3. mai 2011

Unngå fallgrubene ved kamerakjøp

Skrevet av 
Kameraer og ikke minst tilleggsutstyr er billigere i Thailand, men sørg for at du kjøper ekte vare og får garanti.

AV: TERJE ENGØ

Kamerautstyr er vanligvis billigere i Thailand enn i Norge. Vi har sjekket prisforskjeller på femten produkter, og fant bare ett som var dyrere i Thailand. På kamerautstyr er prisforskjellene ikke veldig store, men på tilleggsutstyr kan det være store prisforskjeller.
I sammenligningen har vi i hovedsak basert oss på priser hos kjeden Japan Foto i Norge og den store fotoforretningen AV Camera som holder til i New Road ved siden av Robinson-kjøpesenteret i bydelen Bangrak i Bangkok. Noen av prisene er hentet fra andre butikker når de to nevnte butikkene har manglet utvalget.

Husk å kjøpe 'Tax Free'
Skal det lønne seg å kjøpe fotoutstyr i Bangkok bør en sørge for å kjøpe dette som 'Tax Free'. Salgsavgiften på sju prosent blir da refundert ved utreise. Likeledes er kronekursen viktig når man regner på besparelsene. I vår omregning fra baht til kroner har vi brukt kursen 14. januar. Den var 5,2. Bare få uker tidligere var kursen under 5,0. Da ville det på flere av kameraene faktisk vært mer lønnsomt å kjøpe utstyret i Norge.
Vår egen erfaring er også at det lønner seg å spørre rundt før en kjøper et kamera. Ved flere anledninger har vi klart å få 10-15 prosent rabatt på de priser som er annonsert i butikkvindu eller på internett. Det er ofte også svært gode rabatter på modeller som ikke lengre produseres.

Se opp for kopier
Det kan være mye å spare på å kjøpe tilleggsutstyr i Thailand. På minnekort kan prisene være 20-30 prosent lavere enn i Norge. Merket 'Sandisk' kan være bortimot dobbelt så dyrt i Norge som i Thailand, ifølge vår undersøkelse. Men kjøper du minnekort i Thailand bør du kjøpe kortene på en velrenomert butikk, gjerne en av de store fotokjedene, eller på store supermarkeder som Makro og Big C. For det er en kjent sak at det omsettes mye uekte datavare i Thailand, for eksempel minnekort som kan være utseendemessig tro kopier av kjente merker som Sandisk og Kingston. Vi kjenner mange som har kjøpt billige minnekort som ikke virker som de skal. Regelen er: Er det for billig til å være sant, så er det nok ikke ekte vare.

Husk garantien
Det blir på ulike nettfora hevdet at det også selges kopier av selve kameraene, ikke bare tilleggsutstyret, i Thailand. Vi har ikke selv sett dette. For kamerautstyr gjelder selvfølgelig også regelen om at du bør bli skeptisk hvis prisen er merkelig lav. Kjente kameramerker kopieres i Kina. Disse blir smuglet via Laos til Thailand. Problemet med slikt utstyr er at delene er billige og dårlige. Resultatet er dårlige og uklare bilder. Ofte svikter kameraet etter kort tid.
Kjøper du kameraturstyr på en skikkelig fotoforretning får du en garanti som gjelder i hele verden. Skal du bruke mange tusen kroner på et kamera er det viktig at du ikke forlater butikken uten garantipapirene. Ofte er dette bare et lite dokument med kjøpsdato. Deretter registrerer du produktet på internett og garantien trer i kraft.

(Thailands Tidende utgave 2/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge