1. august 2010

Charter og pakketurer til Thailand kan være dyrt

Skrevet av 
Tenk deg om før du bestiller pakkereise eller chartertur til Thailand. Noen ganger kan det være tusener av kroner å spare på å bestille fly og hotell separat.

AV: TERJE ENGØ

Det er mange som bestiller charterreiser og komplette pakketurer til Thailand. Vi sjekket noen tilbud til Bangkok og Pattaya med Apollo og Solfaktor Pluss. Det kostet fra 2600 til godt over 3000 kroner ekstra å kjøpe pakkeløsning med hotell og flybillett, 40-50 prosent dyrere enn om man bestiller separat.
Reiser du med charter som Apollo, Ving eller Star Tour får du en komplett pakke. Som oftest må du betale ekstra for transfer fra flyplass til hotell, noen ganger også for måltider på fly. Dette gjelder ingen av flyene til Bangkok da dette er ordinære rutefly. På charterfly til Phuket varierer tilbudet etter hvilken klasse en drar på.

Skal være billigere
En annen løsning er å kjøpe en pakkereise fra for eksempel Solfaktor, eller charterselskapene som også tilbyr reiser med hotell, men hvor charterflyene er byttet ut med ordinære rutefly. De setter da sammen en pakke bestående av hotell og flybillett som ifølge dem selv skal være billigere enn om du ordner dette selv. De fleste charterreiser selges med klare begrensninger på tid. Som oftest er det en eller to ukers opphold. Charterselskapene kjøper ofte opp et visst antall seter og hotellrom. Skulle et stort antall reisende velge å oppholde seg i en måned, får de overskudd på usolgte flyseter. Derfor er det sjelden det tilbys opphold utover to uker.
Kjøper du flybillett og hotell selv får du større frihet. Du trenger ikke å bestille opphold for hele turen ved ett hotell. En pakkereise kan også ordnes slik at du i tillegg til flybillett får en natt på hotell. Deretter kan du selv ordne med videre overnatting. Men du tar også en del risikoer selv og må løse alle problemer som oppstår direkte med hotell eller flyselskap.

Billig med mellomlanding
Pattaya Tidende har sett nærmere på noen av tilbudene på blant annet solfaktor.no hvor det tilbys pakker med fly og hotell. De rimeligste tilbudene til både Pattaya og Bangkok var det svært lønnsomt å bestille separat. Det vil si hotell og fly hver for seg. For et åtte dagers opphold i Pattaya på lavprishotellet Sawasdee Sabai kostet det 9904 kroner. Når vi bestilte fly og hotell separat ved hjelp av kelkoo.no og agoda.com fikk vi en pris på 7240 kroner. Den eneste forskjellen var at vi da måtte fly med SAS som har en mellomlanding, istedenfor Thai Airways’ direkte forbindelse fra Oslo. Men besparelsen på 2664 kroner for seks overnattinger ville i praksis si at vi kunne oppgradere til et 3 eller 4-stjerners hotell for samme pris.

Bruker billighoteller
En sjekk av en 14-dagers tur til Bangkok med overnatting inkludert på Sawasdee Khaosan In, et annet lavprishotell, viste at vi kunne ordne turen 3582 kroner billigere selv. Igjen med den ulempe at istedenfor direkte fra Oslo til Bangkok med Thai Airways, måtte vi nøye oss med SAS som har en mellomlanding.
I disse tilbudene er det inkludert en god og behagelig flyreise, mens det er valgt et svært rimelig hotell. Dette er hoteller som normalt koster under hundre kroner per døgn for et dobbeltrom. At pakker settes sammen med dyrt fly og billig overnatting i for eksempel Khaosan i Bangkok, er merkelig.

I praksis kun seks netter
Det er viktig å huske at når en bestiller en åtte dagers tur til Bangkok så får en ikke åtte overnattinger. De fleste flyavgangene skjer rett etter midnatt, og en skal være glad om en får forlenget opphold utover kvelden på hotellet. Utreisen skjer dagen før ankomst. Så åtte dager borte er ikke det samme som åtte dager i Thailand. En åttedagers tur hos Solfaktor Pluss er i praksis bare seks netter i Thailand.
Charterselskapene kan være billigst når du kjøper en restplass. De kan også noen ganger tilby svært gode priser på de anlegg hvor de har kjøpt opp et større antall rom. Men sammenligner du med for eksempel Apollo til Bangkok, får du en mye bedre pris om du heller kjøper separat flybillett og hotell.
Apollo og andre charterselskaper selger primært doble rom. Er det kun en person som skal benytte rommet kommer det et tillegg. I Thailand er det normalt liten eller ingen prisforskjell på enkle og doble rom. Det gjør ofte tilbudene til charterselskapene spesielt lite attraktive for de som reiser alene.

Merkelig hos Solfaktor

På www.solfaktor, som har gode oversikter over ledige charter- og pakkepriser, sjekket vi et tyvetalls gunstige tilbud. Hver gang fikk vi opp en litt høyere sluttpris enn den som vi opprinnelig var forespeilet. Nettsiden forsøker å forklare fenomenet på følgende måte:
'Hvorfor er det en annen pris nå? Vår prisliste oppdateres ca. en gang pr døgn. Da du klikket Vis Totalpris ble en ny pris hentet fra flyselskap og hotell. I dette tilfellet er dessverre den nye prisen høyere, og det er ikke lenger mulig å kjøpe reisen til den gamle prisen.' Vi gjorde samme sjekk på mange reiser, og vi gjorde dette over en periode på to dager.
Sluttprisen var konsekvent høyere enn annonsert pris. Vi fant ingen tilfeller hvor prisen var lavere. Dette virket merkelig, og dekkes ikke av forklaringen til Solfaktor. Her er litt mer bakgrunnsinformasjon fra Solfaktor: 'Det er prisene på flybilletter som varierer mest. Avanserte dataprogrammer og spesialiserte markedskonsulenter hos flyselskapene fastsetter prisen i forhold til kapasitet, etterspørsel og konkurrentenes priser. Det finnes ofte kun et begrenset antall av de billigste flybillettene, derfor kan prisen gå opp når mange bestiller sammen.'

De ulike reisemåtene:

Pakkereise: Du kjøper en pakke som inneholder reise med rutefly. I tillegg kan pakken inneholde hotell, transfer, leiebil m.m.. Du betaler en samlet pris for pakken.
Chartepakke: Du kjøper en reise som går med et chartret fly. Dette er et fly det normalt ikke selges normale flybilletter til (det finnes unntak, men da er det strenge begrensninger på opphold). Reisen er som oftest inkludert hotell, og gjerne transfer, måltider m.m..
Separate bestillinger: Du bestiller selv fly, hotell og leiebil fra ulike byråer eller selskaper.

(Pattaya Tidende utgave 8/2010 - 1. august 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge