New Nordic-sjefen kommenterer norsk mediefokus
1. august 2010

New Nordic-sjefen kommenterer norsk mediefokus

Skrevet av 
"Thailand ikke berørt av eiendomsproblemene"

- Det må skilles klart mellom rene investorer og de som har kjøpt leilighet til eget bruk, sier Kurt Svendheim etter mye medieomtale i Norge.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

Kurt Svendheim (43) fra Haugesund startet i 2007-2008 totalt 14 firmaer med det formål å investere i eiendom i Bulgaria, Brasil og Thailand. Formålet var å tjene penger på verdiøkning i leilighetsmarkedet, og medinvestorer var 158 privatpersoner fra i hovedsak Rogaland og Hordaland. Men finanskrisen gjorde at videresalg av eiendom plutselig ble mye vanskeligere enn før. Nå er to av firmaene - Dream Apartments og Holiday Dreams II - slått konkurs, og flere kan følge etter, ifølge artikler i Haugesunds Avis og Stavanger Aftenblad. Svendheim sier imidlertid nå til Pattaya Tidende at de to firmaene som er basert i Thailand - Thailand Dreams og Thailand Dreams IIII - står på trygg grunn:
- Disse to firmaene har opsjon på kjøp av tomt for bygging av kondominium, og hadde tilsagn om lån, men styrene valgte å utsette prosjektene. Dette skjedde etter protestaksjonene som stengte flere flyplasser i Thailand høsten 2008. Siden finanskrisen også hadde rammet hardt på det tidspunktet, ble det bestemt å avvente situasjonen, sier Svendheim.
Svendheim forteller at det er 12 aksjonærer i hvert av de to selskapene, og at disse har gått inn med 250.000 kroner hver. Totalt dreier det seg om 20 enkeltpersoner. Selskapene eier pr i dag to leiligheter hver som de ifølge Svendheim har leieinntekter på.

- Må skille klart
Mesteparten av satsingen i Bulgaria og Brasil skjedde før finanskrisen kom, og det er en av årsakene til problemene nå. Investorene satset ifølge Stavanger Aftenblad 11 millioner i aksjekapital og nesten like mye i lån til selskapene. Hjelmeland Sparebank lånte over 70 millioner til de samme selskapene, et beløp som banken har avskrevet i sine regnskaper.
Kurt Svendheim sier til Pattaya Tidende at hovedsatsingen var i Bulgaria, og ønsker å presisere:
- Det må skilles klart mellom rene investorer og de som har kjøpt leilighet til eget bruk. Sistnevnte gruppe har nå ferdigstilte leiligheter i et fint bulgarsk anlegg i full drift. Problemet er de leiligheter vi kjøpte kun som investering, for å tjene penger på en verdiøkning. Det har vært veldig vanskelig å selge disse videre, da tilbudet av leiligheter er enormt, og det er få kjøpere i markedet som en konsekvens av finanskrisen. Personlig eier Svendheim cirka fem prosent av aksjene i de ulike selskapene: - Det var en kalkulert risiko. Man må finne seg i at investeringer ikke alltid lykkes, sier han.

Medieomtale
Flere aviser har sitert oppslagene i Haugesunds Avis 5-6. juli om negativ egenkapital for disse firmaene. Svendheim sier at årsaken er at revisor har skrevet ned verdien av eiendommene etter at finanskrisen var et faktum.
Det ble også en del medieomtale rundt det faktum at fotballtreneren i Brann, Rune Skarsfjord, er en av investorene. Skarsfjord virker imidlertid å ta saken med ro, basert på følgende sitat hentet fra Bergensavisen: 'Man vinner på noe, og taper på noe. Jeg mister ikke nattesøvnen over dette'.
Stavanger Aftenblad tok opp saken igjen 23-24. juli, hvor de blant annet omtaler krav fra kreditorer mot firmaet Svendheim Investering AS.

I rute på Jomtien
Kurt Svendheim sier at driften av Nordic-anleggene på Jomtien går etter planen. Han driver dette sammen med kona Kathrine. New Nordic har driften for 13 av de totalt 18 anleggene på området. - Dette er et regnskap som går i null, og er utskilt i egne selskap. Når styrene i de ulike anleggene ønsker det, så ber de oss om å foreta oppussingsarbeid, og dette betales ved hjelp av 'sinking fund' for det enkelte anlegg.
New Nordic formidler også utleie av 110 leiligheter på vegne av eierne. Svendheim kan opplyse om at det nå er 40-45 prosent belegg.

Bygging underveis
Kurt og Kathrine Svendheim har nå to kondominiumprosjekter på gang, hvor de ikke har medinvestorer. Det ene, det såkalte 'VIP1' med 16 leiligheter over tre etasjer, er under bygging nå. Svendheim sier at sju av leilighetene nå er solgt, etter en kampanje i juli med reduserte priser og møbelpakker inkludert, som resulterte i tre salg.
Et større prosjekt, kalt 'New Nordic Resort', vil ifølge Svendheim ha byggestart rundt årsskiftet, avhengig av innsalget. Foreløpig tar de kun reservasjoner og ikke depositum. - Folk er veldig forsiktige med å kjøpe off-plan nå, og det er en sunn holdning, avslutter han.

(Pattaya Tidende utgave 8/2010 - 1. august 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge