Katoeyene hos Tiffany Show har underholdt turister i 37 år
3. mai 2011

Katoeyene hos Tiffany Show har underholdt turister i 37 år

Skrevet av 
Dette er drømmejobben for de såkalte ladyboys. De holder ut hardkjøret med fem daglige forestillinger år etter år.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

Showet tar en time, og det er ikke mindre enn fem forestillinger hver dag (tre i lavsesongen) - og dette gjentar seg sju dager i uken. Få kvinner hadde taklet dette kjøret år ut og år inn, men med 'kvinner av den annen kategori' som de kalles her, ladyboys, er det ikke vanskelig å holde på staben. For kombinasjonen sminke, kostymer, glitter og glamour er selve drømmejobben for mange 'katoeyer'.
- Si meg, er dette toppen av lykke for en katoey, spør vi Kongsadarn, som ble kåret til Miss Tiffany International i 2008.
- Jeg mener det. Har du først fått en jobb her og utfører den bra, har du en fast god inntekt i årevis. Jeg studerte på Burapha-universitetet og jobbet her deltid på kveldene. Etter at jeg var uteksaminert var det ingen tvil, dette var yrket for meg.
En annen deltaker i showet, Prapha - som stakk av med missetittelen to år før Kongsdarn, sier: - Jeg jobbet tidligere i hotellnæringen, og den næringen, eller noe innen turisme, ville vært alternativet om jeg ikke hadde vært så heldig å få jobb her.

Herskapelige omgivelser
Showet spilles i det herskapelige huset som ligger på venstre hånd langs Second Road rett før North Pattaya Road. Den spede begynnelsen skjedde allerede i 1974 med et 'enmannsshow'.
Det er blitt født mange thailandske guttebarn som har kastet lekebilen ut av vinduet siden den tid, og like sikkert som at store horder av de som står i kø utenfor for å se showet kommer med buss og snakker japansk, så er trykket enormt etter å få jobb hos Tiffany's. Mange thailandske pop-, tv- og filmstjerner er katoeyer, og de nyter en respekt og aksept få andre land kan vise maken til.

- Penere ladyboys i Thailand
- Nesten alle moroprogrammer på tv har med minst én mann som blir kledd opp som kvinne, og her i Pattaya er det ladyboys på alle kanter. Hva er det med Thailand og katoeys?
- Katoeyer i Asia, og spesielt i Thailand, er mindre av vekst og mer lik kvinner enn i vesten. De er penere, og ikke minst er de mer aksepterte i samfunnet enn i mange andre land. Derfor er de også mer utbredt i Thailand enn for eksempel i vesten, er Kongsadarns teori.

15 år på toppen
Både Konkgsadarn og Prapha er meget vakre og feminine, og selv om Prapha ligger en halv oktav lavere i toneleie enn Kongsadarn, skal man være mer enn en førstereisgutt for å se at det her faktisk er snakk om menn som har 'funnet kvinnen i seg'.
- Dere er begge usedvanlig vakre. Hva vil fremtiden bringe utseendemessig?
- Vi har gjort mye for å se ut som vi gjør. Nå er livet herlig, og vi er veldig fornøyde med hvordan vi ser ut. Men faktum er at som katoey så har vi noe sånt som 15 år hvor man er på topp, for etter det så begynner ting å forandre seg blant annet på grunn av alle hormonene vi må få i oss, forklarer alltid smilende Kongsadarn.
- Det stemmer. Men nå er vi stolte av å være de vi er, og nå opplever vi ingen problemer, utdyper Prapha.
Sminken er på plass og kveldens første kostyme er iført. I salen stiger applausen i takt med musikken og forventningene, og drømmen om å være stjerner i et sceneshow skal nok en gang oppfylles for Kongsadarn, Prapha og de mange titalls andre ladyboys.
Vi ønsker 5 x break-a-leg, og får leppestiftrøde kinn som takk.

Tiffany Show:

* Etablert i 1974, startet som et enmannsshow.
* Kåret til nummer 4 i 'Top around the world shows', etter Moulin Rouge.
* Består av katoeyer (ladyboys) som mimer og danser etter verdenskjente og selvskrevne sanger.
* Har blitt en millionsuksess for eierne.
* Er blitt kopiert med stor suksess av flere andre cabaretshow i Thailand.

Katoeyer:

* Menn som vil være kvinner, men som liker menn.
* Ofte å finne arbeidende i skjønnhetssalonger, butikker og restauranter.
* Mer akseptert i samfunnet enn i de fleste andre land, mye grunnet buddhismens oppfordring til toleranse.
* En kjønnsoperert mann vil aldri få kvinnelige ID-papirer. Må f. eks.
sone med menn i fengsel.
* Katoeyene jobber med å få godkjent en tredje seksualitet som sitt kjønn.

(Thailands Tidende utgave 2/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge