25. juni 2011

Ingen 9-4-jobb å bygge leiligheter i Smilets Land

Skrevet av 
Alf-Helge Jordal fant ingen leilighet som passet ham ordentlig i Pattaya, så han bygget like godt sitt eget kondominium. Den 42 år gamle elektrikeren fra Bergen forteller her om den lærerike opplevelsen.

AV: DAG A. EKEBERG

- Jeg hadde ennå litt hår igjen på hodet da jeg startet her, sier Jordal. - Nå er alt håret borte, og det kan vel være et tegn på at det ikke er noen vanlig 9-4-jobb å bygge kondominium i Thailand.
Bygget heter Siam Ocean View og ligger på Pratamnak Hill i Jomtien. Det er nå helt ferdig, og det er kun tre leiligheter som ennå er usolgte. Jordal kan puste lettet ut etter en lang og hard 'økt'.
- Jeg har vært her så godt som hver eneste dag siden byggestarten i februar 2008. Den første eieren flyttet inn etter halvannet år, i september 2009, men jobben var jo ikke ferdig da.
Nå er imidlertid jobben så godt som ferdig. Det er lettere å selge nye leiligheter når bygget er fiks ferdig, så de tre siste forsvinner nok også snart, tror Jordal. Det er et flertall nordmenn blant eierne av de 43 leilighetene. Noen er venner av Jordal som var med å finansiere prosjektet fra starten av. De hadde samme problem som ham: De ferierte i Pattaya og hadde problemer med å finne leiligheter med skikkelig god europeisk standard til en overkommelig pris.

Elektriker og selger
Alf-Helge Jordal er en allsidig mann. Han er utdannet elektriker og jobbet som dette i nærmere ti år. Bakgrunnen fra arbeid på ulike eien- domsprosjekter var gull verdt når han selv skulle bli eiendomsutvikler. Etter å ha blitt en smule lei av elektrikeryrket startet han sammen med noen kamerater en bruktbilforretning. De omsatte oppimot 200 biler det beste året. Jordal kjøpte etter hvert de andre eierne ut, men da han i 2005 bestemte seg for å flytte til Thailand solgte han forretningen.
Men Jordal har ikke sagt helt far- vel til hjembyen. Han eier fortsatt et eiendomsfirma som driver med ut- leie.
- Jeg har alltid vært interessert i kjøp og salg, sier Jordal. - Mitt første salg skjedde som 12-åring, da jeg solgte min mors gressklipper. Uheldigvis var selger ikke blitt informert, så det vanket litt kjeft da, sier han og får seg en god latter.

Brannvern og isolering
Med bakgrunn som elektriker er Jordal vitne til mye ulik kvalitet når det gjelder elektrisk arbeid i Thai- land:
- Når det gjelder kondominium så er kontrollen god fra myndighetenes side, så det er relativt bra standard. Når det gjelder private boliger så ser jeg mye rart, og jeg mener det er et under at så få boliger tar fyr her i Thailand.
Et annet kjernepunkt for Jordal er vinduer. Han valgte vinduer fra en tysk leverandør. - De er blant de dyreste i Pattaya, men det er uvurderlig å ha vinduer av god kvalitet, sier han. - Isolering er minst like viktig i Thailand som i norske bygg. Det er store penger å spare på strømregningen.
De andre eierne i Siam Ocean View drar nytte av at utvikleren også har egen leilighet der og planlegger å bo der i overskuelig fremtid. Den fordelen har man ikke når man kjøper leiligheter 'på samlebånd' fra de store utbyggerne.

Priseksplosjon på tomter
Jordal forteller om hvordan han fikk kjøpt tomten til Siam Ocean View: - Det var på våren i 2005 at jeg virkelig begynte å planlegge å bygge kondominium. Det var akkurat den perioden hvor eiendomsmarkedet eksploderte her i området. Tomten jeg valgte ble kjøpt snaut to år tidligere av en tysker som også skulle bygge kondominium. Han måtte imidlertid skrinlegge prosjektet sitt. Men som gevinst fikk han vel cirka hundre prosent avkastning på landhandelen, sier Jordal med et skjevt smil.
Selv om Jordal måtte betale en relativt høy pris for tomten, så var han aldri i tvil: - Jeg var helt fra starten av fast bestemt på at Pratamnak var området for meg, og tomten vår ligger på en fin høyde med utsikt og meget sentral beliggenhet. Tomteprisen var helt akseptabel.

Detaljstyring
Alf-Helge Jordal sier at det er viktig å være med på alle avgjørelser her, og ikke overlate viktige ting til staben. - Det er snakk om å følge med på alle detaljer. Jeg studerte mange byggeprosjekter her før jeg startet mitt eget.

Jordal hadde anbudsrunde for å hyre entreprenør til prosjektet. Til dette leide han inn en thailandsk ingeniør. Det var heller ingen udelt positiv erfaring. Til slutt måtte han skifte ut den entreprenøren som først ble valgt, da de ikke klarte å overholde frister.

Gode rådgivere viktig
- Du har vel noen råd til andre nord- menn som drømmer om å bygge kondominium?
- Det er mange feller å gå i. Det er viktig å ha dyktige rådgivere og medarbeidere.
Jordal innrømmer at han har vært heldig med sine rådgivere. De har blant annet loset ham gjennom kontakten med myndighetene, som ikke akkurat er slik som hjemme i Norge.
Når det gjelder materialer, sier han: - Hold deg til de store firmaene på leverandørsiden.
Jordal forsøkte å handle litt fra småleverandører, men hadde ikke noe god erfaring med dette: - De sitter på kontoret ditt en dag og gir deg forsikring på leveranse, men neste dag er det ingen som tar telefonen, sier Jordal med et sukk.

Bygge mer?
Alf-Helge Jordal traff sin thailandske kone i år 2000. De giftet seg i 2004 og fikk en sønn i 2005. Nå ser han frem til ferie sammen med familien.
- Hva skal du gjøre nå fremover? Bygge et kondominium til?
- Jeg utelukker ikke at det blir flere kondominiumsbygg. Men hvorvidt jeg skal ta på meg hele jobben alene neste gang vet jeg ikke. Det har vært en tung jobb. Men hvis man får med seg partnere blir det enklere.
Jordal legger ikke skjul på at han ser rundt seg i påvente av at fine tomter blir lagt ut til salgs.
Jordal er 'Juristic Person' (jur- idisk ansvarlig) for kondominiumet frem til årsskiftet. Da tar eierne i generalforsamling over styret av bygget. Jordal sier at han kanskje kan tenke seg å fortsette som daglig leder i en periode, men det er altså avhengig av hva eierne velger.
- Har prosjektet svart til forventningene:
- Vi ble jo rammet av finanskrisen som mange andre, men vi har kommet oss greit i mål, sier bergenseren.

(Thailands Tidende utgave 5/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge