1. november 2010

Hjelper nordmenn etter 30 år i Bangkok

Skrevet av 
Etter en lang karriere for SAS i Bangkok har Axel Blom nå gått over til å hjelpe norske firmaer som ønsker å etablere seg i Thailand. Det hele skjer på vegne av den norske stat og 'Innovasjon Norge'.

AV: DAG A. EKEBERG

Neste år har norske Axel Blom (53) bodd i Thailand i 30 år. De første 26 årene jobbet han for SAS. Fra 1991 var han sjef i firmaet, der han i tillegg til Thailand dekket Vietnam, Kambodsja, Laos, Myanmar, Filippinene og Taiwan. Han hadde allerede signalisert at han ønsket å gjøre noe på egen hånd da han fylte 50 år, og som sagt så gjort, i 2007 startet han sitt eget konsulentfirma, som ble hetende Blue Business Solutions.

Blom har vært aktiv i det skandinaviske miljøet i Bangkok lenge. Han har bemerkelsesverdig nok sittet i styrene i både norsk, svensk og dansk handelskammer her. For tiden er han formann for det norske handelskammeret i Thailand som offisielt heter 'Thai- Norwegian Chamber of Commerce'.

'Innovasjon Norge'
Blue Business Solutions har siden i fjor vært den lokale representanten for 'Innovasjon Norge' i Thailand. For de som ikke har fulgt så nøye med i ekspansjonen av den norske stat, kan vi nevne at storsatsningen DU (Distriktenes Utbyggingsfond) på 90-tallet ble omgjort til SND (Statens nærings- og distriktsutviklingsfond), for så i 2004 å skifte navn til 'Innovasjon Norge', som også inkorporerte Norges Eksportråd, Statens Veiledningskontor for Oppfinnere og Norges Turistråd. Vi spurte Blom:

- Hvem er det som betaler for at Blue Business Solutions hjelper norske firmaer her?

- Innovasjon Norge gjennom offentlige bidrag dekker halvparten av konsulentkostnadene, resten må firmaene dekke selv, sier Blom, som legger til at man får litt tid til rådføring i starten før konsulenttiden begynner å løpe.

Innovasjon Norge satser på den grønne bølgen i Thailand. Myndighetene her har kommet med mangt et positivt utspill, og dette er Innovasjon Norges synspunkter angående grønn teknologi: - De første hybridbilene er allerede produsert i Thailand, og myndighetene her har gitt skattefordeler til bedrifter som vil produsere økobiler. Høyt på agendaen står fornybar energi, sol- og vindenergi, samt biomasse. Dette er et område hvor Norsk industri er konkurransedyktige, sier Blom.

Satsingsområder
Det er fire områder som Innovasjon Norge har spesielt god tro på i Thailand, og det er bilindustrien, helsesektoren, IKT-sektoren samt energirelatert industri. Når det gjelder helsesektoren, så har det vært flere norske selskaper som har studert muligheten for å tilby helsetjenester til aldrende nordmenn her. IKT-sektoren har hatt Telenors tilstedeværelse i over ti år via Dtac, men det følger stadig norske firmaer i kjølvannet, kan Blom fortelle.

Thaier drar til Norge
- Jobber dere også med å markedsføre Norge som turistland?
- Ja, spesielt kan jeg nevne at vi har jobbet mot det felles nordiske Scandinavian Tourist Board, som holder til i Tokyo. De bruker ressurser på markedsføring av de nordiske land som turistmål overfor folk fra Japan, Korea og Taiwan. Jeg har argumentert for at thaier også er viktige som innbringende turister i Norden. Thaiene liker å handle og legger mange penger igjen i Norge. Rett etter at Thai Airways åpnet direkteruten til Oslo i fjor kom det en stor strøm av thailandske turister til Norge, og det er noe vi må bygge videre på.


Innovasjon Norge - et stort nettverk ute og hjemme:

Innovasjon Norge er representert i alle Norges fylker, og de har kontorer i 34 land. Det er 750 ansatte totalt.

I den sørasiatiske regionen snakker vi om et regionkontor i Singapore som i tillegg til Singapore dekker Malaysia, Vietnam, India, UAE og Sørafrika. I tillegg finnes det et regionkontor for Nordøst-Asia i Beijing som dekker Kina, Korea og Japan. For tiden jobbes det med tilstedeværelse i Bangladesh, og Indonesia er også under vurdering.

Innovasjon Norge har følgende målsetning: 'Tilby tjenester og programmer som skal bidra til å utvikle distriktene, øke innovasjonen i næringslivet over hele landet og profilere norsk næringsliv og Norge som reisemål.'

Nærings- og handelsdepartementet er hovedeier av Innovasjon Norge med 51 prosent av eierskapet. Fra siste årsskifte eier fylkeskommunene 49 prosent. Innovasjon Norge får også penger vie budsjettene til Kommunal- og regionaldepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Utenriksdepartementet, fylkeskommunene og fylkesmennene.


Slik er hjelpen man kan få:

En av de viktigste oppgavene for Innovasjon Norge er å hjelpe norske firmaer med merkevarebygging og internasjonalisering. Typisk vurderer Innovasjon Norge firmaets evne til å lykkes på det internasjonale markedet før man tar det neste skrittet som kan omfatte markedsundersøkelser, partnersøk og eventuell praktisk assistanse ved etablering.

(Pattaya Tidende utgave 11/2010 - 1. november 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge