6. juli 2011

Mange dyre valgløfter kan gi prishopp

Skrevet av 

Mange fryktet et jevnt valgresultat med protestaksjoner og anklager om valgjuks. Dette unngikk heldigvis Thailand i og med at tidligere statsminister Thaksins parti Pheu Thai (uttales Pua Thai - 'For Thailand' på norsk) vant et flertall av setene i parlamentet. Som om ikke det var nok, har Yingluck Shinawattra, statsministerkandidat og søster av den tidligere statsministeren, fått med seg fire andre småpartier til å danne en koalisjonsregjering. Nå har de nøyaktig 300 seter (av totalt 500) bak seg i parlamentet.

Pheu Thai har mange valgløfter som skal innfris. De har lovet å øke minstelønnen til 300 baht over hele landet fra nyttår. Dagens minstelønn varierer mellom 159 og 221 baht avhengig av provins. Økonomiske eksperter og næringslivsledere har gått ut og advart sterkt mot dette, av to grunner, frykt for konkurranseevnen og frykt for inflasjon. Pheu Thai har svart at de vil redusere bedriftsskatten fra 30 til 23 prosent, og ned til 20 prosent fra 2013. Det vil imidlertid kun komme store bedrifter til gode, hevdes det.

Kongkrit Hiranyakit, president i "Tourism Council of Thailand", sier til Bangkok Post at turistnæringen blir spesielt hardt rammet, siden personalkostnader ofte utgjør 15-20 prosent av totale kostnader i denne næringen. Hvis man snakker om firmaer som driver guidede turer, kan personalkostnader utgjøre hele 70 prosent av totalen. Da kan turistene som benytter disse tjenestene se frem til en betydelig økning i prisene.

Pheu Thai lovet i valgkampen små datamaskiner av typen ipad til alle elever som starter i grunnskolen, det dreier seg om over en million barn. De sa samtidig at en slik "tablet" datamaskin bør kunne kjøpes for rundt 5000 baht, så da er det ikke Apple man snakker om, men rimeligere etterlikninger.

I dagens utgave av Bangkok Post står det at helsetjenester til 30 baht pr besøk vil bli gjenopptatt. Likeledes ryktes det at prosjekter som OTOP - En Landsby, Et Produkt - vil bli satt i gang igjen. Dette dreide seg om billige lån og statsstøtte til fattige landsbyer som ville utvikler småindustri. Turister i Thailand husker antageligvis de mange markeder og tilstelninger hvor de utroligste produkter kunne kjøpes til veldig lave priser.

Når det gjelder valgets taper, Demokratene, så har Abhisit tilbudt seg å gå av som leder av partiet, men resten av ledelsen virker å synes at han uansett er den beste kandidaten de har. Visestatsminister Suthep sier at han vil stemme på Abhisit som fremtidig leder av Demokratene.

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge