1. september 2010

På tide å venne seg til lavere kurs

Skrevet av 
I 1993 var en norsk krone verdt under 3,5 baht. Etter det fulgte en periode på 12 år hvor norske kroner styrket seg mot baht i ti av disse. I 2005 var snittkursen på hele 6,24 kroner.
Men trenden har snudd. Den gjennomsnittlige kursen i 2010 er den laveste siden 2001. Da var gjennomsnittskursen 4,95 kroner, mens den nå ligger på drøyt 5,3. Det er liten grunn til å forvente noen særlig økning i kursen den nærmeste tiden, selv om de fleste valutaeksperter forventer styrking av kronen fremover. Amerikanske dollar har styrket seg mot de fleste valutaer den siste tiden. Interessant er at thailandske baht i stor grad har klart å holde tritt med dollaren.

Kronen på vei ned?
I tillegg til at valutaspekulanter igjen begynner å se mot sikre valutaer å investere i, har oljeprisen svekket seg noe i august.
Det er ingen sikre holdepunkter for at oljeprisen skal holde seg på et nivå over 75 dollar fatet hvor den er når dette skrives. Det er nå også mulighet for at Norges Bank blir tvunget til å sette ned den norske renten i høst, eller varsle markedet om ytterligere fremskyvning av renteøkninger. Ytterligere fall i oljeprisen kombinert med en nedsettelse av den norske styringsrenten kan sende norske kroner rett ned i kjelleren for en periode på flere måneder.

Gull og olje
Det som kan virke positivt nå er et kraftig fall i gullprisen. Begynner investorer å flykte fra gull til valuta kan det styrke norske kroner mer enn det styrker thailandske baht. Det kan også styrke amerikanske dollar og gi norsk økonomi en kraftig innsprøyting i form av økte oljeinntekter. Alt dette er likevel kortsiktige bevegelser. Ser en på det mer langsiktige perspektivet og kursene for de siste 18 år, så er trenden negativ. De asiatiske økonomiene ser ut til å vokse raskt. Bare en kraftig økning i oljeprisen kan fremover styrke kronen nok til at den ikke blir liggende under fem baht.

(Kommentar av: Terje Engø)

(Pattaya Tidende utgave 9/2010 - 1. september 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge