Fra venstre Anne Lise Eriksen, Ingeborg Fallet Kristensen og Frida Blomquist Fra venstre Anne Lise Eriksen, Ingeborg Fallet Kristensen og Frida Blomquist (foto: privat)
3. mai 2011

'Dronningen av Ao Nang' arrangerer drømmebryllupene i Krabi

Skrevet av 
Ingeborg Fallet Kristensen har arrangert omlag 400 bryllup i Thailand de siste 8 årene. Det store øyriket utenfor Ao Nang i Krabi er åstedet. I tillegg arrangerer hun også utflukter for solhungrige skandinaver.

AV: DAG A. EKEBERG

- Da jeg kom til Ao Nang var det bare grusvei mellom her og Phuket, sier Ingeborg Fallet Kristensen, som har opplevd en byggevirksomhet av historiske proporsjoner det siste tiåret rundt det lille tettstedet Ao Nang utenfor Krabi
- Jeg håper det snart er ferdig utbygget her nå, sier hun. - Det har gått ut over miljøet her, og jeg er ingen stor tilhenger av masseturisme.
Dette avspeiler seg da også i filosofien om firmaet hun driver:
- Jeg ønsker ikke at Krabi Spesialisten skal vokse seg stor. Det er viktigere for meg at vi gjør alt på rett måte. Jeg er kun fornøyd når kundene sier at vår service overgikk forventningene, intet annet er godt nok, sier hun med et smil.

FOTO: Tre av de 16 ansatte er skandinaver, fra venstre kommunikasjonssjef og bryllupsplanlegger Anne Lise Eriksen, daglig leder Ingeborg Fallet Kristensen og bookingsjef Frida Blomquist. (foto: privat)

400 bryllup
Mens vi snakker sammen får Fallet Kristensen inn tre nye bookinger på bryllup. Til sammen har hun arrangert vielse for ca. 400 par siden starten i 2003. Siste året var det 52 par. Av disse var ca. 30 svenske og 15 norske. Mange kommer via TUI Nordic (konsern som blant annet inkluderer firmaene Star Tour og Fritidsresor), hvor Krabi Spesialisten er agent for slike vielser.
Fallet Kristensen sier at hun har et godt forhold til sjømannspresten i Pattaya, som ofte tar turen nedover og vier parene. Svenskene har også en prest - i Phuket, men han står i en litt annen stilling. Han er seremonimester, men får ifølge svensk lov ikke ordne med papirene som godkjenner selve bryllupet.
Fallet Kristensen forteller at noen av parene ønsker å bli gift på thailandsk vis, men hun sier at dette er tungvint og hun anbefaler ikke dette.
- Jeg ønsker meg en norsk prest i Sør-Thailand i hvert fall i perioden november-mars, sier Fallet Kristensen.

Tøff forretningsdrift
- Er det vanskelig å drive forretning i Thailand?
- Vel, vi utlendinger har jo ikke så mye vi skulle ha sagt, og må bare rette oss etter de lokale forholdene. Når det er sagt, så har jeg ikke hatt noen store problemer - ikke hatt noen kontakt med mafiaer som ønsker å utnytte forretningsdrivende. Den største utfordringen var nok at jeg som utlending også var jente, men jeg tror jeg satte meg i respekt ganske raskt.
Fallet Kristensen valgte en interessant løsning da hun startet opp. Hun registrerte firmaet sitt i Bangkok, for å unngå konflikter og problemer på det lille stedet Ao Nang. Det anbefaler hun gjerne også til andre.

Lenger hjem med forloveden
- Jeg er veldig norgeskjær, og lengter hjem stadig vekk. Jeg er hjemme mellom en og tre måneder hver sommer, men de tre neste årene håper jeg å tilbringe bortimot hele sommerhalvåret hjemme i Norge - hvis jeg får det til.
Fallet Kristensen er forlovet med en thailandsk mann ved navn Chul. For tiden jobber han som daglig leder for det store golfprosjektet Toscana Valley i Khao Yai Nasjonalpark i Chonburi, så det blir en del reising på begge. Chul har tidligere jobbet ti år i USA, så det er en verdensvant mann, som heller ikke har noe imot å forsøke å bo i Norge.
- Vi gifter oss i Norge, sier Fallet Kristensen, som er klar over at dette er et paradoks, siden hun sørger for at en mengde skandinaver gifter seg i Thailand. Men for henne - og forloveden - er det Norge som er eksotisk, mer enn Thailand.

'Dronningen av Ao Nang'
Fallet Kristensen fikk etter hvert navnet 'Dronningen av Ao Nang' av ordføreren på stedet. Hun var tidlig ute som utlending i forretningslivet i Ao Nang, og gjorde seg raskt bemerket som daglig leder for resorten 'Ao Nang Sea Front Thai Resort'. Da hun startet for seg selv i 2003, var hun ikke fornøyd med de kjente Long Tail-båtene slik de var, og designet og bygget like godt sin egen, med bedre sitteplass etc. Den fikk da naturlig nok navnet 'Queen of Ao Nang', og nå er også nummer II og III ute og seiler.

Gråt over sminke og hår
- Hva må man passe på når man kommer til Thailand for å gifte seg?
- Vel, jeg vil jo selvsagt si at man bør bestille opplegget gjennom oss, da slipper man å tenke på noen detaljer, sier hun med et smil. - Men ærlig talt så er det faktisk mye som skal ordnes til et bryllup, og det er ikke enkelt hvis man skal gjøre det selv. Et problem er sminke for bruden. Thaiene bruker mye mer og overdådig sminke enn oss. Likeledes er det vanskelig å finne frisører som har god greie på vestlige fasonger og hår. Gode fotografer kan også være et problem å finne.
Fallet Kristensen forteller at hun kun har hatt to kunder hvor bruden har valgt å bruke egen frisør, og det har endt i gråt og tenners gnissel, ifølge henne.
Hun har en avtale både med tysk og thailandsk fotograf. Thaien koster 40 prosent av prisen til tyskeren, ser vi fra prislisten.

Vanlig med brudefølge
Omlag 20 prosent av brudeparene kommer alene til Thailand. Resten har med seg følge, vanligvis mellom 8 og 15 personer.
Noe som er blitt mer vanlig er fornyelse av ektepakten:
- Siden skilsmisse er blitt så vanlig i vårt samfunn, er det flere som vil markere overfor seg selv og andre at de faktisk fortsatt er gift! Fallet Kristensen har 16 thaier fast ansatt, men kan ha inntil 40 ansatte totalt i høysesongen. Hun har tre utlendinger i tillegg til seg selv i staben, av henholdsvis norsk, svensk og sveitsisk avstamning.
- Jeg ville gjerne hatt flere vestlige ansatt, men reglene her er slik at man må ha fire thaier for hver utlending.
Det hjalp stort på markedsføringen da hun ble 'midtsidepike' i VG i februar 2007. Hun hadde regnet med en liten notis på reiselivsseksjonen bak i avisen, og fikk nærmest sjokk da hun og båten okkuperte begge midtsidene.
Avslutningsvis forteller Fallet Kristensen om sitt nye satsingsområde, som går ut på å arrangere samlinger for firmaer. - Vi kaller det incentiv-turer - firmaer ber med seg ansatte og forretningsforbindelser på en konferanse, og kombinerer det med utflukter og ferie i øyriket her. Mestergull, en gruppering innen norsk gullsmedbransje, arrangerer turer til Krabi titt og ofte, og Ingeborg Fallet Kristensen kan godt se for seg at andre norske bedrifter forsøker det samme.

Ingeborg Fallet Kristensen:

* Sivilstand: Forlovet med en thailandsk mann, ingen barn foreløpig.
* Utdannelse: Hotel Management Academy i Sveits (1996).
* Jobbet på Sheraton Grande Laguna i Phuket frem til 2000, deretter som daglig leder ved Ao Nang Sea Front Thai Resort i tre år frem til hun startet Krabi Spesialisten høsten 2003.

Krabi Spesialisten:

* Opprettet i 2003 av Ingeborg Fallet Kristensen.
* 16 fast ansatte, hvorav 4 vestlige
* Arrangerer turer og tar seg av gjestene på vegne av reiseoperatører, eksempelvis Orkideekspressen, Davids Reiser og Lilleputt.
* Arrangerer egne turer hovedsakelig i Krabi men også andre steder i Sør-Thailand.
* Arrangerer bryllup for skandinaver og andre utlendinger i Thailand. Ca ett bryllup pr uke i snitt.
* Har kontor i Ao Nang og Koh Lanta og er representert i Phuket og på Koh Samui.

(Thailands Tidende utgave 3/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge