1. august 2010

Thailand tredje størst på 7-Eleven

Skrevet av 
Det planlegges å åpne 450-500 nye 7-Elevenbutikker hvert år fremover i Thailand. Pattaya har fått merke trykket, men det har også vært et par tilfeller av stengning.

AV: DAG A. EKEBERG

Thailand har nå snart like mange 7-Elevenbutikker som USA, med ca. 5500 butikker mot drøye 6000 i USA. Bare Japan har flere, de har passert 12.000 butikker. Det planlegges 450-500 nye 7-Elevenbutikker hvert år i Thailand. Det er daglig leder Suvit Kingkaeo i CP ALL - lokal operatør for kjeden - som opplyser dette til Bangkok Post. I første halvår i år er det åpnet ca. 250 nye allerede. Kingkaeo forventer å gå forbi USA i antall butikker i løpet av neste år.
Under opptøyene i Bangkok økte omsetningen i hovedstaden med 20 prosent, siden mange da valgte å gjøre unna handlingen i nærheten av der de bor. Kingkaeo opplyser at små døgnåpne butikker som 7-Eleven og Familymart står for 20 prosent av dagligvarehandelen i Thailand, som årlig ligger på ca. 400 milliarder baht.

Mot metning i Pattaya?
7-Eleven har grodd opp i stor fart på mange travle gatehjørner i Thailand. Turiststedene er det beste markedet for kjeden, og som sådan har Pattaya opplevd en rivende utvikling de siste 6-7 årene. Derfor var det overraskende å se at en av butikkene nå har stått tom i månedsvis. Den ligger midt i sterkt trafikkerte Soi Buakhao, like ved krysset med Soi Honey Inn.
En annen merkelig hendelse skjedde i fjor, da en bygård med en 7-Elevenbutikk sentralt på Beach Road ved Soi Pattayaland 2 ble solgt på tvangsauksjon, og de nye eierne isteden valgte å starte en optisk forretning, som for øvrig var medlem av en annen ekspanderende kjede; Topcharoen, som selger briller.
De siste årene har det vært standard at den første butikken som åpner i et nybygd forretningskompleks er en 7-Eleven, og at den gjerne er drevet av gårdeieren selv.

Bidrar til trafikkaos
7-Eleven bidrar til å forverre trafikkbildet. De fleste travle veikryss har en av disse butikkene på minst et av hjørnene, og det står ofte en eller annen lastebil med varer til butikken parkert rett utenfor. Dette sperrer utsikten for de kjørende, og verre, det sperrer et av kjørefeltene, siden disse lastebilene har en tendens til å dobbeltparkere. Hovedveiene i Pattaya er allerede sterkt belastet, og mister man et kjørefelt blir lange køer resultatet.
Myndighetene i Thailand har bidratt til den økte populariteten for kjeden. De har nemlig inngått et samarbeid som gjør at strøm- og vannregninger kan betales der mot et gebyr på ti baht. Thailand har ennå ikke noe system for å betale slike regninger via nettbank. Det finnes en mulighet for å registrere automatisk trekk fra bankkonto, men den tungvinte prosessen og lange ventetiden gjør at mange lar være å benytte dette tilbudet. Og trafikken på 7-Eleven øker isteden. Familymart er en thailandsk kjede som forsøker å etterligne 7-Eleven så godt de kan, men sistnevnte er fortsatt storebror. Den tredje største aktøren er også thailandsk, og kaller seg "108 Shop".

(Pattaya Tidende utgave 8/2010 - 1. august 2010)

 

Lest 1847 ganger
annonse:

forsiden

Utgave 4-2017 (1. april):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Ønsker å leie i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Penthouse i Pattaya
( / Leilighet til leie)

Penthouse i Pattaya

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien