2. september 2011

Phayam - ikke lenger bare backpackers

Skrevet av 
Jan Kvamme fant sitt paradis for fire år siden. Da var det en kamerat som tok ham med på ferie fra gjestehuset Kvamme drev i Patong Beach i Phuket og opp til øya Phayam i provinsen Ranong. Kvamme var solgt med en gang, og startet resort på øya.

AV: DAG A. EKEBERG

Kona Kanchana er fra Sa Kaeo og er landkrabbe, så det var Jan som var ivrigst på å kjøpe land og bygge på Phayam. Men i ettertid viste det seg at Kanchana også kunne trives på en øy, men spesielt i høysesongen med mye folk, kan hun medgi.
KK Aowyai Resort åpnet dørene for sine første gjester i september 2009, og denne høsten starter byggetrinn nummer to. Fra fem bungalower, to utleierom og en restaurant, økes det nå med ytterligere åtte utleierom, en større leilighet og et svømmebasseng.
- Det er ikke så lett å bygge på en øy, sier Kvamme. - Jeg så en lekter ligge på kaia før vi startet arbeidene.
Jeg spurte folkene der, men de sa at den kun kunne brukes av myndighetene. Nå vet jeg bedre, og skal bruke denne på neste byggetrinn. Hadde jeg kunnet brukt lekteren første gangen, ville vi ha spart halvannen million baht i transportutgifter, sier han med et skjevt smil.

Smart å ligge litt lavt
- Vi valgte en tomt ca. 300 meter fra sjøen, sier Kvamme. Det var ledig land helt ved sjøen også, men jeg liker å ligge litt lavt i terrenget blant thaiene. Det er ikke noe lurt å vise seg frem for mye, sier Kvamme, som har erfaring fra forretningsdrift med bar og gjestehus i ti år i Phuket.
- Når thaiene spør om det er mye gjester, rister jeg på hodet selv om det egentlig er nærmest fullt belegg.
Thaiene får stikke seg frem, men det vil ikke jeg, sier Kvamme.
Jan Kvamme har med seg en norsk partner på satsingen på Phayam. Han er imidlertid hjemme i Norge, så det er Kvamme som står for alt oppsyn. Og selvsagt kona som står for den daglige ledelsen: - Få med deg at ingen ting av det vi har gjort på øya hadde vært mulig uten henne, sier Kvamme.

Ingen selgere
Det er ingen selgere på øya Phayam. Det er en av de store attraksjonene.
- Ingen river og sliter i deg, sier Kvamme. - Den lengste stranda er 3 km lang, noen ganger er det knapt folk å se på morgenen, det er slik jeg liker det.
- Det er mye hollendere, kanadiere og svensker, sier Kvamme, og også en og annen nordmann.
Jan Kvamme er fra Haugesund og drev med anleggsdrift, trailere og gravemaskiner helt til han ble uføretrygdet i 1993. Da reiste han etter hvert noe rundt i verden, men da han kom til Thailand første gang i 1998 var hjertet tapt, og valget gjort.

Fakta om Phayam:

Historisk har Phayam vært en godt bevart hemmelighet som backpackers og gamle hippier har forsøkt å holde for seg selv. Men hvert år som går kommer det stadig flere vanlige turister.
På øya finnes det ingen biler, så da er det mopedene som teller. Øya er ti kilometer lang, så det kan bli langt å gå. Leier du rom eller bungalow følger det ofte en moped med på kjøpet.
Dyrelivet er rikt på øya, med 64 fuglearter, 2 typer apekatter, villsvin og en og annen kobraslange.
Det arrangeres båtturer til Similan og Surin-øyene, som er populære steder å dykke. Likeledes arrangeres det lengre turer til burmesiske farvann.

(Thailands Tidende utgave 7/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge