Lønnsøkning gir problemer - også i turistnæringen foto: Baan Maksong Resort & Spa
22. april 2012

Lønnsøkning gir problemer - også i turistnæringen

Skrevet av 

Blir det slutt på universitetsutdannede i hotellresepsjonene? Valgflesket i form av minstelønn på 300 bant pr dag for arbeidere og 15.000 baht pr måned for universitetsutdannede møter motbør.

Den thailandske interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter (Association for Promotion of Thai Small and Medium Enterprises) går ut og ber myndighetene utsette den lovede lønnsøkningen til 2015. Generalsekretæren i foreningen Suwanchai Lohawatanakul sier til avisa The Nation at småbedrifter trenger overgangsordninger hvis de skal kunne øke lønningene såpass mye.

Regjeringspartiet Pheu Thai lovet i valgkampen i fjor at minstelønna skulle økes til 300 baht pr dag. Dagens minstelønn varierer fra 159 baht i provinsen Payao til 221 baht i Phuket. Endringen vil tilsi en minstelønnsøkning på 35 prosent i Phuket, og enda større andre steder i landet. Ordningen er allerede innført i 7 provinser i Bangkoks nærhet, og resten av landet skal etter planen følge etter fra årsskiftet. Den såkalte Lønnskomiteen i Thailand (The Central Wage Committee), som har representanter fra myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere, kommenterer at med mindre det blir en forverring i den thailandske eller internasjonale økonomien i år så blir endringen gjennomført som planlagt.

Hotellnæringen varsler endring

Turistnæringen ønsker også en utsettelse. De har også uttalt seg om minstelønn til universitetsutdannede. Pheu Thai har innført minstelønn på 15.000 baht pr måned for folk med minst fireårig universitetsutdannelse. Tradisjonelt sett har hotellnæringen i Thailand ansatt nyutdannede fra universitetene til resepsjonsarbeid, men lønningene har i mange tilfeller ligget godt under 15.000 baht, 8-10.000 baht har ikke vært uvanlig. I forrige uke uttalte representanter for hotellnæringen at det vil være mange hoteller som heretter kommer til å ansette ungdom med fagskoleutdanning på videregående nivå (til 300 baht pr dag) istedenfor universitetsutdannede. Fagskolene rundt om i Thailand har allerede uttalt at de vil forsterke engelskundervisningen for å forberede studentene på arbeid i turistnæringen.

En av årsakene til at næringslivet ønsker utsettelse til 2015, er at det da vil sammenfalle med oppstarten av frihandelssamarbeidet for 15 land i Sørøst-Asia, som de antar vil gi en oppsving for thailandsk næringsliv, spesielt eksportnæringene.

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge