På soppjakt På soppjakt foto: Suwannee Buransuk
2. desember 2011

Isan - mekka for kantareller og trøfler

Skrevet av 
Fattige bønder i Isan sper på lønna med soppsanking i regntiden. Trøfler kan komme opp i 600 baht pr kilo. Slanger og ville elefanter gjør jobben risikofylt.
 

Vi trasker innover skogen. Stemningen er munter. De første regnskyllene har gjort skogbunnen mørk og fuktig. Sommerfugler flyr mellom trærne, sikadehannene lakker sine overdøvende lyder for å tiltrekke seg hunner. Det er nå at naturen livner til etter tørketiden, at det også er tid for sopp.
Håpet om at vi skal finne nok sopp til å kunne selge dem og tjene noen baht er der hele tiden. Men på denne tiden av året har de fleste av oss lite penger. Det er lenge siden betalingen bøndene fikk for fjorårets ris tok slutt. Først og fremst gjelder det nå å finne nok til at vi får et skikkelig måltid. Det snakkes mye om de få gangene de har funnet mange kilo sopp. Det kan gå flere år mellom hver gang, spesielt i skogene vest for Surin, for det er der for tørt til at det kommer store mengder sopp. Under et tynt og skrint jordlag ligger det vulkansk porøst fjell som ikke holder på regnvannet. Skal vi finne mye sopp, må vi nok langt av sted. Helst til grensen mot Kambodsja. Der er det fuktig regnskog og ofte mye sopp.
Normalt begynner det å regne i Isan i april, så i mai-juni er det tid for å sanke sopp. For mange thailandske kvinner er dette en årlig sosial begivenhet. De går gjerne både fem, ti eller flere sammen. Noen ganger kommer de hjem med kurver fulle av risker, termittsopp, trøfler og kantareller.

Dyre trøfler
Trøfler kan koste 600 baht for en kilo på markedet. I perioder med mye sopp kan en kilo kjøpes for 2-300 baht. Det er en dagslønn i Thailand. Denne soppen er derfor forbeholdt de med penger. Når trøflene kommer må de finnes før de kommer opp av jorden. Da forringes kvaliteten. Trenede øyne kan se hvor trøflene kommer. De vokser i jorden rundt helt spesiell busker. Der de vokser nede i jorden er det ofte noen små sprekker i overflaten. Der graves de forsiktig opp. Trøflene kalles på thai ‘het por’ eller ‘het top’,
Trøflene blir vasket, og lagt en stund i vann før de brukes. Gjerne i sursøt suppe - ‘tom yam het por’, eller i curry - ‘geng het por’. Kineserne koker ofte trøflene i soyasaus i flere timer for å få den smaken de ønsker.
Thailandske trøfler er som de mye dyrere europeiske trøflene veldig aromatiske. Lukten er spesiell, behagelig, rund og nesten nøtteaktig.

Termitttuesopp og kantarell
En annen sopp som trives ved termittenes tuer heter ‘het kån’. Den ligner en hvit norsk fluesopp. Mange av soppene som spises i Thailand har nære slektninger i Norge. Blant annet er det svært mange risker som mest sannsynlig er samme art.
Kantarell er nok den vanligste matsoppen i Norge. Den norske gule kantarellen (Cantharellus Cibarius) har en nær slektning i Thailand, ‘het mengphoo’ (kalles også ‘het kamin’). Denne kantarellen er svært liten, noe det latinske navnet Cantharellus Minor tilsier. De små sørøstasiatiske kantarellene er samme art som finnes i deler av Nord-Afrika.

Ville elefanter og slanger
Tre timer har gått. Vi har heldigvis ikke truffet noen ville elefanter. Det skal være flere som lever her i skogene rundt Surin. Ingen av oss ønsker nærkontakt med dem. De kan være farlige. Vi holder oss samlet i flokk. Det gjør kvinnene alltid når de plukker sopp. Det kan være utrygt for en kvinne å ferdes alene i skogen. Ikke alle som oppholder seg her er gode mennesker.
Det er også både kobra, kongekobra, store pyton og andre slanger i skogen. Ved å bråke, trampe litt og holde oss samlet vet vi at de stort sett stikker av. Men vi må likevel vokte oss. Ser noen en sopp ved en trerot, eller en trestamme som har tippet over, ser vi nøye etter at det ikke ligger slanger i skjul før vi plukker soppen.
Timene har gitt en del risker og noen kantareller. Riskene kan være veldig forskjellige i smak. Det er viktig å plukke de som er gode. En bitter riske kan ødelegge et måltid. De er ikke giftige, bare vonde i smaken. Kantarellene er de letteste soppene å finne. De lyser sterkt gult mot den mørke skogbunnen. Men de er så små at det tar mye tid å plukke en kurv med disse.
Vi kommer frem til et sted i utkanten av skogen. Her har jorden vært ryddet for noen år siden og det har siden grodd til med buskene som trøflene trives ved. Ingen har vært her før oss. At det er trøfler her ser vi på jorden som mange steder buler og slår sprekker. Vi er seks stykker som plukker sopp sammen. Når vi har saumfart området for trøfler har vi kanskje en kilo hver. I kveld skal vi spise mat som de rike kineserne spiser!

Thailands Tidende utgave 10/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge