Rødskjortenes pressekontakt er norsk!
1. oktober 2010

Rødskjortenes pressekontakt er norsk!

Skrevet av 
Thailand i rødt, rødt og rødt:

De fleste trodde vel ikke sine egne øyne da en nordmann dukket opp som pressetalsmann for Rødskjortene under demonstrasjonene i vår. Men det var ingen andre enn Per Arne Granbo fra Jar og Ayudhya.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

De fleste husker rødskjortenes demonstrasjoner i april og mai i år i Bangkok, og mange la også merke til at det var en nordmann som fungerte som uoffisiell pressetalsmann for ‘De Røde’. Nå har Per Arne Granbo trukket seg tilbake til sitt elskede Ayudhya - et par-tre timer nord for hovedstaden. Men under den røde skjorten banker det fortsatt et heftig rødt hjerte. Granbo er ikke vanskelig å be da vi ønsker et intervju, og ordmitraljøsen, som fortsatt er meget aktiv både på rødskjortenes radioog tv-sendinger fra hovedkvarteret i Bangkok, vil også gjerne ha oss med på elefantfarmen 'Elephantstay', som er en stor del av livet hans. Etter noen timers rundreise blant tempelbyens mange attraksjoner, ender vi opp på Granbos hjemmebane. Etter å ha hatt tildels høy sigarføring i mediene faller det første spørsmålet naturlig:

- Trodde på seier
- Du er blitt omtalt som internasjonal pressekontakt, og du har også uttalt at de røde lederne med jevne mellomrom ringer deg for å få råd om hva de skal gjøre. Hva har thaiene å lære av en nordmann som har bodd i Thailand i tre år, og som ikke behersker språket spesielt godt? - Endel av dette er misvisende. De snakker mye som venner. Og ber ikke så mye om råd. Men ledere har av og til spurt meg om hva de kan gjøre i forskjellige situasjoner. De virket av og til tomme for ideer, og tok kontakt. De trodde regjeringen skulle pakke sammen, men det gjorde de jo ikke. Da visste ikke de røde hva de skulle gjøre, så mye ble planlagt på kort varsel og var mildt sagt spontant.

Skaffet intervjuavtaler
- Hva er oppgaven til en internasjonal pressekontakt?
- Jeg så meg selv som en ambassadør for de røde mot den internasjonale pressen. Å hjelpe pressen med å skaffe intervjuer. Men jeg hadde jo ingen rett til å uttale meg, for det var det kun tre ledere som hadde. Så jeg assisterte journalister med å få pressebevis og avtaler. Selve tittelen er misvisende, men det var de røde gruppene som ga meg denne. Jeg fikk problemer med den ene armen, og reiste hjem til Ayudhya 10. april, før skytingen startet. Det ble slik at kun én mann ble pressekontakt, men han ble sparket fordi han gjorde et feilgrep ved en av sine uttalelser.

Sloss for rettferdighet
- Hvordan endte en uføretrygdet nordmann fra Jar midt oppe i konfliktene?
- Det hele bunner i at jeg har et ønske om å kjempe for demokrati. Jeg havnet midt i dette som en følge av andre ting. Spesielt gjennom den kjente Dr. Wiboon, som er en aktiv rødstrømpe... hehe... unnskyld, rødskjorte. Jeg møtte ham i Thai Red News, hvor han har to programmer på tv, og jeg var med i et program der. På den måten kom jeg inn i bildet, men også gjennom Robert Amsterdam, som er Thaksins advokat og med på kampen for et demokrati.

Ikke bare fattigfolk
- Hvordan vil du beskrive de røde? - Mange tror at de røde er de fattige, men det er langt fra sannheten. Det er klart at mange er fattige, siden det er mange fattige i dette landet, men også mange velskolerte og fra Bangkoks elite er tilhengere. Fellesnevneren er at de gjør dette av egen interesse. Alle peker på Thaksin, og sier de er hans følgesvenner, men folk gjør dette av egen vinning. De vil ha et bedre liv, de vil bli lyttet til og de vil ha en juridisk likhet i samfunnet. Granbo fortsetter: - Jeg åpnet Bangkok Post én gang i løpet av tre uker, siden den ikke støttet oss, og der leste jeg at en som kjørte ned fem politifolk i 2008 for å ta livet av dem kun fikk betinget dom. Formidlende omstendigheter for dommen var at han var sint på regjeringen. Det er situasjoner som dette som får folk til å ikle seg røde skjorter.

De sortkledde bråkmakerne
- Du som har kontakt med røde ledere, hva tror du skjer videre?
- Jeg har mottatt så mange undergrunnsmeldinger om at det skal smelle her og der, at det er veldig uvisst. Jeg har også hørt at det skal adopteres sydthailandske måter å gjøre ting på med bilbomber osv. Det er mange mennesker som er gale nok til å gjøre det, blant annet de sortkledde ex-rangerne som var med i aksjonene sist. Det var ikke de røde som startet å tenne på ting, det var det de sortkledde som jeg så rundt oss hver dag som gjorde. Agendaen deres er tvilsom, siden ingen av dem var på scenen og talte, ei heller var interesserte i appellene. Røde ledere har sittet i fengsel siden de ble tatt, mens andre er på rømmen. Jeg har snakket med et par av dem, og de sier kun at de har planer.

Nyvalg tvinger seg frem
- Hva mener du er den beste løsningen for Thailand i denne konflikten?
- At regjeringen gir folket en dato for neste valg. At vi kan konsentrere oss om fremtiden, lære folk hva politikk er. Hva det står for. I dag stemmer folk i stor grad på navn fra sitt nærområde, men mange av disse kandidatene står ikke for noen ting. Det er dette som er det store problemet. Det å finne gode kandidater, som kan bli en landsfader og samle folket. Folket må læres opp om politikk, så må de gå og stemme, for så å respektere det som blir utfallet.

- Thaksin må ta baksetet
- Har du forslag til en god lederkandidat?
- Jakrapod Penkaer, som var regjeringsmedlem under statsminister Samak. Han er en god mann, likandes, snakker fantastisk engelsk og er rød både i trøye og hjerte. Thaksin burde ta plass i baksetet, og være tilhenger. Kommer han til makten ødelegges på mange måter det de røde kjemper for; åpenhet og ærlighet. Et samlet Thailand med Thaksin som leder er umulig.
- Den norske ambassaden har rådet deg til å holde deg i bakgrunnen. Har du noen gang vurdert å heller samle på frimerker eller starte med fluebinding?
- Ja, og det var de lengste fem sekundene i mitt liv. Men jeg slo det fort fra meg. Jeg engasjerer meg i mye, og har tenkt å starte tvprogram for å lære thailandsk ungdom å snakke engelsk uten lærebøker. Lære ved å kommunisere, ikke ved å repetere i kor etter læreren, avslutter Granbo.

Utlendinger fengslet - Granbo uredd

To av Per Arne Granbos 'kolleger' blant utenlandske rødskjortetilhengere - australske Conor David Purcell og britiske Jeff Savage - ble fengslet etter demonstrasjonene i mai.

De ble begge løslatt etter et par måneder i fengsel. Da de var rede til å tilstå at de hadde oppfordret til vold, ble rettssakene kjørt raskt gjennom systemet og de ble idømt fengselsstraffer i samme lengde som de allerede hadde sittet i varetekt. Thailandske myndigheter advarte gjentatte ganger utlendinger mot å involvere seg i demonstrasjonene, de hadde intet ønske om at utlendinger blandet seg inn i det de så som et internt anliggende blant thaier.
Vi spurte Per Arne Granbo om denne situasjonen:
- Hva gjorde disse to utlendingene feil?
- Vår engelske venn gjorde den feilen at han ga et løpende intervju med et tv-team og fremsatte trusler som senere viste seg å gå i oppfyllelse. Han hadde ingen bakgrunn eller makt for å uttale seg som han gjorde, men ble fanget i 'øyeblikket'. Alle rundt ham ropte ut det samme budskapet. Man sto på kanten av stupet og så ingen annen utvei enn å ty til voldsomheter.

Ble til slutt myk mann
- Savage nektet i de første rettsmøtene å ha brutt noen lover. Han ropte og skrek om å ha blitt slått og sparket - la seg ned slik at det måtte flere betjenter til for å bære ham inn i rettslokalet. Søknad om kausjon ble avslått hver gang. Men etter en tid ble han en meget 'myk' mann, og erkjente sine brøde. Ved løslatelsen gråt han og sa at rettferdigheten hadde seiret til slutt og at det beviste at rettssystemet i Thailand er rettferdig.
Granbo legger til at det er underlig å forestille seg Savage som en lydig tjener under Dronning Elisabeth, som var hans arbeidsgiver på et tidspunkt.

Purcell er blitt kjendis
Granbo fortsetter: - Vår australske venn Purcell var etter det jeg kan forstå ute etter kjendisstatus. Jeg personlig - og andre - advarte ham mot å gå på scenen. Fortalte ham ungnøyaktig hva som kom til å skje med ham i etterkant. Han hold ut lenger en engelskmannen, men ga til slutt opp og fikk samme behandling fra myndighetene. Han har gitt en rekke intervjuer etter at han kom tilbake til Australia og har fått en slags heltestatus blant de røde australienerne. Thaksin Shinawatra har nevnt ham i et par intervjuer og jeg er sikker på at Purcell vil gå en lys fremtid i møte under Thaksins 'beskyttelse'.

Granbo var ikke redd
- Var du selv noen gang redd for å bli fengslet?
Jeg var aldri redd for å bli bragt inn - ene og alene på grunn av at jeg etter råd fra politiet satte meg 'i baksetet' med en gang aksjonen ble kjent ulovlig. Jeg ble tatt til side året før utenfor Government House og gitt beskjed om hva jeg kunne - og ikke kunne - gjøre uten å få rødt stempel i passet. Derfor har jeg også bestandig kamera med meg på scenen, sier Granbo.

Fredelig stormønstring

Helgen 18-19. september var det igjen en stor mønstring av rødskjorter i Bangkok, rundt om i Thailand og i mange land rundt i verden. Det var nøyaktig fire år siden Thailands hittil siste militærkupp, da Thaksin Shinawatra ble avsatt. Og det var nøyaktig fire måneder siden det ble satt en brutal stopper for demonstrasjonene i Bangkok med 91 drepte.

Per Arne Granbo (62):

* Kommer fra Jar i Bærum.
* Levde livet til langt opp i tyveårene.
* Unitor Shipsservice - Operations Manager.
* Strøjobber for amerikanske oljeselskaper.
* Seksjonsinnkjøper for Britoil.
* Konsulent for Kongsberg Offshore.
* Var med å starte 'Storbyguiden', 'Kartboka' og 'Ledelse'.
* Uføretrygdet pga astma. Flyttet til Thailand i 2007.

(Pattaya Tidende utgave 10/2010 - 1. oktober 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge