3. mai 2011

Valutakommentar: Det bratte året

Skrevet av 
Kronekursen gikk ned i 2010, men det ser lysere ut for 2011. Parlamentsvalget kan føre til en bedring.

AV: TERJE ENGØ

I andre uken av 2010 var kursen 5,80. Når dette skrives er gjennomsnittlig kurs for siste uke 4,96. Det tilsvarer et fall på hele 13 prosent. Trøsten kan være at mye tyder på et lite hopp mot slutten av året. Kanskje ser vi en kurs på over 5,15 på nyttårsaften.

Jeg har i flere måneder sagt at kursen på norske kroner mot baht har ligget i et slags sideleie hvor det har gått opp og ned. Selv om det mest dramatiske fallet kom i første halvår, har det vært en liten svekning av norske kroner mot baht også i andre halvår.

Det er flere faktorer som kan gi håp om styrket krone i det nye året. Forbruksveksten i USA steg for femte måned på rad og var sterkere enn forventet i november. Amerikanske markedsrenter har beveget seg sakte opp uavhengig av Sentralbanken. Dette tyder på større fart i amerikansk økonomi. Det vil sammen med veksten som nå er i asiatiske økonomier presse råoljeprisen videre oppover. Nordsjøoljen har i de siste ukene ligget over 90 dollar. Mot euro og dollar ligger kronen stort sett hvor de fleste prognoser har tilsagt at den skal ligge. I disse prognosene har oljeprisen ligget lavere. Kronen burde derfor vært sterkere enn den er.

Spørsmålet er om potensialet som ligger i kronen vil ha virkning mot baht. Den kinesiske sentralbanken er trengt opp i et hjørne, og det er forventet økte renter og styrking av yuan. Det reduserer litt av presset en sterk baht legger på thailandsk eksport.

Statsminister Abhisit har nærmest garantert at dieselprisen ikke skal komme over 30 baht. I skrivende øyeblikk er prisen 29.99. Svekkes bahten vil prisen på diesel tvinges opp. Thailand importerer cirka to tredjedeler av sitt oljeforbruk. Det store spørsmålet blir derfor om Abhisit kaster håndkledet og lar bahten svekkes. Det vil glede eksportørene, men det vil ramme landets fattige. En gradvis svekking av baht kan skje ved at renten ikke økes i takt med Thailands viktigste handelspartnere, og ved å legge restriksjoner på flyt av utenlandsk kapital inn i landet.

Mest sannsynlig vil vi se en markant svekking av baht mot norske kroner etter neste parlamentsvalg. Tidspunktet for nyvalg er fortsatt i det blå, selv om de siste delvalgene ga Demokratene håp om en valgseier og et påskudd til å lyse ut valg. Det kan godt skje i disse tider for å hindre at økte dieselpriser spiser av velgermassen. I så tilfelle kan de som lever på norske kroner håpe på en styrking av kronen mot baht kort tid etter valget.

(Thailands Tidende utgave 1/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge