2. november 2011

Reisebyråene er fortsatt liv laga

Skrevet av 
Mar Mosavi har drevet reisebyrået Asia Inter i Oslo siden 1994. Noen byråer stenger, mens Mosavis lille kontor fortsatt har godt med kunder. For det er mye et byrå kan gjøre som netthandel ikke tar seg av.

AV: HELGE HEYERDAHL

- Reisende er opptatt av pris og reisetid. Hvor får man billigst billetter?
- Det aller billigste er å kjøpe restplasser på charterturer. Om et charterfly har ledige plasser noen få dager før avreise selger de heller disse plassene for noen få tusenlapper enn å reise med tomme seter. Utenom det så er det rimeligst å kjøpe billetter i god tid, for prisen øker jo nærmere avreisen man kommer.
- Hvor mye mer koster f.eks en tur til 10.000 kroner hos reisebyrå?
- Hos oss får man flere klasser å velge mellom, men for de rimeligste klassene koster det som regel ca. 7 prosent mer enn hos et nettselskap. Vi må betale et par hundre kroner for å få skrevet ut billetten, og det koster å ha et bemannet kontor hvor kunden får veiledning samt å ha noen man kan ringe om man vil bytte billett eller havner i problemer utenlands.

Ikke stor profitt
- Men trenden er vel at flere og flere benytter seg av nettbyråer?
- Siden mange kun er ute etter pris, så har det blitt sånn. Det er flere store reisebyråer som har måttet stenge, men for meg går det bra foreløpig siden kontoret er lite. Flere kunder kommer tilbake, og da gjerne kunder som har måttet ha hjelp til noe som ikke nettbyråene bryr seg om.
- Er det gode penger i å drive
reisebyrå på den størrelsen du har med to ansatte?
- Det går greit, men man blir ikke rik av det. Vi får ikke prosenter fra flyselskapene som mange tror, og vi betaler akkurat samme pris for billettene som nettbyråene. Om jeg selger en billett til 5000 kroner så tjener jeg 200-400 kroner, så man skal selge en del billetter for å få det til å gå rundt.
- Hva slags kunder har du?
- Alt mulig egentlig. De unge bestiller nok mye på nett. Her er det mange nordmenn, men kanskje spesielt mange som kommer fra Iran, Afghanistan og Kurdistan.

Tungt å drive i Norge
- Tror du de tradisjonelle reisebyråene vil dø ut?
- Det er som sagt mange som stenger kontorene sine, både store og små. Prisma og Globetrotter er to eksempler. Jeg håper og tror at mange fortsatt vil handle over disk. Om det blir for få kunder til å leve av dette så er jeg så gammel nå at da kommer jeg nok til å pensjonere meg og se på tv hele dagen...haha. Det er så mye styr med å etablere firma her i Norge, så det kommer jeg nok ikke til å gjøre igjen.

- Thaiene lurer deg ikke
- Hvilket forhold har du til Thailand?
- Jeg er veldig glad i Thailand, og kjenner mange thaier. Når jeg reiser til Asia er jeg i Thailand 4-5 dager. Det er for meg det beste landet i Asia. Best og billigst mat, hoteller og shopping. I andre asiatiske land er det mye lettere å bli lurt enn i Thailand. Om jeg f.eks handler på et marked i Kina må jeg alltid sjekke at jeg får det jeg har kjøpt, for de prøver å lure noe annet opp i posen enn det jeg har betalt for. Sånn holder de ikke på i Thailand.

Reisetips: Sør-Iran
- Til slutt må du komme med et tips om hvor flere burde reise. Har du et reisemål som fortsatt er en skatt?
- Et fantastisk sted som nesten ingen nordmenn drar til er SørIran. Der er det sol og varmt hele året, masse å se på, billig, bra mat og mange kontraster. Man kan f.eks dra nord i Iran og stå på ski i en 10 km lang alpinløype som er åpen hele året, og ta fly til sør etterpå for å bade. I Iran er man veldig trygg, og det er et gammelt land med gamle tradisjoner. Om man er glad i alkohol er det ikke det beste landet å dra til, for man finner ikke alkohol der.


- Kunder på vei tilbake

Hos Marianns Reisebyrå i Stavanger er hele 80 prosent av kundene thailandsfarere. Mariann Ellingsen - som har drevet i bransjen i 20 år, derav seks år med eget byrå, sier at en del kunder som har handlet på nett nå kommer tilbake til byrået.

- Hva er fordelen med å benytte ditt reisebyrå fremfor å handle billetter på nett?
- Å selge en flybillett er en prosess. Det innebærer å gi bra informasjon og være tilgjengelig for kunden fra han kjøper flybilletten til han er tilbake. Husk at det kan oppstå tidsendringer, innstillinger etc. Vi har faktisk også enkelte flyselskap som er billigere hos oss enn på nett. Det er heller ikke alltid at en nettoperatør er oppdatert på ledige seter.

- Hvordan ser du på fremtiden for reisebyråbransjen kontra netthandel?
- Jeg har opplevd at en del kunder som tidligere kjøpte på nett har begynt å bruke reisebyrå igjen. De sier det er vanskelig å komme gjennom på telefon og e-post til nettoperatører. Manger foretrekker også den personlige kontakten for å få den nødvendige informasjon. Likeledes gjør enkelte flyoperatører alt de kan for at reisebyråer skal ha samme prisnivå som på nett. Jeg tror absolutt at nettoperatører er kommet for å bli men også enkelte reisebyrå.

- Har du et tips om et reisemål som er spennende og utenom det vanlige? Det trenger ikke være i Thailand.
- Vel, selvsagt er Thailand førstevalget. Men Chile har også begynt å bli et spennende reisemål, selv om flyreisen er lang. Her kan du ta ‘vintoget’ til forskjellige vingårder, stå på ski i fjellet eller rett og slett bare slappe av med en god pils på stranda. (dae)


Slik blir du oppgradert:
- Hvordan tenker flyselskapene når de oppgraderer reisende, spurte vi Mar Mosavi:
- Det er vanlig at de som har
bonuskort - bruker selskapet ofte - har en fordel. Det lureste er nok å være tidlig ute, og pent kledd. Så kan man jo høre med den som ser ut til å være sjefen i innsjekkingen om man kan bli oppgradert. Jeg har hørt om folk som har sagt de har vondt i ryggen, benet eller dårlig blodsirkulasjon for å bli oppgradert, men vet ikke om det hjelper.

Fordeler ved å handle hos byrå:
* Du har noen å forholde deg til angående spesielle ønsker
* Du har noen å ringe hvis det dukker opp problemer
* Du trenger ikke betale billetten i sin helhet i bestillingsøyeblikket
* Du kan få ordnet med ekstra bagasje
* Du kan få byttet retur
* Det er ikke mye dyrere enn å handle på nett
(Fra Asia Inters argumenter for å handle reiser hos dem istedenfor på nett)

Thailands Tidende utgave 9/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge