1. august 2011

Telenor offer for politisk spill

Skrevet av 

Telenor har den siste tiden vært opptatt av å forsvare seg mot anklager om at de eier mer enn de lovlige 49 prosent av aksjene i mobilselskapet Dtac, som er nest størst i Thailand. I mellomtiden har konkurrentene, ledende AIS og nummer tre True Move allerede gjort avtaler - eller er i ferd med å gjøre det - om lansering av mye etterlengtede 3G-nettverk. Thailandske konsumenter jubler, og bryr seg ikke om spillet bak kulissene som setter Telenor på sidelinjen.

Den sterkt forsinkede auksjonen av 3G-lisenser lar fortsatt vente på seg. Derfor har True Move gjort avtale med CAT om leie av frekvenser i stedet, og skal lansere 3Gnettverk.
AIS arbeider nå for å få til samme type avtale med TOT. AIS har nylig sagt at Phuket snart vil få sitt 3G-tilbud.

Når - eller hvis - det endelig blir tid for å auksjonere bort lisensene, så er de sannsynligvis allerede leid ut. Spørsmålet er da hva de som har leieavtaler er villig til å betale for å kjøpe det de allerede har tatt i bruk.

Det gjelder å ha kontakter på de rette steder i Thailand, og det har Telenors konkurrenter. Den thaikinesiske Charoen-familien som eier True Move hadde ingen ringere enn den avtroppende statsministers far som styremedlem. Men AIS tar kaka, for deres tidligere sjef blir nå ny statsminister i Thailand. Yingluck er som kjent søster av grunnleggeren av AIS, Thaksin Chinawatra.

Det var etter at Dtac anmodet myndighetene om å sjekke lovligheten av at True Move gjorde avtale med CAT at Dtac plutselig fikk søksmål mot seg. Dtac har jo selv en avtale med CAT om å lanserer 3G, men den har nå CAT sagt at må legges på vent. Det hele virket som en hevnaksjon, og Telenors informasjonssjef i Thailand, Glenn Mandelid, sa da også følgende til det norske nettstedet NA24: - Det kan se ut som problemene Dtac nå opplever er et resultat av at det ble stilt spørsmål ved lovligheten av det CAT og True Move driver med.

Den utgående regjeringen demonstrerte nylig at de ikke har mye til overs for Telenors virke i Thailand. Under en pressekonferanse sa visenæringsminister Alongkorn Ponlaboot at Dtac har brutt loven om forretningsdrift for utlendinger i Thailand.

Dtac hadde i fjor en omsetning på ca. 14 milliarder kroner, og et overskudd på ca. 3 milliarder kroner.
(dae)

(Thailands Tidende utgave 6/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge