1. august 2011

'Norsk' dal - kjølig og full av god vin

Skrevet av 
Asokedalen i Korat-provinsen minner om et norsk dalføre. Og temperaturen er også såpass 'norsk' at det går an å produsere vin av høy kvalitet her. Med utdannelse fra Australia driver 'Nikki' en høyteknologibedrift rett ved Thailands eldste nasjonalpark Khao Yai.

AV: ASGEIR EIDE OLSEN

Vi kjører mellom høye vinranker gjennom Asokedalen frem til vingården Gran Monte ved nasjonalparken Khao Yai. I dalbunnen med høye fjell på begge sider ser landskapet nesten norsk ut. Været er kjølig og vindruene henger i modne klaser. Selve vingården ser fasjonabel ut, men det er stille og ikke mange biler å se. Jeg parkerer og går inn i en åpen, moderne restaurant, med store vinduer. En smilende ung vert er rede, han serverer iskald druejuice, ringer vingårdens eier og ikke lenge etterpå er vi presentert.

Første kvinnelige ønolog
Han tar meg straks med på en spasertur gjennom vinrankene og forklarer at det nok egentlig er hans datter jeg bør snakke med - det er hun som har ansvaret for produksjon og kvalitetssikring. Ettersom vi går, og han forteller om store investeringer, om flott beliggenhet men begrensede ekspansjonsmuligheter, så kommer vi frem til 'The Winery'.
Så det er her det foregår, tenker jeg, i det vi trer inn i et skinnende rent laboratorium. Jeg presenteres for Visootha Lohitnavy (Nikki), som er Thailands første kvinnelige ønolog (læren om vindyrking) med høyere grad. Hun hilser meg på nærmest perfekt engelsk, med australsk aksent, og forteller meg lattermildt at aksenten nok er et resultat av at hun tok sin utdannelse i Australia.

Naturlige forutsetninger
Nikki foreleser med entusiasme om hvitvin, rosèvin og rødvin - og forklarer underveis at det er rødvinen som er mest kompleks og som krever mest for å fremstilles. Det handler om ballanse og sødme, prosessene rundt ekstrahering av rødvin fra en drueavling er et komplisert fagområde.
- Fagsnakk til side, så kan jeg i hvert fall si noe om filosofien vi følger, sier Nikki: - Vi bestreber oss på å utnytte de naturgitte forutsetningene som jordsmonn og klima byr oss. Når du dyrker druer i Thailand, så vil det naturligvis gi en drue med en annen karakteristikk enn om du dyrker den samme druen i Bordeaux eller Napa Valley. Det ønsker vi å gjøre til en fordel. Dermed prøver vi å skape noe særegent, men som likevel er umiskjennelig i de kvaliteter som kreves av en god vin. Vår målsetning er først og fremst å lage god vin, og for å lykkes jobber vi med naturen og ikke mot den.

Avansert teknologi
Nikki fortsetter: - Noe av det vanskeligste for oss er å høste på rett tidspunkt.
Dette høres kanskje merkelig ut for lekfolk, men alle år er forskjellige, med tanke på sol, regn, varme og luftfuktighet. Vi kan ta prøver og analysere for sødme, fylde, syrlighet og fasthet - men svarene en får på den måten forteller ikke hele sannheten.
Nikki mener likevel at Gran Monte er fremst i Asia på teknologi som gir slike svar direkte til computeren:
- I systemet har vi inkorporert værmeldinger, jordprøver, resultat av plantetester etc. Vi bearbeider dette for å få en mest mulig presis og forutsigbar avling og produksjon.
Nikki påpeker imidlertid at de ikke har en hundreårig tradisjon å trekke veksler på, så hvert år gir verdifull læring. Der noen druetyper utvikler seg 'etter boken' er det andre som vi etter hvert forstår må behandles mer spesielt etter de særegne forhold som KaoYai tilbyr.

Gran Monte i Norge?
Jeg forklarer henne litt om det norske vinmonopolet og om vinagentene i det norske markedet og spør henne om det ikke snart blir mulig å få kjøpt Gran Monte i Norge?
- Vi har et siktemål om å eksportere mer av produksjonen vår. Vi omsetter mest i Bangkok, men ser en økning av salget også i andre provinser i Thailand. En del eksport har vi, mest til andre asiatiske land, men vi har fått en del forespørsler fra Europa, New Zealand og Australia. Når det gjelder Norge og Skandinavia så er jeg nok redd for at våre produkter foreløpig blir for dyre. Vi har valgt å ha en streng fokus på miljøvennlig produksjon og har gjort omfattende investeringer i utstyr som kan håndtere langt større avlinger enn det vi foredler. Vi har derfor høye kostnader og henvender oss til et kjøpesterkt publikum.
- Men nordmenn må da vel kunne kalles kjøpesterke?
- Selvfølgelig, men i valget mellom franske, spanske og portugisiske viner, så vil nordmenn, som mange andre europeere, velge bort en thailandsk vin om den er like dyr.
Det handler om forventninger, merkevarebygging og ja, om opplevelse av kvalitet. Men, ikke misforstå - vi vil gjerne inn på det norske markedet og vi tror kanskje at vi kommer dit engang, men vi har ikke hastverk.
Som du ser av landskapet rundt oss, så er det ikke mulig for oss å utvide gården noe særlig og vi selger allerede alt vi produserer. Mitt prosjekt er å forstå mer, lære mer og dermed kunne lage stadig bedre vin. Kvalitet fremfor kvantitet, altså.

Første Cabernet Sauvignon
Skumringen er i ferd med å legge seg over fjellene som omkranser vingården og vi tusler opp igjen til restauranten - VinCotto - og hun finner frem en flaske Gran Monte Cabernet Sauvignon, som vi sammen smaker på.
- Dette er den aller første Cabernet Savignon fra en thailandsk vingård som tilbys i kommersielt salg, forteller Nikki.
Flasken er i så fall et bevis på at enda en milepæl er nådd i thailandsk vinindustri. I Thailand foretrekkes en noe kjøligere temperering av vinen enn hva vi nordboere er vant til. Jeg trekker inn bouqueten, stirrer på glasset og ser at vinen har en mørkerød, nesten glødende farge og tar en god slurk. - Jo da, dette var saker. Mild og rund, men med spenst likevel! Som så mye annet i Thailand.

(Thailands Tidende utgave 6/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge