1. august 2010

Nyåpnet tempel i Trondheim

Skrevet av 
Munkene på Heimdal lever akkurat som i thailandske templer, bortsett fra at de kler seg mot den trønderske kulda.

AV: LARS BROVOLD

Thai Buddhist Forening i Trondheim (TBT) kunne før sommeren feire åpningen av et thaibuddhistisk tempel på Heimdal i Trondheim, det tredje i Norge. Foreningen, som ble stiftet 1990, har dermed fått sitt eget religiøse forsamlingshus. Tempelet er blitt kalt Wat Pah Bodhi-Dhamm, og ligger på en nyervervet eiendom. TBT har samarbeidet med Trondheim kommune i denne saken, og foreningen kunne stå for eierovertakelsen nå i juli. Tempelet skal være unikt i norsk målestokk, siden det er bebodd av munker som følger det enkle levesettet munker tradisjonelt gjør. Den 25. juli startet den tre måneder lange høytiden Khao Phansa, hvor buddhistiske menn tradisjonelt skal oppholde seg i tempel. Fem munker bor nå i tempelet på Heimdal, og skal ikke forlate eiendommen på tre måneder.

- Tempel ga økt interesse
Leder i foreningen er Pathinya Stoeckert, som kan fortelle at det er blitt skikkelig fart i foreningen etter at det ble vedtatt å åpne et tempel. Det er nå 530 medlemmer, cirka halvparten er fra Trondheim og resten fra kommunene rundt. - I all hovedsak er disse thailandske kvinner og deres barn, men det finnes en og annen nordmann som melder seg ut av statskirken for å bli medlem hos oss. Som regel dreier dette seg om norske menn som er gift med thailandske damer, sier Stoeckert. Hun fortsetter: - Normalt bor det 2 til 3 munker på tempelet. De spiser kun en gang daglig, ca kl 10.30. Det er medlemmene som tilbereder maten. Om ikke munkene får maten tilberedt en dag, faster de denne dagen. I motsetning til Thailand, går munkene ikke rundt med sin risbolle i nabolaget. Dette dels på grunn av klimaet, men også fordi tempelets nærmeste naboer ikke er thailandske buddhister.
Huset som tempelet er i ble godkjent fra godkjenningsorganene for tempelorden i Thailand. Et krav som stilles er at soverommene for munkene skal være øverst. Trondheim kommune har godkjent at huset brukes til formålet bønnemøter, religiøse seremonier og veileding fra munker så lenge det ikke er til sjenanse for naboer. Andre festivaler, som Loy Kratong og Songkran, holdes i festlokaler andre steder i byen. Foreningen vurderer å søke Trondheim kommune om en formell omregulering til kirkebygg i henhold til norsk lov.
Formål med foreningen er vedtatt slik: 'Religiøst, kulturelt og sosialt fellesskap for thaibuddhistiske medlemmer, og også for nordmenn med særskilt interesse for Thailand og landets kultur.'

(Pattaya Tidende utgave 8/2010 - 1. august 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge