3. mai 2011

Lederartikkel: Protester i Pattaya - alkohol og åpningstider

Skrevet av 
I forrige utgave klagde vi over de mange nye lyskryss i Pattaya som gjorde at det plutselig ble raskere å spasere enn å kjøre bil i sentrum av denne travle feriebyen.

Nå har heldigvis en del av disse importerte lyskryssene sluttet å virke allerede, så situasjonen er blitt litt bedre.

Men det har skjedd andre ting på vegene i Pattaya siden sist. Fredag 3. desember sperret protestanter det største trafikknutepunktet i byen; rundkjøringen i North Pattaya Road, midt i verste rushtid på ettermiddagen. Etter kun få minutter sto trafikken i store deler av sentrum bom stille, og folk kom seg ikke hjem til middag.

Til tross for de drastiske virkemidlene er det ikke vanskelig å ha sympati for protestantene fra utelivsbransjen. Det er nemlig slik at folk fra fattige Isan kommer inn til Pattaya - og andre turiststeder - og jobber hardt for å holde hjulene i gang i byens natteliv. Og de bringer inn store pengesummer til rike forretningsfolk og landeiere, og ikke minst til statskassen.

Men hva sitter de igjen med selv? Jo, dårlig lønn, dårlige arbeidsforhold, problemer med politiet, og stadig nye lover og regler fra myndighetene som gjør det vanskelig å tilby turistene det de ønsker av et natteliv.

Thailand er ikke det eneste landet hvor folkevalgte føler at de må tukle med alkohollovgivningen hele tiden. Men det er plagsomt å jobbe i restaurant og barnæring når man stadig vekk må forholde seg til en ny virkelighet. Politiet får heller aldri helt bestemt seg om de skal følge loven til punkt og prikke, eller se gjennom fingrene med at turister får lov til å nyte alkohol på natten når de tross alt er på ferie.

Politikerne forsøker å begrense alkoholkonsumet til thaiene ved å forby alkoholsalg i butikk før klokken 11.00 og mellom 14.00 og 17.00 på ettermiddagene. De mener tydeligvis at dette er en smart løsning, men det setter store føringer på hverdagen til mange forbrukere. Har ikke undersøkelser vist at slike tiltak ikke virker?

Når man begynner å telle alle buddhadager og valgdager i løpet av et år, blir det ganske mange kvelder som utelivet må stenge. Når det er valg, det være seg til parlamentet eller lokalt, så er det alkoholforbud hele valgdagen og -kvelden, men også kvelden før. Hvorfor kan man ikke utelate utlendinger fra dette alkoholforbudet? Thaiene har ikke noe problem med å forskjellsbehandle oss utlendinger på andre områder, så hvorfor ikke også i alkohollovgivningen?

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende utgave 1/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge