Spent situasjon ved Rawai Beach, Phuket Spent situasjon ved Rawai Beach, Phuket foto: Dag A. Ekeberg
12. april 2012

Ventet fem timer på tsunami i Phuket

Skrevet av 

En halv time etter at tsunamivarselet var avblåst fra tsunami-senteret på Hawaii ba thailandske myndigheter folk holde seg i høytliggende områder enda 24 timer. Vi var på Rawai Beach, og tilbrakte 4,5 timer på en høyde sammen med 2-300 thaier og en håndfull utlendinger.

Vi var på Rawai Beach da tsunami-varselet kom. Det var stor panikk, folk hoppet inn i biler og på mopeder og kjørte vekk fra stranden. Vi så tre ulykker med moped og mange nestenulykker under flukten. Rawai er kjent som et senter for salg av perlekjeder, og de mange selgerne sopte febrilsk sine varer ned i poser og satte kursen for høyere lende.

Ca en kilometer nord for Rawai finner man det høyeste punktet i området, det ligger ca. 20 meter over havet, og politiet oppfordret folk til å holde seg der. Det er ingen høye bygninger på Rawai, så det var ikke noe alternativ.

Denne høyden skal være trygg mot en bølge ala den som rammet Patong under den store tsunamien 1. juledag i 2004, men i teorien er det mulig å oppleve adskillig værre bølger enn dette, så stemningen var spent. En representant for myndighetene gikk langs vegen med ropert og informerte (”intet nytt, dere må fortsatt holde dere her”), politiet dirigert trafikken og delte ut drikkevann.

Etter et par timer kom det noen driftige selgere og begynte å selge mat fra sine trehjulinger. De var tydeligvis villige til å risikere å kjøre gjennom lavtliggende områder for å få en god salgsdag. Vi hadde bil, så vi kunne følge med i utviklingen på radio. Det ble meldt om en tsunami på ti centimeter. Eksperter advarte imidlertid mot å ta lett på situasjonen, spesielt etter at skjelv nummer to kom. Mobilnettverk brøt raskt sammen. Telenor-eide Dtac hadde forbindelse mellom Phuket og fjerntliggende provinser som Bangkok og Chonburi, men ikke innad i Phuket og ikke til naboprovinsen Phang-nga. AIS og True Move hadde etter sigende også problemer.

Forvirring fra myndighetene

The Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii utstedte kl. 15.38 thailandsk tid det som kalles en “tsunami watch”, som betyr at det eksisterer en mulighet for tsunami og man oppfordres til å følge situasjonen. Grunnen var jordskjelvet på 8,7 Richter utenfor Sumatra. De utstedte aldri en ”tsunami warning”, som betyr at det faktisk er blitt dannet en tsunami. Thailand valgte imidlertid å oppgradere situasjonen til en ”tsunami warning” og satte i gang evakuering i alle seks provinsene langs Andaman-havet (Ranong, Phang-nga, Phuket, Krabi, Trang og Satun). Kl. 17.43 kom det et nytt jordskjelv, som målte 8,2. Snaut to timer etter skjelv nummer to avblåste tsunamisenteret på Hawaii faresignalet. Da var klokken 19.36 i Thailand. Før dette var det annonsert på thailandsk radio og tv at statsminister Yingluck Shinawatra skulle komme med en uttalelse klokken 20.10. Den kom som panlagt, og da uttalte hun at faren var mindre, men ikke over, og at folk burde holde seg unna lavtliggende områder i ytterligere 24 timer og følge med på nyhetssendingene. Det gjorde folk, og snaut en halvtime senere kom det en ny beskjed. Den gikk ut på at faren endelig var over. Da hadde det gått fem timer siden jordskjelvet, og fire og en halv time siden folk for alvor begynte å samle seg på hustak og høytliggende områder. Det var 37 grader i Phuket, med høy luftfuktighet. TV-kanaler viste bilder av folk på hotelltakene på Patong Beach midt i solsteken uten mulighet for skygge.

Thailands Tidende Nett

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge