hageområder.

AV: DAG A. EKEBERG

Prosjektet heter Royale du Maroc og hustypene har eksotiske navn som ‘Moroccan Myth’ og ‘Sahara Sunset’. Men det er trauste nordmenn som står bak prosjektet og firmaet Thai-Norway Development, som i dette første prosjektet planlegger totalt 60 hus med priser fra 8,8 millioner baht. Vi stilte dem noen spørsmål, og salgssjef Loke Aashamar svare her:
- Hvorfor marokkansk stil?
- Den marokkanske stilarten har spredd seg som en ny trend i både Europa og USA. For oss europeere er det en stilart som har noe mystisk men samtidig elegant over seg, med sitt innslag av sterke farger, flotte utskjæringer og mosaikk. Marokko er jo en blanding av Afrika og Europa, og det er noe vi har hatt lyst til å ta med oss til Asia. I dette prosjektet er det ikke bare husene som er inspirert av Marokko, men også hagene og parken rundt. Den marokkanske stilen er allerede i Thailand, blant annet med noen flotte spahoteller lenger sør.

Ting Tar Tid
- Hva har vært mest overraskende med å komme til Thailand og starte et eiendomsprosjekt?
- Ting tar tid. Særlig har vi vært frustrert over de svært lange beslutningsprosessene i bankvesenet, sukker Aashamar. Han fortsetter:
- Både Arild og Runar er jo bygningsingeniører, så det er en del av byggemetodene som er mildt sagt gammeldagse for oss, og tar en del tid lenger enn det nok ville gjort hjemme. Samtidig må vi se det slik at her er vi gjester i deres land, og har ikke noe ønske om å påtvinge thaiene våre metoder, selv om vi nok påvirker noe der vi kan, da det i våre øyne kunne vært gjort mye mer effektivt. Hovedsaken er at sluttresultatet blir bra, veien dit er for oss noe underordnet.
- Kan du nevne noen positive sider ved å jobbe med thaier?
- Det er svært mange dyktige håndverkere og ingeniører her. Vi er spesielt imponert over arkitekter og prosjekterende ingeniører.

Gjør ting to ganger
- Kan du nevne noen negative sider ved å jobbe med thaier?
- Det er litt ‘manana’-mentalitet her. Med det mener vi særlig at de har vanskelig for å holde den fremdriftsplanen vi har blitt enige om, så det hender vi må mase litt. Det er også frustrerende at thaier har en tendens til å si ja uansett. Spør vi om de har forstått hva vi mener, så gjør de ofte ikke det, men sier ja likevel. Her er det bedre å gjøre ting to ganger istedenfor å si du ikke forstår den første gangen.
- Har dere tenkt på nye prosjekter ennå? Eneboliger eller leiligheter?
- Vi har vært inne på tanken å gjøre flere prosjekt, også gjerne leiligheter, men først så skal vi fullføre dette prosjektet.
- Hvordan er nordmenns interesse generelt sett for å kjøpe hus i utlandet for tiden?
- I Norge er vi så heldige at vi er forskånet fra den krisen som herjer resten av kontinentet, og som også har gått svært hardt ut over middelklassen. Det ble gjort en undersøkelse i august i år som viser at det er rekordmange nordmenn som jakter bolig i utlandet.

- Hvorfor Pattaya?
- Hvorfor ble Thailand, og Pattaya, valgt?
- Grunnen var stabilt klima og det faktum at Pattaya-regionen er det stedet i Thailand som har flest soltimer pr år. Thailand er også kjent for å ha lite kriminalitet, huset vi bor i når vi er her nede ligger riktignok på et inngjerdet område, men vi låser ikke engang om natten, kan Aashamar fortelle. Han fortsetter:
- Pattaya er lett tilgjengelig. Vi reiser fra København på natten og våkner friske og uthvilte når vi ankommer Bangkok utpå ettermiddagen.
Salgssjefen fortsetter:
- Området er et gunstig sted å kjøpe hus for de som ønsker å ha det som en investering, da Pattaya er den regionen thailandske myndigheter satser mest på både hva gjelder investeringer i turisme og også infrastruktur, blant annet planene om å forlenge Sky Train helt ned til Pattaya.
Aashamar trekker i tillegg frem severdigheter, fine øyer og mange golfbaner som trekkpunkter.
- Har dere planer om å bosette dere her selv?
- Vi har allerede kjøpt bolig i prosjektet, og kommer til å tilbringe ca. tre måneder i året i Thailand.


Mennene bak prosjektet:

Arild Haugen (58) er investor i prosjektet. Han har 41 års erfaring fra byggebransjen. Han har bakgrunn som prosjektleder i store prosjekter, for eksempel seks nye Color Line-terminaler i Norge, Sverige og Danmark. Han jobber for tiden med boligfeltet Askjem Sydøst i Andebu.

Runar Haug (47) er investor i prosjektet. Han har 30 års erfaring i bygg- og anleggsbransjen. For 16 år siden startet han Vestfold Systemelement, en betongelementfabrikk, hvor han har vært daglig leder inntil han i fjor overlot driften til andre for å søke nye utfordringer. Firmaet hans har blant annet levert betongelementene til Color Line-terminalen i Larvik, samt leveranser til alle bygg i den ombygde Vikersundbakken. Haug er også engasjert i boligfeltet Askjem Sydøst.

Loke Aashamar (44) jobber som salgssjef i Thai-Norway Development. Han har jobbet med salg og markedsføring de siste 20 årene. Han har blant annet jobbet i Merkantildata, Microsoft, og sist som salgssjef i et datterselskap av Telenor.

(Thailands Tidende utgave 1/2012 - 1. januar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge