1. desember 2010

Nordmenn flomrammet på Koh Samui

Skrevet av 
Koh Samui fikk 263 millimeter nedbør 2. november. Vi har snakket med to norske forretningsfolk som begge ble rammet av flommen.

AV: DAG A. EKEBERG

Roy Nicolaisen har drevet musikkbaren Penny Lane i 14 år nå. Han har ikke opplevd noe tilnærmet i denne tiden. Han kan fortelle at det ifølge det meteorologiske instituttet i Thailand kom 263 millimeter nedbør på Koh Samui i løpet av 24 timer den 2-3. november. Det er halvparten av den gjennomsnittlige nedbøren for Koh Samui i hele november på et eneste døgn.
- Og da må man ta i betraktning at november vanligvis er den måneden det regner mest, sier Nicolaisen. Han selv var på sin årlige ferietur - som han klokelig nok tar i den verste regntiden - da regnet startet for alvor.

Flere har stengt for godt
Regnet var så hardt at det gjorde skade på taket på forretningsgården hvor han er deleier. Han forteller at han har forsikring via sin bank, men det viste seg å være et unntak når det gjaldt flom, så skadene må han dekke selv.
Nicolaisen priser seg likevel lykkelig, han forteller om en kollega i barbransjen som hadde flomvann som fullstendig dekket biljardbordet i baren.
Han forteller også om thaier som har måttet stenge for godt da de tapte hele inventaret. Eksempelvis kunstnere som maler bilder for turister. Flere av dem mistet mange måneders arbeid.

Hell i uhell for restauranteier
Kathrine Halgrimsen, eier av den italienske restauranten La Dolce Vita på Chaweng Beach Road i Koh Samui, måtte stenge restauranten i halvannen dag. Hun måtte også kaste matvarer for 15.000 baht, men innrømmer at hun var heldigere enn mange:
- Bophut, Choeng Mon, Bangrak og deler av Chaweng ble hardest rammet. Restauranten min ligger på Chaweng. Den ligger i et området som ikke ble direkte berørt av flommen. Vi ble likevel rammet indirekte ved at myndighetene skrudde av strømmen. Store deler av Chaweng var oversvømt, og myndighetene var redde for at folk skulle få støt.
Halgrimsen forteller at hun var uten strøm i leiligheten i 16 timer, og i restauranten i nesten to døgn:

Dreneringsarbeid for sent
Bannasart Ruangjan, president i turistrådet på Koh Samui, anslo overfor Bangkok Post at skadene kun på hoteller hadde beløpt seg til 300 millioner baht. Han sa at handelsstanden på øya allerede hadde vedtatt å gjøre noe med dreneringen i regntiden, men kjempeflommen kom dem i forkjøpet.
Han forteller at det er fire hoveddreneringsveier inn i sumpområdet rundt Chaweng, og ytterligere vannveier ut til havet. Men mange av disse naturlige vannveiene er blitt blokkert av byggeaktivitet og vegarbeider.

(Thailands Tidende utgave 1/2010 - 1. desember 2010)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge