2. oktober 2011

Slingbox - se TV hvor som helst

Skrevet av 
Slik ser du Dagsrevyen i Thailand:

En slingboks er en liten boks du kobler på tv-en din hjemme. Da kan du via internett se nøyaktig de samme kanalene du har hjemme - uansett hvor du er i verden.

AV: ØYSTEIN VINCENT

Jeg har brukt slingboks i over ett år nå, både i Thailand og på reiser ellers i verden. Og jeg har adgang til de samme kanalene som jeg har hjemme i Norge. Med slingbox spiller det ingen rolle om du har parabol, RiksTV, Get kabel-tv eller andre løsninger. Det eneste som betyr noe er at du er tilkoblet internett hjemme og der du befinner deg på ferie.
Det er ingen månedlige kostnader, bortsett fra internettabonnementet du allerede har. Men husk at det kan være begrensninger på antall megabyte pr måned hvis du ser TV via mobiltelefon eller liknende.
Slingboks finnes i flere utgaver, med mulighet for å koble til flere dekodere eller dvd-spillere, som for eksempel Slingbox PRO-HD. Vi har brukt den minste utgaven, Slingbox Solo, som er koblet til en Get PVR dekoder (tuner) og kabel til routeren (internett).

Se oppkoblingsvideo
Det er faktisk en enkel sak å koble til en slingboks: Du kobler boksen med medfølgende kabler til dekoderen din og en kabel til routeren. Det følger med lettfattelige ‘koblingskart’, og skulle du trenge en hjelpende hånd kan du søke på ‘Set up Slingbox Solo’ på Youtube, og du finner massevis av videoklipp som viser deg hvordan.
Førstegangsoppsett på pc-en er også en grei sak. Når det er gjort kan du fra en hvilken som helst pc i verden logge deg på din slingboks og helt lovlig se alle de kanalene du har hjemme. For å se TV trenger du ingen ekstra programmer, men logger deg på slingboksen din via watch.slingbox.com med ditt eget brukernavn og passord. Du fjernstyrer kanalene på dekoderen svært enkelt fra fjernkontrollen. Har du en PVR dekoder kan du styre opptak og avspilling svært enkelt med slingboksløsningen.

Lyden prioriteres
Slingboks-teknologien krever i utgangspunktet ikke stor båndbredde, men jo raskere linjer desto bedre bilde får du. Teknologien er slik at lyden prioriteres før bildet. Er det lav båndbredde blir bildet kornete, og klarere og klarere jo bedre båndbredde du har. I praktisk bruk i Thailand vil du oppleve at bildekvaliteten kan variere en del, siden landets forbindelse (gateway) til utlandet til tider er av høyst varierende kvalitet.
Det har ingen hensikt å ha en kraftig internettforbindelse i Thailand (for eksempel 10 Mbps) hvis du ikke kan sende ut (upload) fra Norge mer enn f.eks. 1 Mbps. Jo bedre upload du har hjemme i Norge, desto bedre er det.
Jeg benytter en 20/4 Mbps bredbåndslinje i Norge og en 1Mbps adsl-linje i Thailand. Det gir en fullt ut akseptabel kvalitet på en 24-tommers skjerm. De fleste pc-er kan også enkelt kobles til en tv eller projektor.

Ekstra mottakerboks
Hvis du ikke ønsker å bruke en pc som mottaker der du er, kan du bruke et par tusenlapper på en SlingCatcher. Dette er en mottakerboks for Slingbox. Denne boksen kobles til en tv som en vanlig dekoder (via scart eller hdmi). Etter en enkel konfigurasjon kobler den seg til din slingboks som står hjemme i Norge. Fjernkontrollen som medfølger styrer da altså dekoderen som står plassert ved slingboksen hjemme i Norge. Dette gir deg følelsen av å bruke en vanlig dekoder selv om tuneren i virkeligheten står i Norge og bildet leveres via internett.
Jeg vil absolutt anbefale å bruke kablet oppkobling både i Norge og ved mottak i Thailand - det vil si en ethernettkabel mellom pc-en og routeren i Thailand. Du mister mye båndbredde ved å bruke WiFi.

Trenger fast nett hjemme
Slingboks-løsningen krever jo at du har et fast oppholdssted i Norge og er nødvendigvis ikke et alternativ for fastboende i utlandet dersom du ikke har kjente som kan være vertskap for slingboksen. Vær klar over at ved slike tilfeller kan dere komme i konflikt om hva dere vil se på dersom man bare har én dekoder. Men det er jo ikke noe å veien for å anskaffe en ekstra dekoder.
Alternativet til Slingbox er såkalte P2P streamingtjenester - som for eksempel EUChannels. Det er imidlertid et spørsmål om hvorvidt disse tjenestene er lovlige i forhold til opphavsrettsloven.

Kostnader:
Slingbox Solo: 1400 kroner (ca)
Slingbox PRO-HD: 2300 kroner (ca)
Slingmedia SlingCatcher: 2500 kr.
Det er ingen månedlige kostnader bortsett fra internettabonnement du allerede har. Produktene kan kjøpes fra for eksempel komplett.no, mpx.no og cdon.no

Hva om boksen låser seg?
Digitale dekodere har det med å ‘låse’ seg fra tid til annen, og krever at du starter den opp på nytt (restarter). Det er en øvelse som er umulig å gjøre fra Thailand. Det er derfor enten nødvendig å alliere seg med en person hjemme som kan gjøre det, eller du kan fjernstyre det hele med en såkalt ‘hyttestrømbryter’. Denne fungerer slik at du sender en sms-melding til ‘kontakten’ som slår strømmen av eller på. En slik bryter koster omkring 1000 kroner, og krever i tillegg et sim-kort (kontantkort).

(Thailands Tidende utgave 8/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge