‘Kokke-Per’ styrer endelig eget kjøkken
2. november 2011

‘Kokke-Per’ styrer endelig eget kjøkken

Skrevet av 
Han jobbet som kokk på norske restauranter i Pattaya i nesten sju år før han selv ble restauranteier på ‘P.M. Cafe’. Det som irriterer Per Mogstad, bedre kjent som Kokke-Per, mest her i verden er når norsk mat kalles kjedelig og svinekjøtt omtales som biff.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

Kokke-Per fra Kristiansund jobbet som kokk i nesten tre år på restauranten Olala på Jomtien, før han skiftet beite og begynte på Lindas Restaurant i Jomtien, hvor han var kjøkkensjef i 4 år. Ellers har han sin bakgrunn fra norsk skipsfart og hotell.
- Det har nå etter hvert blitt en del folk som følger etter meg der jeg jobber for å spise det jeg lager i stand, sier Per Mogstad ubeskjedent.
- Derfor var jeg ikke spesielt engstelig for å åpne egen restaurant, og vi har da også hatt godt med besøkende.
- Norske mattradisjoner er veldig undervurdert, sier Kokke-Per: - Norge har et utrolig innholdsrikt kjøkken. Men både tradisjon og språket endres raskt. Tidligere var biff noe som var forbundet med storfe, nå leser jeg om ‘svinebiff’ på norske menyer. Og hvordan svin har blitt biff skjønner jeg ikke helt. Ordet biff kommer fra det engelske ordet beef som betyr okse/storfekjøtt.

Russiske utfordringer
PM Cafe ligger like ved Hanuman-krysset der den nye Jomtien Second Road begynner, og veien fra Pattaya fortsetter noen hundre meter ned til selve Jomtien Beach. Selv om restauranten er utendørs i friluft, og det kun er et par stenkast til stranden, så er Kokke-Per påpasselig med klesstilen, og vil at gjestene er det samme. - Man kan bytte ut badetøyet før man skal spise, mener han. - Vi har hatt en del tilfeller av russere som ønsker å spise middag i bar overkropp, men da må de finne seg et annet sted. Kokke-Per er påpasselig fremme med en høflig men bestemt tone.
Forbipasserende gjester er det en del av, likevel er det skandinaver og ikke minst landsmenn som ferdes mest på PM Cafe. For her er det nemlig skikkelig norsk mat som serveres. - Vi jukser verken med råvarer eller tilberedning, her lages alt fra bunnen av, ingen posevarer eller halvfabrikata, sier Mogstad, som likevel legger til at det er ett unntak fra regelen: - Når det gjelder kålrabistappe bruker vi Toro. Men vi jukser litt med tilsetninger slik at den blir enda bedre enn originalen, smiler han lurt.

Skam å gå tom
- Noe av det verste du kan oppleve på en restaurant er at du bestiller en rett for så å få vite at du må velge noe annet. - Det er en skam å gå tom for en rett. Det skjedde meg en gang på Olala, og en gang her på PM, sier Mogstad. - Vi gikk tom for skinkestek, heldigvis var det bare to personer som måtte ombestille, og de var gamle venner av meg. Det er en stor skam for en restaurant, og det skal aldri skje igjen, bedyrer Mogstad.
Kokke-Per har også testet ut en del bedre restauranter i området. PM Cafe ligger jo bare noen hundre meter unna Pattayas mest berømte luksusrestaurant, Bruno’s. Mogstad gir toppkarakter for service og omgivelser, men syntes at laksen kunne vært tilberedt bedre. Men så er da også Kokke-Per en lidenskapelig lakse-elsker, noe han har vært siden han fikk smaken for denne fisken allerede som 16-åring tidlig på 60-
tallet. Et av resultatene av den lidenskapen, var at han på 80-tallet utviklet sitronmarinert laksefilet i kokepose, noe som senere ble en salgssuksess, men ikke for ham.
Sønnen Kurt Mogstad er også en mann med mange jern i ilden, nylig har han vært i Nashville og spilt inn countrymusikk under navnet Hoss Curtis, forteller Per. Kurt har en datter som er halvt thai.

Streng på driksen
Når Mogstad selv er ute og spiser er han mer opptatt av maten enn av servicen. Så lenge servicen er grei, er han fornøyd. Men han er også rask frempå med å kommentere hvis servicen er dårlig. Måten han kommenterer på er en som folk i service-
næringen skjønner, nemlig via driks. - Jeg gir minst 10 prosent ved normal eller ekstra god service. Ved middels god service vanker det en 20-lapp og ved dårlig service vanker det en (1) baht.
Mogstad har alltid en baht-mynt liggende i lommen for slike tilfeller. - Det er et signal de sjelden glemmer, ler Kokke-Per.


Restaurantøren ‘grilles’:
- Hva liker du best av vestlig mat?
- En skikklig spansk Paella, eventuelt en Entrecote når den er riktig behandlet.

- Hva er din thailandske favorittrett?
- Uten tvil Tom Yam Kung. En god nummer to er Tom Kha Gai.

- Hva tror du kundene liker best ved PM Cafe?
- God mat og rolige omgivelser.

- Hva kunne du tenke deg å forbedre?
- Mye, men det får vi ta når økonomien tillater det.

- Hvordan ser PM Cafe ut om fem år?
- Ja, den som hadde vært synsk! Fremtiden får vi ta som den kommer.

- Hva slags kunder kan du være foruten?
- Ubehøvlede høyrøstede mennesker som tror at verden dreier seg kun om dem, uten respekt for andre. Likeledes folk som synes det er ok å sitte med bar overkropp eller åpne skjorter på en restaurant. Og gjester som ikke skjønner forskjellen på et spisested og en beerbar.

- Har du noen gode matråd til skandinaver i Thailand?
- Nyt mangfoldet! Det er utrolig mange gode restauranter som vil gi gode matopplevelser fra hele verden. Hold deg unna strandmat i lavsesongen, men nyt den gjerne i høysesongen. Det er utrolig mange gode matopplevelser der også.

Thailands Tidende utgave 9/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge