1. august 2011

Lederartikkel: Thaiene får lønnsøkning - vi får dyrere ferie

Skrevet av 

Du husker vel da en nudelsuppe på gata kostet 10 baht (og vi fikk nesten 7 baht for en krone)? Det er ikke så mange år siden, men utviklingen i Thailand har kommet langt på den tiden. Som i de fleste utviklingsland får befolkningen i Thailand økende krav ettersom økonomien bedres, og de finner seg ikke lenger i å jobbe for luselønn uten pensjonsrettigheter eller helseordninger.

Valgets vinner, Pheu Thai, lovet i valgkampen at minstelønnen i Thailand skulle heves til 300 baht pr dag. Det er en gedigen økning fra dagens nivå, som varierer fra provins til provins, men ligger mellom 159 og 221 baht.

Valgets tapere Demokratene tror ikke at Pheu Thai kommer til å gjennomføre dette valgløftet, og har gått ut med signaler om at de vil anmelde Pheu Thai til Valgkommisjonen hvis de ikke oppfyller alle valgløftene (det er morsomme valglover de har i Thailand - det ville ikke vært mange politiske partier igjen i verden hvis de skulle måtte oppløses grunnet brutte valgløfter). Påtroppende statsminister Yingluck på sin side bekrefter nærmest daglig at de skal gjennomføre valgløftene, men at bedrifter vil få skattelette etc. for å hjelpe på de økte lønnsutgiftene.

Næringslivet tar tydeligvis Pheu Thai på alvor, det har vært utspill i media hver eneste dag siden lenge før valget om hvor ødeleggende denne lønnsøkningen vil bli for konkurranseevnen til thailandske bedrifter.

300 baht pr dag (med 6-dagers uke og litt ferie) tilsvarer omtrent 7500 baht pr måned. Dette er ca. begynnerlønnen i dag for folk med 4-årig universitetsutdannelse. Nå skal altså alle arbeidere opp på dette nivået, og de med fireårig utdannelse skal opp i 15.000 baht pr måned - nok et valgløfte.

Det er et tøft utspill å ville øke minstelønnen til 300 baht. Men de fleste kan være enige om at det ikke er rare livet man kan bygge rundt en lønn på under 200 baht pr dag. Det er da også en grunn til at thaier stadig vekk er på jakt etter måter å tjene penger på, enten ved å opprette 'butikk i butikken' der de jobber, eller forsøke å tjene penger på si på alskens kreative opplegg.

Vi tror at næringslivet kan klare seg godt fortsatt selv med litt høyere lønnsutgifter. På den annen side så er det jo i dag mange eksempler på at næringslivet betaler lavere lønninger enn dagens minstelønn, eventuelt bruker arbeidskraft fra nabolandene, så det er vel ingen ting som tyder på at alle arbeidere plutselig vil begynne å motta 300 baht pr dag. Apropos nabolandene, har de ifølge Thai Chamber of Commers gjennomsnittlige lønninger som ligger på 75-100 baht pr dag. Så det er ikke rart de kommer til Thailand.

Matvareprisene i Thailand har økt mye i det siste, det har vestlige turister også fått oppleve. Så la oss si at det ikke lenger blir fem ganger så rimelig i Thailand som i Norge, men bare fire ganger. Klarer vi å leve med det?

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende utgave 6/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge