Børre Kofoed Karaka (tv.) fikk utført en operasjon av dr. Somchai Trakoolshoke-satian Børre Kofoed Karaka (tv.) fikk utført en operasjon av dr. Somchai Trakoolshoke-satian foto: Stig M. Solberg
1. august 2011

Penger å spare på øyeoperasjoner

Skrevet av 
Børre Kofoed Karaka ble i vår operert for grå stær. Han valgte Thailand og sparte 13.000 kroner på det. Også for vanlig synskorrigerende operasjoner er det penger å spare.

AV STIG M. SOLBERG, NA24

Kostnadsnivået i Thailand er langt lavere enn i vesten. Det gjelder også for spesialisthelsetjenester, selv om differansen ikke er like stor som på en del andre områder.
Thailand er et av foregangslandene innen helseturismen i Sørøst Asia. Ifølge Bloomberg Business Week behandlet thailandske leger to millioner helseturister i 2010 - en firedobling på ti år. Over 400 sykehus i Thailand utfører spesialisthelsetjenester og 14 sykehus er blitt sertifisert etter den amerikanske standarden JCI - som drives av det største akkrediteringsbyrået for helsetjenester i USA.

Aldri mer grå stær
Vi traff norske Børre Kofoed Karaka og samboeren Mint på Bangkok Pattaya Hospital. Vardøværingen Karaka fikk nylig utført en grå stæroperasjon (katarakt) og er på besøk hos øyekirurgen doktor Somchai Trakoolshoke-satian for kontroll.
- Inngrepet ble utført med den nye teknologien Refractive Lens Exchange (RLE), eller 'supersight', som vi kaller det, forteller kirurgen.
- Det spesielle ved metoden sammenlignet med en vanlig grå stæroperasjon er at det blir satt inn en multifokal linse. Med denne linsen får pasienten evnen til å fokusere både på korte og lange avstander. I tillegg medfører en RLE-operasjon at man ikke vil utvikle grå stær senere i livet, sier Trakoolshoke-satian.
Han forteller at Karakas operasjon var vellykket:
- Han vil høyst sannsynlig ha et meget godt syn resten av livet, og han slipper å bekymre seg for grå stær, sier den joviale doktoren.

Penger spart
Karaka betalte totalt 200.000 baht for operasjonen. Han sier:
- Tilsvarende operasjon i Norge ville kostet cirka 50.000 kroner.
Omregnet i norske kroner betalte jeg 37.000, så det ble gratis flybillett og vel så det.
Karaka tilbringer vanligvis flere måneder i Thailand hvert år, så det skadet ikke å få en 'gratis' tur. Men besparelsen er ikke eneste grunn til at den uføretrygdede nordmannen valgte et thailandsk sykehus fremfor et norsk:
- Både service, kvalitet og oppfølging er på topp her. Sykehuset bruker avansert teknologi, og du blir tatt godt vare på. Legene og sykepleierne er utrolig hjelpsomme. Og så skal vi ikke glemme at ventetiden på en operasjon er null, sier Karaka, som forteller at hans 90 år gamle mor hjemme i Vardø måtte vente halvannet år på tilsvarende operasjon.

Flere tilbyr enkle inngrep
En gjennomgang vi har foretatt viser at det er penger å spare også på enklere operasjoner.
Synskorrigerende operasjoner for nærsynthet og langsynthet ved hjelp av såkalt Lasik-teknologi koster normalt mellom 24.000 og 34.000 kroner i Norge for begge øyer inkludert etterkontroller. På Bangkok Pattaya Hospital er tilsvarende pris 61.000 baht - ca. 11.000 kroner. På øyeklinikken Top Charoen Eye Center i Bangkok er prisen 50.000 baht. Andre klinikker vi har sett har avertert med priser helt ned til 38.000 baht.

(Thailands Tidende utgave 6/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge