3. mai 2011

Seadrill på stø kurs i Thailand

Skrevet av 
Det norskeide selskapet Seadrill - tidligere Smedvig Drilling - driver stort i Thailand.

AV: LARS BROVOLD

Seadrill er et av verdens største riggselskaper. Sent i fjor overtok de kontrakten for boreriggen Petrojack IV. Riggen opererer på en langtidskontrakt for den thailandske stats oljeletings- og produksjonsselskap PTTEP.
Kommunikasjonsdirektør Hilde Waaler i Seadrill forteller at samarbeidet med PTTEP i Thailand strekker seg helt tilbake til 1992. - Overtagelsen av Petrojack IVriggen gjør at Seadrill for tiden har seks rigger i operasjon offshore Thailand, opplyser hun.
Waaler påpeker at virksomheten i Thailand, målt etter antall rigger, er Seadrills største i Asia. Hun sier om virksomheten her:
- De fleste land krever en viss prosentandel av arbeidstagerne fra eget land. I Thailand er derfor 80 prosent av våre ca. 700 ansatte thaier. De øvrige 20 prosent er fra andre land i verden, inkludert en nordmann, som jobber offshore i Thailand. De jobber skift på 12 timer i 4 uker i strekk, avløst av 4 uker av, som er en vanlig arbeidstidsordning i petroleumsindustrien, forteller Waaler.

Kraftig vekst med Fredriksen
Smedvig Drilling ble stiftet av shippingkongen Peder Smedvig i 1972. Tankskipsreder John Fredriksens inntog skjedde i 2006, da Smedvig ble kjøpt opp. - Fredriksen har hele tiden deltatt aktivt i styret av selskapet. Selskapsveksten under ham har vært eventyrlig, sier Waaler.
En rask titt på Oslo Børs, hvor selskapet er notert, viser at aksjeprisen lå på 54 kroner i 2006 mens prisen i dag ligger på omkring 200 kroner. I 2005 var selskapsverdien 200 millioner dollar. I dag ligger den på i overkant av 17 milliarder dollar.
Seadrills posisjon i verdensmarkedet for rigger av typen 'Tender' er over 60 prosent. Vanligvis opererer disse boreriggene på grunt vann og utfører i hovedsak produksjonsboring i Thailand. To av boreriggene på den thailandske kontinentalsokkelen leies av Chevron, mens to leies av PTTEP. Ytterligere to rigger leies av et konsortium bestående av CPOC/ Carligali/PTTEP.

Gode utsikter
Det er vanlig med en internasjonal arbeidsstokk i olje- og gassindustrien. Forretningsspråket er hovedsakelig engelsk, men det hender at man må benytte tolk i noen operasjoner. Konsernsjef i Seadrill Management AS, Alf C. Thorkildsen, uttaler: - Vår optimisme angående markedsutsiktene etter oppkjøpet av Petrojack IV gjør oss meget godt posisjonert i markedet, med økt inntjeningsevne, synlighet og konkurransedyktige priser.

(Thailands Tidende utgave 2/2011)
Lest 1929 ganger
annonse:

forsiden

Utgave 4-2017 (1. april):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Ønsker å leie i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Penthouse i Pattaya
( / Leilighet til leie)

Penthouse i Pattaya

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien