1. september 2010

På tide å venne seg til lavere kurs

Skrevet av 
I 1993 var en norsk krone verdt under 3,5 baht. Etter det fulgte en periode på 12 år hvor norske kroner styrket seg mot baht i ti av disse. I 2005 var snittkursen på hele 6,24 kroner.
Men trenden har snudd. Den gjennomsnittlige kursen i 2010 er den laveste siden 2001. Da var gjennomsnittskursen 4,95 kroner, mens den nå ligger på drøyt 5,3. Det er liten grunn til å forvente noen særlig økning i kursen den nærmeste tiden, selv om de fleste valutaeksperter forventer styrking av kronen fremover. Amerikanske dollar har styrket seg mot de fleste valutaer den siste tiden. Interessant er at thailandske baht i stor grad har klart å holde tritt med dollaren.

Kronen på vei ned?
I tillegg til at valutaspekulanter igjen begynner å se mot sikre valutaer å investere i, har oljeprisen svekket seg noe i august.
Det er ingen sikre holdepunkter for at oljeprisen skal holde seg på et nivå over 75 dollar fatet hvor den er når dette skrives. Det er nå også mulighet for at Norges Bank blir tvunget til å sette ned den norske renten i høst, eller varsle markedet om ytterligere fremskyvning av renteøkninger. Ytterligere fall i oljeprisen kombinert med en nedsettelse av den norske styringsrenten kan sende norske kroner rett ned i kjelleren for en periode på flere måneder.

Gull og olje
Det som kan virke positivt nå er et kraftig fall i gullprisen. Begynner investorer å flykte fra gull til valuta kan det styrke norske kroner mer enn det styrker thailandske baht. Det kan også styrke amerikanske dollar og gi norsk økonomi en kraftig innsprøyting i form av økte oljeinntekter. Alt dette er likevel kortsiktige bevegelser. Ser en på det mer langsiktige perspektivet og kursene for de siste 18 år, så er trenden negativ. De asiatiske økonomiene ser ut til å vokse raskt. Bare en kraftig økning i oljeprisen kan fremover styrke kronen nok til at den ikke blir liggende under fem baht.

(Kommentar av: Terje Engø)

(Pattaya Tidende utgave 9/2010 - 1. september 2010)

 

Lest 2272 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter