3. mai 2011

Lederartikkel: Investér med vett!

Skrevet av 
De fleste som pensjonerer seg i Thailand har med seg litt kronasje på lasset når de kommer - ofte fra salg av eiendom og annet hjemme. Men istedenfor å investere pengene smart, eller sette dem i banken, ser vi gang på gang eksempler på at utlendinger - inkludert skandinaver - mister hodet når de kommer hit.

Folk som har vært vanlige lønnsmottakere hele sitt liv blir plutselig forretningsmenn over natta og investerer i de mest halsbrekkende prosjekter. Noen ønsker å lage en arbeidsplass for sin thailandske samboer - leier forretningslokaler, pusser opp for store summer - og legger ned et halvt år senere med store tap. Selv folk med erfaring som selvstendig næringsdrivende fra Norge har problemer med å lykkes i Thailand, og må ofte gjennom både en og to forsøk før de eventuelt får til en profitabel forretningsdrift.

Selv med lav pensjon har det vært greit å leve for nordmenn i Thailand. Slik er det ikke nødvendigvis lenger. Nedgang i kronekursen har gjort et solid innhogg i den månedlige pensjonen, og kildeskatten ble det siste 'dødsstøtet' for mange - spesielt de som hadde laget seg et budsjett uten mye spillerom. En del nordmenn i Thailand forsørger en thailandsk ektefelle som ikke er i arbeid, samt gjerne også ektefellens barn og foreldre. Da er ikke en lav pensjon med fratrekk for kildeskatt så mye å rutte med lenger.

Det dummeste nordmenn gjør her nede har med bolig å gjøre. De som pensjonerer seg med for eksempel en million kroner i banken, og en middels stor månedlig pensjon, har hatt en stygg tendens til å 'investere' mesteparten av sparepengene i eiendom. Det kan være smart hvis du investerer i noe som enkelt kan videreselges - gjerne med en liten gevinst - hvis du skulle trenge pengene. For eksempel en liten leilighet i eget navn i nærheten av en skytrainstasjon i Bangkok.

Men hva gjør vi? Jo, vi bygger svære hus på landsbygda. Selv om det mot formodning skulle finnes et omsettbart skjøte på landet, er det umulig å selge slike hus uten store tap. Men vanligvis bygger vi på jordbruksareal, og huset blir i praksis en gave til våre ektefellers familie.

Her er et lite råd. Hvis du skal bygge hus, bygg et lite hus og sats heller litt på å lage en fin hage. Bygg et pent stråtak og plant noen hurtigvoksende trær, så har du et fint sted å tilbringe varme dager. Det er uansett utendørs thaiene trives best, og du vil også trives bedre i en hengekøyte under en palme enn innendørs med aircon på fullt.

Og hvis du ber en snekker om et prisanslag, så er det ikke som i Norge at du bare må gange med to for å få endelig pris..

For øvrig burde det være en lov mot å starte noe som helst byggeprosjekt i en landsby i Thailand før man har bodd der minst et halvt år. Hva om du ikke trives?

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende utgave 2/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge