25. juni 2011

Pattaya i tv-søkelyset nok en gang

Skrevet av 
Kjent norsk filmskaper Petter Bønsnes lager nå sin fjerde dokumentar om Thailand. Denne gangen er det livet rundt Sjømannskirken som står i fokus.

AV: HELGE HEYERDAHL

Reportasjer fra Pattaya er som regel synonymt med gode seertall for tv-kanalene. Denne gang er det TV2 i samarbeid med Nordisk Film og filmskaper Petter Bønsnes som skal produsere en dokumentarserie som trolig vil ende på åtte episoder når den er ferdig klippet.
Filmskaperen som står bak tidenes mest sette 'Fakta på lørdag' på NRK med serien 'Thailand for nordmenn', og ikke minst hans andre kritikerroste serie 'Norge for nybegynnere', kan forsikre om at ingen har noe å frykte.
- Denne serien skal handle om livet i og rundt Sjømannskirken i Pattaya, New York og Dubai. Det kommer til å handle om nordmenn i eksil. Om miljøet rundt Sjømannskirken. Både de som bruker kirken, og de som jobber der. Det blir møter med mennesker med spennende historier, sykebesøk, begravelse, 17. mai og andre hendelser, forteller Bønsnes.

Vil være nyansert
- Man kan med andre forvente en serie med solskinnshistorier, og sjømannspresten vil slippe å sette kaffen i halsen?
- Det skal han slippe. Jeg vil lage et mer nyansert og riktig bilde av Pattaya enn det jeg ser har vært vist til tider. Men jeg skal ikke legge skjul på at en del ting er annerledes her. Alle som reiser til Pattaya for første gang vil bli litt sjokkert når de kommer. Men når man blir kjent med folk, og hører om historiene og bakgrunnen deres så forstår man mer hvordan ting henger sammen. Man skal tørre å kalle en spade for en spade, for det er ikke solsiden av Nice vi befinner oss på, sier Bønsnes som selv er flasket opp på sjømannshistorier siden hans far var kaptein hos Fred. Olsen i sin yrkeskarriere.

Mange sjømenn
Vi blir med på noen av opptakene, og de gode kommentarene sitter løst når det filmes fra minigolfbanen på Thappraya Road, hvor det arrangeres turnering den dagen.
- Har du fått noen ahaopplevelser mens du har jobbet med dette prosjektet?
- Det går nok mest på at jeg kjenner igjen arbeidet ved kirken etter historiene far fortalte fra sin tid på havet. Noe som kanskje betyr at kirken her i Pattaya har en del flere oppgaver når det gjelder det dia- konale sosiale arbeidet ovenfor folk som trenger hjelp enn ved andre kirker rundt omkring i verden. Her er det mange som er og har vært sjømenn, mens det andre steder kanskje er flere 'vanlige' mennesker som er innom for vafler, aviser og for en prat med andre nordmenn.

Tok bena fatt
Under opptakene i Pattaya har Bønsnes blitt møtt med alt fra åpne armer til skepsis fra de han har møtt. De mest skeptiske har lagt på sprang når kameraet har kommet frem.
- Jeg synes folk henger seg for mye opp i floskler. Det er ofte snakk om at det bare produseres negative programmer fra Thailand og om nordmennene her. Jeg blir litt irritert når jeg hører folk si at de ikke vil på tv fordi de da vil bli fremstilt sånn og sånn. Noen løper, og sier 'ikke film meg'.
For min egen del har jeg laget tre produksjoner om Thailand. Jeg hadde regi på reiseprogrammet 'Sigurds Verden' herfra, laget 'Thailand for nordmenn' hvor tre nordmenn i Thailand ble portrettert, og den siste serien som het 'Norge for
nybegynnere', hvor vi skildret hverdagen for innvandrere som kom til Norge. Alle programmene var balanserte og positive for Thailand. Så får jeg hele tiden høre at det bare blir produsert dritt fra Thailand. Jeg synes folk henger seg opp i de negative tingene, og husker dem, mens det i virkeligheten blir produsert mye positivt for tv og skrevet mye bra om Thailand i avisene, poengterer Bønsnes.

Bor i Hua Hin
Han har selv bygget seg stort hus i Hua Hin, med svømmebasseng og alt man trenger for et behagelig liv.
- Nå har jeg bodd her i Thailand stort sett hele tiden de siste to-tre årene, og har vært gift med ei thaijente siden 2002. Nå kommer jeg til å være en del i Norge fremover, så huset er en grei inntektskilde som utleieobjekt når jeg ikke bruker det, reklamerer Petter Bønsnes med et smil.
Dokumentaren kommer sannsynligvis til å bli sendt våren 2012.

(Thailands Tidende utgave 5/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge