1. oktober 2010

Feel Air utsetter - økt konkurranse

Skrevet av 
Behov for mer kapital og de politiske urolighetene i Thailand har vært medvirkende årsaker til at flyselskapet Feel Air ennå ikke har tatt av for Bangkok.

AV: TERJE ENGØ

Feel Air skulle i løpet av året starte flyvninger fra Arlanda og Gardermoen til Bangkok og New York. Administrerende direktør Kai Holmberg opplyser til Pattaya Tidende at det har skjedd endringer i planene, uten at det betyr at prosjektet er skrinlagt.
- Vi er betydelig forsinket i forhold til våre opprinnelige planer. Det blir ikke noen flyvninger før neste år. Av taktiske årsaker kan jeg ikke si når vi planlegger å starte våre flyvninger, sier Holmberg.
- Det krever god markedsføring for å fylle de første flyene. Så det er vel viktig å komme i gang med billettsalget?
- Vi regner med å starte billettsalg fire måneder før første fly tar av. De politiske problemene i Bangkok har klart og tydelig vist at vi er nødt til å inkludere mer enn New York og Bangkok i vårt program. Gjør vi ikke det blir vi for sårbare. Derfor tar dette lengre tid enn vi først hadde regnet med.
- Hvilke reisemål vil dere satse på utover Bangkok og New York?
- Vi ønsker ikke å gå ut med informasjon om destinasjoner nå av konkurransemessige hensyn. At vi har besluttet å etablere flere enn de rutene vi opplyste om i fjor har også gjort at vi har måttet skaffe mer kapital. Vi var for dårlig kapitalisert for dette, sier Holmberg.

Norwegian vil senke prisene
Det var for øvrig ikke lenge etter Feel Airs oppstart at Norwegian lanserte akkurat de samme planene. Bjørn Kjos i Norwegian er i sluttforhandlinger om å kjøpe 15 fly av typen '787 Dreamliner' fra Boeing. Dette er det nye flaggskipet til amerikanerne, og vil etter sigende redusere driftskostnadene betydelig grunnet lavere vekt og mer effektive motorer. Dette i sin tur vil gjøre at billetter vil kunne selges billigere. Reisemagasinet Stand By antyder priser helt ned i 2200 kroner mellom Oslo og Bangkok, og at flyvningene kan starte opp så raskt som om et halvt års tid.

New York bidrar til problemene
Det skjer for tiden store endringer i konkurransesituasjonen i det skandinaviske flymarkedet. Det er kjent at Norwegian jobber hardt for å forberede sin inntreden på langdistansemarkedet. Thai Airways har startet flyvninger mellom Oslo og Bangkok. Nå er det også klart at konkurransen på de transatlantiske rutene mellom Norden og USA vil få rekordmange forbindelser fra sommeren. Det vil da bli minst 154 avganger med åtte forskjellige flyselskaper. Fra Gardermoen vil mest sannsynlig også American Airlines opprette rute fra New York. I tillegg tilbyr både Continental. Delta Airlines, Finnair, Icelandair, Iceland Express, SAS og US Airways forbindelser mellom Norden og USA til sommeren. Dette er neppe gode nyheter for Feel Air som allerede har fått de politiske problemene i Thailand i fanget. Det er nok årsaken til at de er svært forsiktige med å fortelle hvilke destinasjoner de vil opprette forbindelse til.

Hvem kommer først?
Det er nå et åpent spørsmål om det blir Norwegian eller Feel Air som blir det første skandinaviske lavprisselskapet som flyr langdistanseflyvninger. Da Feel Air offentliggjorde sine planer i fjor høst hadde de en kapital på 240 millioner kroner. Dette skulle være nok. I en pressemelding uttalte Holmberg: - Historisk sett har det største hinderet for å etablere flyselskaper vært behovet for betydelige investeringer og risikoen for å ikke få skalafordeler raskt nok. I dag er leasingkostnaden på nye fly historisk lav og bakkehåndteringen kan outsources til store profesjonelle partnere. Det gjør at det ikke er behov for investeringer for disse tjenestene. I tillegg har vi en flåteutnyttelse i verdensklasse på 16,7 timer per døgn som gir oss umiddelbare skalafordeler.
Nå sier Holmberg til Pattaya Tidende: - Jeg har ikke luftfartsbakgrunn og var kanskje noe positivt naiv. Vi har i ettertid av lanseringen trukket oss tilbake og lagt planer basert på mer kapital. Forsinkelsene er bevisste forsinkelser.

Norwegian satser større

Norwegian Air Shuttle har planer som omfatter atskillig flere reisemål enn Bangkok.

Dette ble kjent på et lukket møte på den internasjonale konferansen World Route Development Forum i Canada for halvannen uke siden. Ifølge det danske nettstedet check-in.dk presenterte Norwegian sine planer for spesielt inviterte gjester. Gjestene fikk blant annet vite at selskapet planlegger et toklassesystem, samt at flyvningene til Bangkok og New York ikke vil starte før tidligst til sommeren eller høsten neste år. Selskapet forteller også at de ser på andre langdistanseruter og mener det er potensial for 15 slike fra Skandinavia. Men disse omfatter ikke ruter til Afrika eller Sør-Amerika.
Både Norwegian og Feel Air holder kortene tett til brystet for tiden. Men siden begge selskap er avhengig av investorer for å finansiere ekspansjonen, vil nok mer informasjon lekke ut fra møter som det i Canada. Å starte opp flyvninger til Bangkok på høsthalvåret vil mest sannsynlig medføre atskillig lavere inntekter for flyselskapene enn om flyvningen kan starte tidlig på sommeren når billettprisene er høyere. Det er derfor grunn til å tro at selskapene vil satse på å få sine fly i luften senest i andre halvpart av juni. Spesielt viktig vil dette være for Feel Air som mest sannsynlig vil ha en svakere kapitalbase enn Norwegian. Samtidig vil det være viktig for Norwegian å ikke starte senere enn Feel Air, da selskapene i stor grad kommer til å henvende seg til samme kundegruppe. (te)

(Pattaya Tidende utgave 10/2010 - 1. oktober 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge