1. november 2010

Bilkjøring: Alt er snudd på hodet her!

Skrevet av 
Thailand er ikke for søndagskjørere, men tilbringer du mye tid her, bør du vurdere å sette deg bak et ratt. Morten Hansen i Udon Thani gir her noen råd om kjørestil i Thailand.

AV: LARS BROVOLD

Morten Hansen (43) tilbringer mye tid i Udon Thani. Han og kona Wassana har vært mange steder i Thailand i den nye Honda City, som de kjøpte i hjembyen. - Venstrekjøring er åpenbart den største forskjellen. Men det er en vanesak, og da jeg kom tilbake igjen til Norge var det høyrekjøring som virket unaturlig, sier Hansen. Han råder folk til å observere hvordan thaiene kjører før man setter seg bak rattet selv. - Glem tre sekunders klaring til bilen foran, høyreregel, vikeplikt og langsom søndagskjøring. Thaiene kjører der det er plass, med en kjørestil kjennetegnet med hyppig filbytte og generell høy fart. Trafikksinker finnes knapt i Thailand.

Tut og blink
- Trafikken i Thailand domineres av fremdrift, med forbikjøring på begge sider. Man opplever ikke, slik man tidvis gjør i Norge, at medtrafikanter tuter ilsk eller setter opp farten for å unngå å bli forbikjørt, sier Hansen. - Her er det snarere omvendt, at man hjelper sine medtrafikanter frem, selv om man har forkjørsrett. Forresten er tuting og blinking med fjernlys her ment som uttrykk for høflig varsling, og ikke som kritikk. Kjørestilen i Thailand skiller seg fra en del andre land i Asia, f.eks. Filippinene, hvor det tutes vilt.

Den størstes rett
- Den bilisten med størst og tyngst kjøretøy har fortrinnsrett i trafikken her. Det er også derfor mopedister er så utsatt for ulykker. Ta Phuket som eksempel. Der er det sterkt kupert terreng og derfor mange smale, svingete veger. Det er plass til kun to biler i bredden. Det hindrer likevel ikke bilister i å foreta forbikjøring. Ved slik forbikjøring vil en eventuell motkommende bil legge seg ut på vegskulderen for å muliggjøre forbikjøringen. Da er det mopedistene, som er de som vanligvis holder til på vegskulderen, som havner i grøfta. Kvaliteten på vegnettet i Thailand varierer sterkt. Generelt sett er hovedveiene i god stand, men også her er det forskjeller. Sør-Thailand har generelt bedre standard og mindre tetthet av biler enn Isan i nordøstre Thailand. Isan sliter også med kvaliteten på det man kan kalle det kommunale vegnettet. Bevilgninger holder ofte kun til et tynt alsfaltdekke som raskt får store huller i regntiden.

Betal boten!
Som trafikkant i Thailand kommer man unektelig i forbindelse med politiet i ny og ne. Hansen har fått erfare at det er enklere å betale en liten bot enn å krangle med dem:
- Jeg kjørte over et lyskryss på gult, da jeg var redd for å bli ikjørt bakfra hvis jeg hadde bråstoppet. Rett etterpå ble jeg selvsagt vinket inn og gitt en bot på 200 baht. Alternativet var å bli med på politistasjonen og betale 400 baht. Hansen forklarte saken til sin kone, som oversatte til politimannen, men det hele ble en vanskelig diskusjon over et teoretisk problem. Det enkleste var å betale og glemme hele saken, fant Hansen fort ut.

(Pattaya Tidende utgave 11/2010 - 1. november 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge