Gammel, ubebodd condo et stenkast unna Nordic-byggene på Pratamnak Hill Gammel, ubebodd condo et stenkast unna Nordic-byggene på Pratamnak Hill foto: Dag A. Ekeberg
1. august 2010

Blir vi endelig kvitt "rønnene"?

Skrevet av 

Ny skatt kan tvinge frem sanering etter 13 år

Jomtien har gjennomgått en rivende utvikling de siste årene, men fortsatt står det falleferdige bygg igjen etter det sørøstasiatiske finanskrakket for 13 år siden.

AV: DAG A. EKEBERG

Flere steder på Pratamnak Hill og Jomtien Beach finner man falleferdig bebyggelse. Noe står tomt, andre steder har ulike beboere, men holdes ikke vedlike. Mange av soiene på Jomtien Beach er blindveier, og du skal ikke langt unna stranden før du risikerer å se falleferdige rekkehus og såkalte ‘shophouse' i flere av disse soiene. Jomtien er for øvrig ikke alene om denne utviklingen. På mange populære badesteder i Thailand ser man det samme. Gå litt inn fra stranden og du finner feilslåtte prosjekter som står og forfaller.
De fleste av disse byggene ble oppført rett før den sørøstasiatiske finanskrisen i 1997/98. Hvis man sammenligner med tiden rett etter krakket, så har det vært en betydelig utvikling, men fortsatt står mange bygninger brakk.
Mye av den konkursrammede bygningsmassen er etter hvert solgt på tvangsauksjon. En del er solgt videre til utlendinger som har pusset opp, men de staeste - og rikeste - av spekulantene sitter på eiendommene i årevis i påvente av at det skal bli slutt på ledige land og prisene på eksisterende bygg skal gå opp.

Salgsbodene styrer
Jomtien Beach Soi 2-3-4 består av en bebyggelse av 'shophouse' under stadig utvikling, men fortsatt er de bakre delene i forfall. Bygningsmassen i fronten, direkte mot stranden, vært ubebodd lenge. Nå drives det utleie av leiligheter der, men det er det få som vet, siden hele fronten er sperret av et lappeteppe av boder som selger strandutstyr.
Et annet område er det som kalles Somprasong, en femetasjes bebyggelse som er en gedigen spøkelsesby midt mellom Soi Watbunn og Soi Chaiapruek på Jomtien Beach. Noen renovering har skjedd, spesielt i fronten. Nå kommer Jomtien Second Road rett i bakkant av området, så man kan forvente ytterligere renovering. Men de hundrevis av 'shophouse' er eid av en mengde ulike personer, mange av dem spekulanter som har kjøpt på tvangsauksjon, så en enhetlig utvikling virker vanskelig.

Nærmeste nabo til Nordic
Femti meter fra inngangen til det store Nordic-området på Pratamnak Hill, rett over vegen og litt inn i tverrgaten, ligger et feilslått kondominium. Det har stått brakk helt siden det var ferdig bygget, og det er lite håp om noen redning. Ingen bor der, og det hele er forfalt. Problemet er at skjøtene for leilighetene sitter på en mengde ulike hender. Man har sett enhetene lagt ut for tvangssalg de siste par årene, men det har ikke vært noen interessenter som vi er kjent med.
Rommene er for små og bygningen for gammel til at det lønner seg å renovere hvis man bare eier et visst antall av rommene. I området mellom Pratamnak Soi 4 og 5 ligger også flere falleferdige rekkehusbebyggelser, men her har man sett oppussingsarbeid de siste par årene.

Ville tilstander i 1997
Gudmund Eiksund som driver Norwegian Properties Group har feriert i Thailand hvert år siden 1997, før han flyttet hit for seks år siden. Første gang han kom hit var akkurat rett etter krakket i 1997. - Plutselig gikk valutaen i berg- og dalbane. Vi fikk nesten 7 baht pr kroner på et tidspunkt, sier Eiksund.
Mange store byggeprosjekter var underveis akkurat da, noen var så godt som ferdige, men konkursene kom på rekke og rad etter krakket.
Jomtien Complex, som ligger rett overfor Lindas Restaurant, ble ferdigbygget men sto tomt i mange år. Gradvis har det nå blitt fylt med barer og restauranter etc, men fortsatt står det store parkeringshuset tomt.

Thailand strammet inn
Krakket i 1997 var spesielt ille i Thailand, da mange banksjefer var korrupt, og lån ble gitt over en lav sko uten krav om sikkerhet. Etter krisen strammet myndighetene inn veldig i bankvesenet, og det har siden vært vanskelig å få lån kun med tomter som sikkerhet. Både firmaer og privatpersoner må som hovedregel vise til jevne inntekter. De prosjektene som har strandet siden 2007/2008 har i stor grad vært basert på utenlandsk finansiering.

Spekulanter får skatt

Fra nyttår planlegger regjeringspartiet Demokratene å innføre en eiendomsskatt i Thailand. Det har til nå vært en helt symbolsk eiendomsskatt som til tider ikke er blitt innkrevd, men denne skal økes og aktivt innkreves, og spesielt for eiendommer som står ubenyttede. Fra en skatt på 0,5 prosent av likningsverdien, øker denne progressivt til hele 5 prosent hvis eiendommen ligger urørt mer enn tre år.
Hovedmålsetningen med skatten har vært at man skal tvinge rike landeiere til å leie ut jordbruksareal til lokale bønder istedenfor å la områdene stå brakk. Men en positiv bivirkning blir at tomtespekulanter som lar forretningslokaler stå tomme nå får en betydelig skatt på sine investeringer. Det blir tre kategorier med skatt: Jordbruksland får 0,05 prosent skatt, boligbebyggelse 0,1 prosent og landtomter og forretningsbebyggelse 0,5 prosent.
Planen til regjeringen er at det skal komme inn 25 milliarder baht i eiendomsskatt det første året. Skatten er en del av en firedelt eiendomspakke fra regjeringen, de tre andre delene er; opprettelsen av en bank for landeiendommer, luftfotografering av hele landet, og innføringen av en ny type skjøter som kalles 'community land title deed'. Sistnevnte skal kunne utstedes som en form for leaseavtale til bønder. Kritikere at denne nye type skjøter sier at det uansett blir de med makt i lokalsamfunnet og lokaladministrasjonen som vil finne en måte å dra nytte av dette økonomisk på, slik at de fattige bøndene blir sittende igjen med svarteper som vanlig.
Noen tusen baht for huseiere For de som eier hus i Thailand, blir det da altså en skatt på 0,1 prosent av likningsverdien av huset å betale hvert år. En tommelfingerregel er at likningsverdien kan dreie seg om cirka halv kjøpesummen. Så hvis du har kjøpt et hus for fire millioner baht, så kan du regne med å betale i størrelsesorden 2000 baht i året i skatt.

(Pattaya Tidende utgave 8/2010 - 1. august 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge