Betelnøtten - et av verdens vanligste rusmidler
25. juni 2011

Betelnøtten - et av verdens vanligste rusmidler

Skrevet av 
Betelnøtten er et av verdens vanligste rusmidler. Den virker mot schizofreni, gir ro i kropp og sinn, og jager tarmparasitter på flukt. Men tennene får svi. Likevel er dette et utbredt mildt rusmiddel på landsbygda i Thailand, spesielt blant kvinner.

TEKST OG FOTO: TERJE ENGØ

Mange vestlige tilpasser seg lokale skikker etter noe tid i Thailand. De prøver sarong, får seg en amulett på brystet, og noen ganger også en tradisjonell tatovering. Men betelnøtter ser vi få som prøver å lære seg gleden av å 'tygge'. Nøttene virker mot schizofreni, gir ro i kropp og sinn, og jager plagsomme tarmparasitter på flukt.
Vi har alle sett damene - og noen ganger også menn, med svarte ten- ner og rød 'leppestift', som spytter røde spyttklyser på fortauer - eller når de er innendørs eller i finere lag, i en skål eller en bøtte. De fleste har med seg en liten kurv hvor de sitter og blander underlige ingredienser, legger disse i munnen før de starter med å 'drøvtygge'. Sakte, avslappet, avbrutt hver gang det skal spyttes. Det er tradisjonen når man spiser betelnøtter - som på thai har betegnelsen ‘mak’.

Lesket kalk, nøtter og blad
Betelnøtter er et svakt narkotisk middel som brukes i store deler av Sør- og Sørøst-Asia, samt en del stillehavsøyer. Blandingen består av knust betelnøtt, lesket kalk og blader. Fra gammelt ble lesket kalk laget av gamle skjell som ble utsatt for varme, knust til mel og så blandet med vann. Nå brukes ofte industrielt produsert kalk.
Betelnøttene plukkes i noen slanke palmer som ofte kalles for Arecapalmer. Disse kan kjøpes som pryd- planter i Norge.

Omstendelig tilberedelse
Å nyte rusen fra betelnøtter er en omstendelig affære. Små biter med skavet eller knust betelnøtt legges i en morter og knuses, og legges deretter sammen med lesket kalk på et blad fra planten gambirlian. Dette bladet kan ofte være påsmurt et uttrekk av kokte blader fra samme plante. Det hele rulles sammen og tygges.

Relativt ufarlig
Betelnøtter inneholder flere kjemiske stoffer. Det viktigste heter arekolin. Det har en beroligende og avslappende virkning. Det skal også drive ut flere forskjellige tarmparasitter.
Det er normalt akseptert at tygging av betelnøtter ikke er skadelig. Rusen er normalt ikke sterk, selv om noen kan sitte og tygge i time etter time. Det er sjelden noen tygger betelnøtter mens de arbeider. Nøttene brukes mest når en ønsker å slappe av. Tygging av betelnøtter er i Thailand også utbredt i enkelte religiøse sammenhenger. Antakelig gjør rusen det lettere å komme i transe.

Tennene kan falle ut
Det som er sikkert er at langvarig bruk av betelnøtter ikke bidrar positivt til utseendet. Tennene blir først gulbrune, og deretter helt svarte. Den leskede kalken som brukes i Thailand er farget rød, samtidig som selve nøttene forsterker rødfargen. Når denne blandingen utsettes for oksygen blir den svart. På tennene legger det seg et belegg som over tid kan bli helt svart. Den sterke kalkblandingen vil etter hvert bryte ned tannemaljen og i mange tilfeller medføre at tenner faller ut. I tillegg farges leppene gule.

Virker mot schizofreni
Ifølge en artikkel i bladet The British Journal of Psychiatry viser en undersøkelse blant befolkningen på øya Palau i Stillehavet at betel- nøtter reduserer faren for å utvikle schizofreni. Lokalbefolkningen har en nedarvet genetisk feil som gjør at de har dobbelt så stor risiko for å bli rammet av schizofreni som andre mennesker. Men undersøkelsen viste at de som tygde mer enn ti betelnøtter daglig fikk redusert problemene både med schizofreni og depresjon.
Betelnøtter er sammen med nikotin, alkohol og koffein et av verdens mest brukte rusmidler.

Thailand og England
Betelnøtter kalles altså 'mak' på thai. Så om noen spør om du vil 'kin mak', så vær oppmerksom på at de ikke snakker om å 'spise mye', men om å tygge betelnøtter. Smaken er tørr, en tanke bitter. Noen rus merker en ikke direkte, annet enn at en føler seg en smule avslappet.
I Storbritannia finnes en stor innvandrerbefolkning fra områder hvor det brukes betelnøtt. Den er derfor til salgs i store butikkjeder som Tesco. Den regnes ikke som noe farlig eller vanedannende rusmiddel. Men det advares mot å blande inn tobakk, det kan gi en forsterket rus og risiko for kreft.

(Thailands Tidende utgave 5/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge