Ole Rosenstrøm utenfor den norske kafeen Bjørnen i Cha-am Ole Rosenstrøm utenfor den norske kafeen Bjørnen i Cha-am (foto: Bengt Halvorsen)
28. april 2012

Kjørte bil til Thailand - et helt år langs landeveien

Skrevet av 

Haldenseren Ole Rosenstrøm (31) satte seg i april i fjor bak rattet på en -94 Nissan Patrol og satte kursen for Thailand. Nå er han nettopp tilbake til Norge, men det er kun midlertidig. Han skal starte butikk i Loei-provinsen og skrive bok om den lange og til tider farlige reisen.

 

"Ole Rosenstrøm World Tour 2011-12" er det offisielle navnet på reisen som ble avsluttet 29. mars da han kjørte over Svinesundbrua og var tilbake i hjembyen han forlot 15. april i fjor.

Nesten et helt år brukte han på å kjøre fra Norge til Thailand, men det ble godt med avstikkere underveis. Han brukte en Nissan Patrol 2,8 liter turbodiesel fra 1994 som var kraftig ombygget. 200.000 kroner var investert i forsterkninger, reservedeler og et telt som kunne reises på taket av bilen. Bilen ble også utstyrt med vinsj som tåler 3 tonn, fire ekstra batterier og strømaggregat.

Bilder fra "Ole Rosenstrøm World Tour 2011-12" (artikkelen fortsetter under)

Reisen gikk gjennom Europa til Tyrkia, Iran, Pakistan og India. Planen inkluderte også Bangladesh, men de nektet innreise for bilen, så den måtte fraktes fra India til Malaysia med båt. Før det hadde Rosenstrøm imidlertid fått med seg en tur til Nepal. Rosenstrøm fikk etter det med seg deler av Sørøst-Asia, inkludert Filippinene, Laos, Singapore og Malaysia - og selvsagt Thailand, hvor besøk i den nordlige provinsen Loei, hvor kjæresten Duan bor, sto øverst på listen. Planen var å frakte bilen fra Bangkok til California, og kjøre gjennom USA, men den delen av turen er blitt utsatt på ubestemt tid.

Rosenstrøm har under hele reisen skrevet en fyldig blogg med bilder og historier: http://olerosenstromsworldtour.no/

Rosenstrøm ble intervjuet i Halden Arbeiderblad før turen startet. På norske Bjørnen Cafe i Cha-am ble han intervjuet av Nrk, men ikke noe har gått på lufta ennå. Rosenstrøm selv skriver bok fra turen nå.

[ annonse ]

Vi tok et intervju med Rosenstrøm et par uker etter hjemkomsten:

- Hva holder du på med i disse dager?

- Jeg er i Norge og skriver på boken fra turen. Jeg ordner også ekteskapsattest og visum til Thailand, samt gjør siste fiks på bilen før den selges.

- Og din kjæreste er i Thailand?

- Det å få henne til Norge er i utgangpunktet ikke lett, fordi jeg ikke har fast bopel, og heller ingen linkning å vise frem som bevis på inntekt.

Det blir for øvrig ikke lett med visum i Thailand heller, for jeg har ikke 400.000 baht som skal til for å bo der som gift. Så det kommer til å bli noen turer til Laos for meg for å fornye visum.

- Vil du gå tilbake til en vanlig 8-16 arbeidsdag etter dette, eller blir det mer "frie yrker" ala forfatter?

- Jeg skaffer meg en jobb i Norge senere for korte perioder av gangen hvis jeg ikke får nok inntekt i Thailand. Men det er i Thailand vi vil bli. Mitt store håp er litt inntekt på bok og film.

Rosenstrøm forteller at han investerer noen penger i et butikkutsalg i kjærestens landsby utenfor Loei, noe han håper kan spe på inntektene.

- Var du utsatt for noen virkelig farlige opplevelser på turen?

- Jeg ble arrestert i Iran, men slapp unna med at de slettet alle bildene og videone mine. Heldigvis hadde jeg det meste lagret på harddisker de ikke fant. I West Bengal i India ble jeg forsøkt ranet to ganger, i det området gjelder det å være obs! I Pakistan gikk det på litt lykke å fromme i med politieskorte langs den afganske grensen. Hadde bilen brutt sammen under den 800 kilometer lange ørkenstrekningen på fra den Iranske grensen til Quett ville det vært katastrofe. Men grunnen til at jeg valgte denne ruten er at sørlig passering fra Iran til Pakistan er full av smuglere, og annbefalles derfor ikke.

- Er en slik tur noe du vil anbefale andre?

- Jeg vil gjerne at andre skal følge mine fotspor, men Iran kan i dag bli vanskelig. Jeg annbefaller å kjøre gjennom Iran som en transportetappe, grunnen er etterrettningen der for tiden tar store forhåndsregler.

Rosenstrøm sier at han gjerne kan være behjelpelig med råd til andre som måtte planlegge en slik tur.

- Hadde du noen konkrete problemer med myndighetene i Thailand, angående visum, innbringelse av bil inn i landet, konteinerfrakt tilbake til Norge etc?

- Thailand ga 30 dager fri midlertidig import uten bankgaranti på bilen. Forlengelse gjorde jeg i Bangkok to ganger, får en måned av gangen. Men gjør man ikke det får man ikke lov å ta med bilen ut igjen uten å betale alle gitte avgifter.

Rosenstrøm fikk erfare korrupsjon i Thailand:

- Korrupt politi i Bangkok tok penger av meg i Sukhumvit Road, de ville ta alle mine papirer fra meg om ikke jeg betalte. Dette har jeg på HD video, etter som kameraet gikk inne i bilen. Ellers kom jeg i en knipe på en vennskapsbro med Myanmar der jeg ikke kom inn i Myanmar med bilen, og heller ikke tilbake til Thailand. Det skulle ikke penger til her, men harde ord før de slapp meg tilbake, forteller han.

- Hva skal du fordrive tiden med i Loei?

- Tiden i Loei når jeg er tilbake der om en måned blir å få butikken opp å gå. Og ikke mist finne roen i livet mitt, lære språket bedre. Jeg kunne tenke meg å starte et krisesenter der. Jeg kunne også tenke meg å få nordmenn og -kvinner opp dit, gi de en uke med det virkelige Thailand, finne et samarbeide med noen i reisebransjen lengre sør. Grunnet regelverket i Thailand er jeg usikker på om jeg kan gjøre dette, men vil se litt mer rundt mulighetene. Det er ting å vise her opp som overgår mye. Naturen, et enklere liv, huler med 100.000 flaggermus som tømmes hver dag, et tempel i stor skala som nå bygges av gamle stokker fra myrene her som pilarer osv.

Rosenstrøm har denne ideen og appellerer til lesere av Thailands Tidende:

- Jeg sier dette som en invitasjon til lesere som finner det for godt å ta kontakt på e-post. Det gjelder å tenke utenfor boksen, eller som jeg sier, spreng nå hele boksen!

- Hvordan var det å tilbringe noen dager med nordmenn i Cha-am?

- Cha-am var veldig kjekt. Duan og jeg hadde noen dager på stendene nord for byen først ved å campe der med bilen. Senere dro vi til byen og lå på hotell. Vi traff mange nordmenn der, inkludert min onkel og tante. Det ble litt oppstandelse rundt bilen noen ganger, antyder Rosenstrøm forsiktig.

(Thailands Tidende Nett)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge