1. oktober 2010

Norge har fått ny ambassadør i Bangkok

Skrevet av 
"Ønsker å være godt synlig og kjempe mot forurensning"

Klimaproblematikk står høyt på prioriteringslisten til den nye ambassadøren Katja Christina Nordgaard. Og hun ønsker å være godt synlig i de norske miljøene i Thailand.

AV: HELGE HEYERDAHL

Vi blir mottatt av den nye ambassadøren i diplomatseksjonen på ambassaden, med et smil som vil målbinde selv de blideste thailendere. Med en bred og variert bakgrunn fra bank og næringsliv til Statsministerens kontor og andre ambassadestillinger, ser ambassadøren frem til store utfordringer i den nye jobben. Umiddelbart er det neste års budsjetter som står for døren.
- Hvilket forhold har du selv til Thailand, og hvordan er inntrykket av landet så langt?
- Jeg har vært her på ferie én gang for fire år siden, og når det gjelder inntrykket så langt så er det veldig bra. Jeg har gledet meg helt siden det ble klart at jeg skulle bli ambassadør her, forteller Nordgaard engasjert.

- Tsunamien styrket forholdet
- Forholdet mellom Norge og Thailand er veldig godt, og har vært det lenge, sier Nordgaard. - Det ble selvfølgelig veldig styrket under tsunamien, som gjorde et uutslettelig uttrykk. Det har gitt Thailand en spesiell plass i mange nordmenns hjerte.
- Noen sier ambassadøren godt kan være mer synlig. Hvilke mål har du når det gjelder dette?
- Som diplomat har jeg veldig brede oppgaver for å ivareta norske interesser, det gjelder både politisk og økonomisk, og ikke minst i forhold til norske borgere. Så min ambisjon er å være veldig aktiv og synlig i det norske miljøet, i næringslivet og ivareta norske interesser i bred forstand. Det er også viktig å være aktiv og synlig i forhold til det å få kontakter i det thailandske samfunnet, og bistå der ambassaden kan.
Ambassadøren har allerede hatt sitt introduksjonsmøte i Pattaya, med besøk på Sjømannskirken 24. september.

Prioriterer klima
- Har du planer og rom til å foreta noen endringer her som ambassadør?
- Det er det litt for tidlig å si, for nå er jeg i full gang med å sette meg inn i jobben. Men jeg har jo med meg det som er politisk prioritert hjemmefra: Dialogen med Thailand rundt de store oppgavene verden står ovenfor når det gjelder klimaog energiutfordringene. Det er et område jeg også personlig er veldig opptatt av, og jeg håper vi skal kunne skalere opp dette arbeidet. Det betyr en dialog med Thailand i forhold til både klimaforhandlingene og problemstillinger rundt fornybar energi og hele den omleggingen verden må gjøre.

- Thaiene gode på service
- Er det noe vi kan lære av thaiene, og omvendt?
- Det som er veldig slående for meg som ikke har vært her noe særlig tidligere, er at de er veldig vennlige og imøtekommende, og det virker som service er noe som faller veldig naturlig for thaiene. Det er litt tidlig å si om de burde lære noe av oss.
- Hvilke råd fikk du av din forgjenger i jobben?
- Ingen spesielle råd. Hun sa at jeg sikkert kom til å få et fantastisk opphold her, og at jeg helt sikkert kommer til å like meg.
- Har du rukket å finne noen favorittrett ennå, eller går det i medbragte Toro-produkter og makrell i tomat?
- Haha... Det er ikke noe problem. Maten her er fantastisk, og det å kunne nyte det thailandske kjøkken er en av de tingene jeg virkelig ser frem til. Jeg har forstått at man kan spise 24 timer i døgnet her i Bangkok, så det er ihvertfall helt sikkert at her blir det ikke noe ferdigmat.

Fikk se miljøproblemer på Koh Sak

Den nye ambassadøren er rystet over mengden med søppel på strender og i sjøen.

Helgen 25-26. september tok ambassadør Nordgaard med familien på tur ut av storbyen for å møte det norske miljøet i Pattaya. Turen ble kombinert med deltagelse i dykkerskolekjeden Mermaids årlige ryddedag 'Clean The Reef'. Turen gikk til Koh Sak utenfor Pattaya, hvor 300 elever fra døtrenes skole The New International School i Bangkok bidro til en solid ryddesjau i fjæra.
- Det er morsomt å se engasjementet hos elever og andre som er med og rydder. Men jeg er rystet over at det er så mye søppel både her og i sjøen. Det overrasker meg at de som forsøpler ikke tenker mer langsiktig. Dette er nettopp noe av det jeg ønsker å få satt meg inn i. Hva myndighetene gjør i forhold til miljøet. Har de miljøkampanjer, og finnes det for eksempel miljøorganisasjoner her, spør Nordgaard.
Døtrene Celine (16) og Elida (11) og ektemannen Jørn Unneberg - forretningsutvikler for Orkla i Asia - tok også på seg arbeidshandskene for miljøet.
- Det er fint å få være med på å gjøre noe for stranden her, sier Celine.
- Helt enig. Det var masse flasker, plast og kjipp-kjapper her, forteller Elida.
- Hvordan er det å gå på skole i en annen kultur enn dere er vant med?
- Det er ikke første gangen, for vi var med da mamma jobbet 3,5 år i Sør-Afrika også. Men det er ganske strengt her i forhold til hjemme. Og lærerne er kjempeengasjerte, smiler Celine.
Elida synes det virker som om thailandske barn generelt har det strengere hjemme enn hun har det: - Jeg har en thailandsk jente i klassen som aldri har vært på overnatting hos noen venner før. Så jeg tror kanskje de har det strengere hjemme enn oss, sier Elida, som i likhet med storesøster allerede snakker flytende engelsk. I tillegg har de spansk og fransk som fremmedspråk på skolen. Også for ambassadøren står språk sentralt, og snart begynner hun på thaikurs:
- Jeg kan nesten telle til ti på thai, og så kan jeg presentere meg og si en del høflighetsfraser. Men jeg har mye å gå på, smiler Nordgaard.
- Og hva heter ambassadør og ambassade på thai?
- Haha.., det aner jeg ikke.

5 KJAPPE:

1. Ris eller poteter? Annenhver dag!
2. Største hobby? Den var litt lei den der - skulle ønske jeg kunne si noe spennende, men jeg er veldig glad i å lese, reise, trene og danse.
3. Største språktabbe så langt? Jeg kommer dessverre ikke på noen morsom språkblemme.
4. Grieg eller Genesis? Begge deler, avhengig av situasjon og dagsform.
5. Favorittfilm? Gjøkeredet og Sophies Choice, begge gjorde et uutslettelig inntrykk på meg.

5 SPØRSMÅL:

1. Hva heter Thailands statsminister? Abhisit (korrekt)
2. Hva er forkortelsene for 'skytrain' og undergrunnsbanen i Bangkok? BTS (korrekt)
3. Hvilken kongelig thailender var nylig i Norge? Prinsesse Soamsawali - jeg var med på besøket! (korrekt)
4. Hvem var konge i Norge da kong Chulalongkorn besøkte Norge? Kong Haakon (korrekt)
5. Hvor ligger Baiyoke Tower? Beklager, det vet jeg ikke.

Katja Christina Nordgaard (48):

* Gift, har tre døtre. Født i Sverige, oppvokst på Bekkestua.
* Økonom fra Handelshøyskolen i Bergen.
* Jobbet ett år i DnC.
* Utstasjonert for UD i London som presse- og kulturattache, og i Pretoria i Sør-Afrika som ministerråd.
* 2 år i Norges Rederiforbund.
* 4 år ved Statsministerens kontor ved Internasjonal avdeling.
* 2 år i næringslivet (solenergi).

(Pattaya Tidende utgave 10/2010 - 1. oktober 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge