3. mai 2011

Ingen klager på 'kvinneparkering'

Skrevet av 
På kjøpesenteret Central World i Bangkok gir de spesialbehandling til kvinner. Men ingen menn har klaget på dette. Da det samme ble forsøkt i Norge ble likestillingsombudet raskt involvert.

TEKST OG FOTO: STIG M. SOLBERG, NETTAVISEN

Vi har besøkt et av verdens største kjøpesentre. På Central World i Bangkok boltrer de handlelystne seg blant mer enn 500 butikker og 100 restauranter fordelt over et areal på hele 300.000 kvadratmeter.
Til sammenligning er Oslo City på 19.430 kvadratmeter.
Central World, som ble satt i brann etter opptøyene i hovedstaden våren 2010, ble rehabilitert rekordraskt og gjenåpnet i september.
- Det var trist for hele byen at vi måtte holde stengt i flere måneder.
Men nå er kundene tilbake for fullt og julehandelen var upåklagelig, sier markedsdirektør i Central World, Patson Sarindu.

200 parkeringsplasser
Årsaken til at vi besøker senteret er en attraksjon som ikke er vanlig i Norge: På Central World tilbyr de nemlig en egen kvinneparkering.
Av senterets 3000 innendørs parkeringsplasser er 200 forbeholdt kvinner. Kjedens avdeling i Pattaya har introdusert akkurat samme tilbud, i mindre målestokk.
- Vi er stolte over å kunne tilby dette og vi vet at våre kvinnelige besøkende setter stor pris på tilbudet, sier Thanutporn Laothai ('Nut'), som viser oss rundt på det enorme senteret.
Disse egne parkeringsplassene befinner seg i første etasje og er meget synlige i rosa.

Hjelp til parkering
Central World stiller også med egne kvinnelige betjenter som hjelper damene med å parkere. Vi snakket med en av dem, ved navn Noi:
- Jeg har nok å gjøre. Spesielt i helgene, da er det stappfullt her, sier hun, kledt i matchende rosa skjorte.
Ikke før vi hadde begynt intervjuet så måtte Noi i aksjon. En av senterets trofaste kvinnelige shoppere var på jakt etter parkeringsplass.
Med tydelige bevegelser og høylydt fløytebruk sørget Noi for at parkeringen gikk som en drøm.
Ut av bilen kom Ning. Hun er innehaver av Central Worlds platinumkort og det var langt fra første gangen hun brukte denne parkeringsplassen.
- Jeg parkerer alltid her. Det er så lettvint og det føles trygt. Det er helt topp at Central World tilbyr en slik service, sier Ning.¨

Dårlige sjåfører?
For å provosere litt sa vi at det i Vesten er en kjent sak at kvinner er dårlige til å parkere. Da var ikke markedsdirektør Patson sen med å bryte inn:
- Der vil jeg arrestere deg. Som du vet er trafikken i Bangkok en utfordring for noen og enhver. For å kunne håndtere den må man være en svært god sjåfør. Mitt inntrykk er at thailandske kvinner er minst like gode sjåfører som menn, sier Patson til anerkjennende nikk fra både Nut, Noi og Ning.
- Hva med reaksjonene fra menn? Hender det at noen blir irritert fordi de føler seg diskriminert?
- Langt i fra, svarer Nut, som åpenbart er overrasket over spørsmålet:
- Mennene er svært fornøyd
ubehagemed tilbudet. Menn, enten det er faren, broren, kjæresten eller ektefellen, setter alle stor pris på at kvinner kan parkere trygt, spesielt i de tilfellene kvinnene er alene.
Thailandske menn føler seg overhodet ikke diskriminert. De vet at en gentleman alltid setter kvinnens sikkerhet først, smiler Nut.

Også for ladyboys
Et originalt innslag ved Thailand er det store antallet transseksuelle menn, såkalt 'ladyboys'. Vi spurte:
- Får ladyboys parkere på disse plassene?
- Ja, selvfølgelig, det skulle bare mangle, sier markedsdirektør Patson.
- Alle som er kledd som kvinner får parkere på disse plassene, så om du har lyst å ta på deg en parykk er det bare å komme, avslutter han med en smil.

Likestillingsombudet henla norsk sak

Et parkeringshus i Stavanger som lagde kvinneparkering førte raskt til henvendelser til Likestillingsombudet.

Vi kjenner til ett parkeringshus i Norge som tilbyr kvinneparkering. Dette er Posthallen parkeringshus i Stavanger. Vi spurte seniorrådgiver May Schwartz i Likestillings- og diskrimineringsombudet om de hadde vurdert dette tilbudet fra et likestillingsperspektiv:
- Ombudet har fått enkelte henvendelser om særskilte parkeringsplasser for kvinner, og har på generelt grunnlag uttalt at en slik ordning kan tenkes å være tillatt, dersom egne plasser er begrunnet i hensynet til sikkerhet og trygghet for kvinner. Det kan imidlertid tenkes at andre tiltak vil være mer treffende for å ivareta slike behov.

53 prosent har problemer
Schwartz forteller at de hadde en konkret henvendelse til behandling i 2008, men valgte å henlegge saken, en avgjørelse som ble opprettholdt av Likestillings- og diskrimineringsnemnda. Årsaken til henleggelsen var som følger:
'I den aktuelle saken er flere parkeringsplasser nærmest innkjørselen reservert for kvinner. Bakgrunn for tiltaket er at statistikk viser at 53 prosent av kvinnelige bilførere opplever parkeringshus som ekstra krevende eller ubehagelige. Ombudet ser ikke grunn til å gå nærmere inn i problemstillingen, siden mannlige bilister på sin side ikke er utelukket fra å parkere i det samme parkeringshuset, og fortsatt vil ha mange plasser å velge mellom. Den eventuelle forskjellsbehandlingen i saken reiser etter ombudets mening ikke likestillingsspørsmål av slik betydning at ombudet ser grunn til å behandle saken videre.

(Thailands Tidende utgave 1/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge