25. juni 2011

Khao Yai - vel verdt et besøk

Skrevet av 
Thailands eldste nasjonalpark bør stå høyt på ønskelisten til alle thailandsfarere.

AV: ASGEIR EIDE OLSEN

For nordmenn flest er Thailand synonymt med langstrakte strender og badeferie. Spe på med smil, massasje, god mat og oransjekledde munker så er bildet ganske komplett. Men Thailand er mye mer enn det. En attraksjon som er lett tilgjengelig er Khao Yai, Thailands første nasjonalpark. Den ligger ved inn- gangen til det store Koratplatået og breier seg utover tre provinser og byr på et botanisk og zoologisk mangfold som har gitt området plass på UNESCOs verdensarvsliste.

Regnskog og 'öppna landskap'
En kjølig januarmorgen dro vi inn i parken i en velutrustet minibuss og måtte pent punge ut med 400 baht, mens våre thailandske venner slapp unna med 40 slanter. Turen oppover og innover på fjellet tok oss igjennom områder som skiftet karakter ettersom vi steg. Først tette skoger som preges av årstidssykluser, siden til områder med regnskog. Åpne sletter i landskapet hvor hjort tuslet omkring og beitet i gresset bidro til en storslått opplevelse. Skogvokterne svir jevnlig av en viss prosentandel av slettene for å sikre frisk ettervekst av grønt og mykt gress.

Nattlige utflukter
Flere utkikkstårn var plassert på steder i nærhet av vannkilder. En kan sette seg til rette nattestid og vil garantert observere mange ville dyr, selv om det vel vil være usikkert akkurat hva slags dyr man obser- verer, siden det er bekmørkt på natten. Rasling i busker og kratt ville også avsløre at noen av skogens ville kreaturer var på vei for å drikke. Eller på vei for å jakte på dem som var på vei for å drikke(!)
Vi valgte å stå over nattsafarien. Tilbudet om å dra på camping inne i parken var det imidlertid mange som benyttet seg av, og om en drar i januar/februar bør en seriøst vurdere å ta med boblejakke og ullstrømper. Det kan nemlig bli skikkelig kaldt på nattestid om 'vinteren'.
Khao Yai er et yndet område for golfere - mye på grunn av flotte baner i storslått natur, men også på grunn av et behagelig og kjølig klima.

Fullt i helgene
Drar en i helgene så er en garantert at hoteller er fylt opp av thaier på 'kick off', seminar, kongress eller konvensjon. Khao Yai er et yndet utfartssted for middelklassen i Thailand, og som kjent er ikke de særlig opptatt av å ligge på stranden å bli brune, så for dem er kjølige Khao Yai et bedre sted. I ukedagene kan det imidlertid være stille på hotellene og lengre mellom bilene innover i nasjonalparken.
Skjønnheten i fallende vann vet vi at thaiene er betatt av, så å ta en tur til et parkens mange fossefall bør være obligatorisk.
Khao Yai ligger sentralt til. Det er kun et par timers kjøring fra Bangkok. Likedan fra Pattaya. Bor du i Isan er det også bare snakk om noen få timer bak rattet. Det lar seg altså gjøre å ta det som en dagstur, men om en unner seg en natt eller to på hotell så kan en også stikke innom en av Khao Yais vingårder. Mer om dette i en kommende utgave.

(Thailands Tidende utgave 5/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge