2. november 2011

Kopier kan gi deg store bøter

Skrevet av 
Et EU-direktiv har nå gjort det risikofylt å ta med seg kopier av merkevarer til Europa. Norge er relativt lempelige fortsatt, men en mellomlanding i Europa kan koste deg dyrt.

AV: TERJE ENGØ

Markedene i Bangkok bugner av kopier av kjente merkeklær, programvare, filmer, musikk, klokker, sko og annet. Noen kopier er dårlige, andre gode. En Rolex av typen noen kaller ‘Lurex’ til en norsk hundrelapp eller tre - eller en veske av merket Prada til samme pris, frister mange.
Svært mange som besøker Thailand reiser med Swiss Air, Air France og andre europeiske selskaper når de skal til Thailand. Det innebærer bytte av fly et eller annet sted i Europa på vei hjem. Som oftest er bagasjen merket helt frem til Oslo hvor de fleste fortoller bagasjen.
Men er flyet ditt forsinket fra Thailand, kan i verste fall flyet du skulle videre til Norge med være gått. Kanskje er det mulig å sette deg på et annet fly samme dag, kanskje ikke. Er det sent på dagen risikerer du å måtte overnatte på hotell. Det betyr at du må gjennom tollen for å komme ut av flyplassen.
Økt oppmerksomhet rundt kopivarer gjør at du kan forvente at Rolexen du har på håndleddet blir sjekket. Det samme med den flotte veska du bærer eller den nye Gant-jakken.

Store bøter
I Italia, Frankrike og Sveits risikerer du at kopiene blir inndratt samtidig som du blir ilagt en sviende bot. Bøter på inntil 10 000 euro har blitt gitt til turister som ikke har klart å sannsynliggjøre at varene ble kjøpt i god tro. Det er ikke lett å overbevise tollerne om at et par solbriller som burde kostet en tusenlapp eller mer lot seg kjøpe for en hundrelapp. Har du kjøpt en Rolex som har en normal pris på 25.000 kroner, kanskje flere ganger denne prisen, har du selvfølgelig med både kvittering og garantikort, med mindre du har tenkt å unndra den fra fortolling ved ankomst Norge. Det skal svært mye til for at de europeiske tollerne tror deg når du argumenterer at du kjøpte klokka i god tro om at den var ekte og til og med kastet kvitteringen.
Det er også viktig å være klar over at du ikke bare kan bli stoppet når du går gjennom kontrollen, men også når du passerer sikkerhetskontrollen på vei til et fly.

Norge er lempelige
Årsaken til den økte oppmerksomheten rundt kopivarer, og at det nå slås hardt ned på de som kjøper kopier, er et EU-direktiv som krever at medlemslandene iverksetter tiltak for å stoppe piratkopiering. Det er ulik praksis i ulike land. Noen slår ned på både salg og besittelse av kopier, mens noen land bare bryr seg hvis kopiene er tatt med for videresalg.
De norske reglene er svært lempelige sammenlignet med mange europeiske land. Du vil normalt få beholde kopier som er til personlig eie og bruk. Har du flere kopier, noe som kan tyde på at du har tenkt å selge disse, vil tollvesenet beslaglegge disse. De vil så kontakte de som sitter på rettighetene til merket i Norge, og det vil være opp til disse om du skal få lov til å beholde varen eller om den skal beslaglegges.
Hva som regnes som til eget bruk er opp til en skjønnsvurdering. Eget bruk omfatter også at du kan gi kopiene bort som gaver.

Femdobling
Norsk tollvesen femdoblet antall beslag av kopivarer fra 2009 til 2010. De ber nordmenn om å la være å kjøpe slike varer, da de mener at det er kriminelle som står bak produksjonen. Ofte er det forbindelser til narkotika, barnearbeid og prostitusjon, blir det hevdet.
Thailandske myndigheter har de siste årene hatt en rekke aksjoner mot salg av ulovlige kopier. Derfor viser for eksempel selgere av kopiert programvare, musikk, filmer og spill bare frem innpakningen. Kommer det en politirazzia har de ingen ulovlige varer der. Kjøperen betaler og kopiene hentes fra et annet sted og overleveres. Det gjelder enten en handler i Khaosan Road eller IT-senteret Pantip Plaza i Bangkok.
Det er gjort undersøkelser som viser at selv i eksklusive thailandske butikker som utgir seg for å selge originale varer, forekommer det at kundene får kopier. Ofte er disse så godt laget at bare eksperter kan skjelne mellom kopier og ekte produkter.

Thailands Tidende utgave 9/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge