1. august 2011

Thailand kjøper stadig mer norsk fisk

Skrevet av 
Eksporten av norsk sjømat til Thailand økte med 59,5 prosent i første halvår i år. Norge nyter godt av 'sushi-feberen'.

AV: TERJE ENGØ

I første halvår i fjor ble det eksportert 4485 tonn sjømat til Thailand. I samme periode i år ble det eksportert hele 7151 tonn. Dette viser tall fra Eksportutvalget for Fisk i Tromsø. Det en økning på 59,5 prosent.
Den store økningen i kvantum ga seg ikke utslag i en like stor økning i kroneverdi. I første halvår i fjor var verdien på sjømateksporten til Thailand 149,1 millioner kroner, mot 175,7 millioner kroner i år. Det er en økning på 17,4 prosent.
Det er rimelig fisk som lodde, makrell og sei som står for den største økningen i kvantum. Den norske fiskeflåten fisket i vår nesten 270.000 tonn lodde. Av dette gikk nesten 111.000 tonn til konsum - det vil si direkte til menneskemat. Av dette kvantumet ble 1949 tonn eksportert til Thailand til en pris av 5 kroner per kilo. I første halvår i fjor gikk det til sammenligning 257 tonn til en pris av 4,70 kroner per kilo.

Blir til japansk mat
Lodde har de siste årene blitt populær mat i Thailand. Den selges både frossen og tint som Pla Kai - fisk med egg, og ferdig stekt i supermarkedenes 'japanske avdelinger' som shishamo - som er det japanske navnet for lodde. For å være korrekt skal egentlig betegnelsen være 'komochi shishamo', som betyr lodde med rogn. Det er bare den gyteklare hunnlodden som eksporteres. Det går normalt 35-38 lodder per kilo.
Det vil si at det allerede er eksportert over 70 millioner lodder til Thailand så langt i år. Siden loddesesongen for lengst er over vil det neppe bli eksportert særlig mye i annet halvår.

Rir på sushibølgen
Det er ikke bare eksporten av lodde som øker på grunn av thaienes store interesse for japansk mat. Sushi selges nå nært sagt over alt i Thailand.
Selv mindre provinsbyer har ofte fått sushibarer og -restauranter. I Bangkok finnes det nå uttallige japansk inspirerte restauranter med sushi og sashimi på menyen. Norsk laks og norsk makrell er sammen med tunfisk, reker og crabstick dominerende på enhver sushi- og sashimimeny.
Både norsk laks og makrell er foretrukket på grunn av et jevnt høyt fettnivå og rir nå på en sushi- og sashimibølge. Denne trenden er ikke særegen for Thailand, men gjelder mange andre land også.

Billig laks hos Makro
I første halvår økte eksporten av laks til 3469 tonn (rund vekt) til en verdi av 116,8 millioner kroner, mot 3359 tonn til en verdi av 105,4 millioner kroner i samme periode i fjor. Laks er det største sjømatproduktet både i kvantum og verdi. Langt fra all norsk laks som importeres til Thailand blir konsumert i Thailand. Findus har en stor fabrikk noen mil vest for Bangkok.
Denne fabrikken forsyner store deler av Europa med fryst laks og ørret i porsjonspakninger. Findus har i senere tid solgt halestykker med norsk ørret rimelig gjennom Makrokjeden. Dette er små halestykker som ikke kan brukes i pakningene som sendes til Europa.

Dansker selger pukkellaks
Findus foredler også ørret. Eksporten av ørret til Thailand falt i første halvår til 482 tonn, mot 922 tonn i fjor. Årsaken er sannsynligvis at prisen på ørret og laks har jevnet seg ut de siste årene. Samtidig har danske Uhrenholdt Group introdusert billig pukkellaks fra Stillehavet i mange frossendisker. Denne selges selvsagt som 'villaks'. Pukkellaks regnes som en dårligere fisk enn atlantisk laks som Norge eksporterer.

Makrellen øker
Eksporten av makrell økte i første halvår til 847 tonn, fra 176 tonn i første halvår i fjor. Økningen skyldes delvis økt forbruk som sushi og sashimi, delvis at det er mindre stillehavsmakrell tilgjengelig i verdensmarkedet. I Thailand blir mye av den importerte makrellen spist stimet, grillet og røkt. Når den tilberedes på denne måten er det liten smaksforskjell på norsk atlantisk makrell og stillehavsmakrell.
At prisen har falt fra 17 kroner per kilo til 15,20 kroner, har antakelig også en viss betydning. Spesielt i årets første måneder da thailandske baht samtidig var sterk mot norske kroner.

Stort kvantum sei
I første halvår er det også for første gang eksportert et stort kvantum fryst sei til Thailand. Mens det i første halvår i fjor ikke ble eksportert sei i det hele tatt, er det i år eksportert 466 tonn. Ellers viser statistikken at det også er eksportert fem tonn røykelaks, sju tonn gravlaks, 25 tonn fryst torsk, fem tonn fryst torskefilet og to tonn fryst uer.

Thailand selger fisk til Norge
Det går også fisk den andre veien, fra Thailand til Norge. Den norske importen av sjømat fra Thailand var 1806 tonn til en verdi av 73,9 millioner kroner mot 1644 tonn til en verdi av 42,9 millioner kroner i fjor. En del av dette er norsk laks og ørret som blir eksportert tilbake til Norge. Reker er også en viktig del av eksporten fra Thailand til Norge. I tillegg blir det eksportert en hel del lokale fiskeslag som omsettes i asiatiske butikker rundt om i Norge.

(Thailands Tidende utgave 6/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge