Thaitanium spøker med vår medarbeidet Phacharaphon Thaitanium spøker med vår medarbeidet Phacharaphon foto: Helge Heyerdahl
4. mai 2011

Thailandske yrker: ‘Rap’- og hiphop-stjerner

Skrevet av 

Hiphop-gruppen Thaitanium er Thailands mest populære i sin sjanger, og var de som brakte musikkstilen til fedrelandet.

AV: HELGE HEYERDAHL

I motsetning til sine amerikanske kollegaer er Thaitanium mer opptatt av å inspirere med tekstene sine enn å fortelle 'hvor dårlig moren din er':
- Hehe, ja det er veldig sjelden vi bruker ordet 'bitch' og 'motherfxxx' i tekstene våre. Det er sjelden vi rakker ned på andre, slik det er populært å gjøre i USA, smiler Prinya 'Way' Intachai, som i likhet med de andre medlemmene er oppvokst i USA.
- Hva er det igjen å rappe om da? Siden denne musikkstilen i stor grad handler om å snakke om gangsterfortid, narkotika og å snakke nedsettende om andre?
- Vi skal vel ikke påstå at vi kun synger om positive ting, men det har etter hvert blitt viktig for oss å være bevisste på at vi kan stå for alt vi gjør. Slik var det ikke da vi startet opp i USA, hvor plateselskapet vårt der ville dytte oss inn i en popsjanger vi ikke likte. Nå har vi klart å bli såpass populære at vi endelig kan gjøre det som vi virkelig vil selv, og vi foretrekker å bruke tekstene våre til å fortelle fansen at siden vi har klart å komme til topps er det mulig for alle.
- Alle albumene våre har et positivt budskap om at man skal tro på seg selv, og kjempe for å oppnå sine drømmer, forteller Khanngoen 'Khan' Nuanual.
Et annet moment med tekstene, er begrensningen i lokale temaer å ta opp:
- I USA kunne vi be presidenten kysse seg et visst sted i sangene våre, men her i Thailand har vi selvsagt moderert oss når det gjelder å kritisere statslederne, sier Way.

Liker norsk musikk
Gruppen tar imot oss i sitt eget studio på Thonglor i Bangkok. Her er de i full gang med nye innspillinger, og den amerikanske produsenten Ajay Johnson har blitt med på flyttelasset og har en stor del av æren for at gruppen har blitt en millionhit.
Amerikaneren er samboer med den thai-norske modellen og artisten Eivid Nina Pedersen i Bangkok, og har stor sans for norsk rap og hiphop. Det har også guttene i Thaitanium:
- Jeg har faktisk vært i Norge for å jobbe med noen norske artister, og jeg er veldig imponert over kvaliteten på dem, sier Ajay.
- Ja, vi har hørt en del på grupper fra Norge, som Madcon og Paperboys, og de er meget dyktige, supplerer Way.

Enorm kjendisdyrking
- Hvordan er det å være store stjerner i Thailand? Det virker som celebriteter står veldig høyt her?
- Det er stor forskjell fra USA til Thailand for oss. Her i Thailand er folk enormt opptatt av kjendiser og har lett for å hyle og skrike når de ser en kjent person. Sikkerhetsopplegget er et helt annet. Men det blir galt å klage på dette, når det er dette vi virkelig vil, så vi har det veldig bra, smiler Khan.
- Blir man rik av musikken her, selv om det er et enormt kopimarked i Thailand?
- De første tre-fire årene var det en kamp for å klare seg, og vi tjente ikke penger. På den tiden var det mye grubling om hvordan vi skulle klare å betale husleien. Men nå har vi holdt på i ti år og tjener godt. Selv de som startet med forløperen til rap og hiphop her i Thailand tjente gode penger, selv om det de gjorde var å rappe på vanlige pop-sanger. Så da vi kom var Thailand virkelig klart for denne type musikk, etter å bare ha hørt og sett den på tv, forklarer Way.
- Har dere noen planer om å besøke Europa, inkludert Norge?
- Vi reiser mer enn gjerne til Norge. Om noen arrangører ønsker oss på besøk er det bare å ta kontakt med managementet vårt, sier Khan.

Fakta om Thaitanium:

- Thailands mest populære rap/hiphop-band.
- Etablert i år 2000 i New York av thaiene Way, Khan og Day, alle oppvokst i USA.
- Har samarbeidet med blant annet 50 Cent og Tata Young.
- Har flere sanger på Youtube, og mange av dem har millioner av klikk.
- Produsent er Ajay Johnson, mannen som brakte rap og hip hop til Asia.

Thaitaniums utgivelser:

AA (2000), Thai Riders (2002), Province 77 (2003), Resisting Against da System (2004), Thailand's Most Wanted (2006), Flipside (2008), Thaitanium Limited Edition (2008), Still Resisting (2010).

<Pattaya Tidende publiserte i fjor to artikler om thailandske yrker -
om massasjearbeidere (utgave 12/2009) og om mopedtaxisjåfører (utgave 13/2009). Red.

(Thailands Tidende utgave 1/2010)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge