1. november 2010

Valutakommentar: Kronen kan gå i taket på nyåret

Skrevet av 

En heving av styringsrenten fra Norges Bank lar vente på seg. At norske kroner fortsatt er relativt sterk mot en rekke valutaer skyldes i stor grad en middels høy oljepris.

En valutaekspert i Deutsche Bank gikk overfor nyhetsbyrået Bloomberg News så langt som å si at den norske kronen ser ut til å ha blitt upopulær blant utenlandske investorer fordi Norges Bank ikke hever renten. Norske kroner har falt fem prosent mot euro siden mai. Straks Norges Bank varsler en renteøkning vil det medføre at kronen stiger. Siden mange varslede økninger i norsk rentenivå har uteblitt, vil en økning når den kommer bli sett på som et tegn på flere kommende renteøkninger.

Et par renteøkninger på 0,25 prosentpoeng hver vil sannsynligvis føre norske kroner tilbake til et nivå over 5,4-5,5 baht.

I senere tid har mange investorer skiftet fokus fra valutahandel til investeringer i gull. Når gullprisen har økt så mye, og nå handles for nærmere 1400 dollar per unse, gjenspeiler det økt behov for sikkerhet blant investorer.

Når verdensøkonomien roer seg ytterligere og det blir større tillit til aksjemarkedene, og da spesielt finansmarkedene, vil det kunne medføre at mange investorer trekker seg ut av gull. Norske kroner vil da bli populære igjen, og de kan styrkes ytterligere mot de fleste valutaer.

Noen norske eksperter venter at Norges Bank setter opp renten i januar. Andre mener det kan vare helt til mai før rentene settes opp. I så fall er det grunn til å tro at bahten kommer til å variere mellom 4,95 og 5.35 mot norske kroner helt frem til da.

Det er liten grunn til å tro at baht blir styrket nevneverdig. En forventet styrking av kinesiske yuan kan være til stor fordel for thailandske eksportører, men bare hvis baht ikke styrkes like mye. Det er allerede et krav fra lokale eksportører at bahten bør svekkes.

Nordmenn bosatt i Thailand går noen spennende måneder i møte. Mange sliter med å møte de krav som stilles til inntekt for å kunne få oppholdstillatelse nå når kronen i lange perioder har ligget rundt 5 baht.

[ annonse ]

(Pattaya Tidende utgave 11/2010 - 1. november 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge