Norske deltakere i "Flight of the Gibbon" Norske deltakere i "Flight of the Gibbon" (foto: privat)
2. november 2011

Nordmenn på stålwire i regnskogen

Skrevet av 
‘Flight of the Gibbon’ kom til Thailand for fire år siden, og finnes i Chiang Mai og Chonburi. De arrangerer guidede turer i regnskogen - opptil 60 meter over bakken.

AV: DAG A. EKEBERG

Det er trukket stålwire mellom 24 trær i en tre kilometer lang løype i utkanten av dyreparken Khao Kheow i Chonburi. Deltakerne glir mellom trærne hengende fra en stålwire. Plattformene som er bygget oppe i trærne er fløyet inn med helikopter.
Turister i Pattaya de siste par årene har vel knapt unngått å legge merke til all reklamen for Flight of the Gibbon. Det er i hvert fall umulig å kjøre bahtbuss i byen uten å se bilder fra regnskogen. Tom Stenshavn ved reisebyrået VIP
Reiser i Pattaya har testet Flight of the Gibbon. Her forteller han om opplevelsen:
- Vi var åtte nordmenn, og jeg hadde satt meg fore å ta bilder og video av hele opplevelsen. Khao Kheow ligger en snau times tur fra Pattaya, på vegen mot Bangkok. Konseptet kommer fra New Zealand, forteller Stenshavn. Her gir han et lite innblikk i den tre timer lange opplevelsen:

Sikkerheten i fokus
- Vi får først en rask gjennomgang av hva som skal skje og går gjennom et strengt men ikke vanskelig reglement. Deretter får vi alle seletøy med ‘trollie’ og karabinkroker omtrent slik en fjellklatrer har på seg. Vi får beskjed om å tømme lommene våre i et låsbart skap, ellers vil vi muligens miste våre eiendeler ned i et landskap ingen mann kan ta seg igjennom.
- Når dette er gjort får vi en gjennomgang om hvordan man skal oppføre seg på platåene når man skal ut på linen. Man skal ikke holde i wiren foran trollien, da ryker fingrene. Man skal heller ikke holde i wiren bak trollien, da brenner man av all hud på hånda. De trenger ikke si dette mer enn en gang. Alle fikk med seg det. Vi får også beskjed om at guidene, som er to på hver gruppe, setter oss fast i sikkerhetsliner på hvert platå vi kommer og at en av guidene sender oss ut og en tar i mot. Så vi skal være godt tatt hånd om.

60 meter over bakken
Stenshavn fortsetter: - Den første linen vi skal ut på er også den høyeste og ligger 60 meter over bakken. Det er ikke lett å filme mens man henger her, men det gir en utrolig følelse av frihet. Man slipper å bli redd slik som i et fallskjerm- eller strikkhopp, og man blir i ett med naturen på en helt spesiell måte. Vi fortsetter innover i regnskogen på line etter line og vi blir tøffere og tøffere. Etter hvert kaster vi oss ut baklengs, og jeg filmer også oppned for å se hvordan dette blir.
- Vi kommer til et stopp der vi blir rappellert ned 50 meter før neste line, møter deretter bakkeplan igjen før vi plutselig står på et bitte lite platå 50 meter over bakken med en utsikt som ikke kan beskrives. Ingen bebyggelse, ingen sivilisasjon å se noe sted. Bare skog!
- Deretter den lengste linen på over 300 meter. Her får vi beskjed om å sprike mest mulig med bena for å øke luftmotstanden, slik at vi ikke skal komme i mål på andre siden med for stor fart. Her får vi en fart som føler at trollien vi henger i er rødglødende. Deretter over en hengebro som minner om den i Flåklypa, bare mindre og mer hengende. Og til slutt rappellering ned i resepsjonen der vi i utgangspunktet startet fra, bortsett fra at vi rappellerer ned fra et 50 meter høyt tre. Vi får konstatert av guidene at i dag så vi lite ville dyr. Det var fordi de tøffe guttene som var med skrek verre enn småjenter på en rockekonsert.

Bundet fast hele tiden
- Hvordan er sikkerheten på de plattformene som ikke har gjerde, spør vi Tom Stenshavn:
- De fleste plattformene er uten gjerde. Vi er bundet fast med sikkerhetskarabiner til vårt seletøy hele tiden, dette er 100 prosent sikkert.
- Hvordan er vedlikeholdet på systemet?
- Alt er godt vedlikeholdt og det har ikke oppstått ulykker her. Det er mange thaier som jobber med vedlikehold, men alt er styrt av sjefene fra New Zealand.
- Hvordan har de bygget disse plattformene slik at det ikke skader trærne?
- Plattformene er bygget i tre og er holdt av en wire som er jekket rundt trærne slik at de ikke skal skade trærne.


Vil starte flere steder

Utsanee Sripet, PR-ansvarlig for firmaet Tree Top Adventures som arrangerer Flight of the Gibbon, forteller at de har forholdsvis få skandinaver på turene, men har som målsetning å øke antallet.
På spørsmål fra oss innrømmer hun at prosjektet har vært en større suksess enn de hadde forventet. Hun mener det skyldes den store interessen for opplevelsesferie for tiden.
- Har dere noen planer om å åpne Flight of the Gibbon andre steder?
- Vi har planer både i og utenfor Thailand som vil materialisere seg de nærmeste 18-24 måneder.
Tree Top Adventures gir ifølge ledelsen 10 prosent av overskuddet til tiltak for å bevare regnskogen.

Thailands Tidende utgave 9/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge