Sta byggmester trosser både myndigheter og nedgangstider
1. juli 2010

Sta byggmester trosser både myndigheter og nedgangstider

Skrevet av 
Øystein Landro råder ingen til å starte forretningsdrift i Thailand

Landsbyen Viking Village i Pattaya er snart ferdig, og salget har gått bra tross dårlige økonomiske tider. Nå ser Øystein Landro seg om etter investorer til fase 2, samtidig som han forteller om den tunge vegen til suksess i Thailand.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

Det er snart fem år siden Øystein Landro (57) fra Sotra startet prosjektet Viking Village Resort. Den 'helnorske' landsbyen ligger nære den nye motorveien til Bangkok, med en ti minutters kjøretur inn til Pattaya sentrum. Og sannelig er det snakk om helnorske forhold, 70 av de 90 enhetene er allerede solgt, og kjøperne er nordmenn, alle som en. Landro har hatt mye goodwill blant norske kjøpere med sin 40 år lange erfaring fra byggebransjen i Norge, mesteparten av tiden som entreprenør i sitt eget firma Landro Bygg. Dette var altså ikke snakk om en spekulant som kom hit for å tjene store penger på boblen i eiendomsmarkedet, men en jordnær byggmester fra Sotra.

En tung start
Det var mest en tilfeldighet at Landro startet et eiendomsprosjekt kun et par år etter at han hadde satt sine føtter i Pattaya for første gang i 2003. Han traff en hollender som hadde ideer om å starte et prosjekt, og han ønsket seg Landro som medinvestor. Det viste seg raskt at hollenderen med sin thailandske kone var mest interessert i å bruke opp Landros penger, istendenfor å bygge boliger. Så da måtte Landro inn og bruke tid og krefter på å få hånd om skjøtene og rettighetene til prosjektet, og da var det ingen annen mulighet enn å fortsette det hele for egen maskin. Men flere problemer sto for døren i forsøket på å 'få lov' av thailandske myndigheter å investere penger her.

Råder ingen til å starte
- Hva vil du si til nordmenn som tenker på å starte forretningsvirksomhet i Thailand?
- Jeg vil ikke råde noen utlendinger til å starte forretningsdrift i Thailand, sier Landro. - Myndighetene her legger ingen ting til rette for at utlendinger skal kunne starte opp virksomheter. Du må bruke thailandske personer til alle ting, til å eie firmaer, leie lokaler, søke løyver etc. Og det er ikke lett å finne noen du kan stole hundre prosent på.
Etter en del prøving og feiling har Landro nå fått omgitt seg med solide thaier, og arbeidet går etter planen. Han har for eksempel invitert sin thailandske språklærer som partner i butikken i '108'- kjeden de har åpnet på området. Han har studert språket, foreløpig kun muntlig, i tre år, og har etter hvert kommet til å stole helt og holdent på læreren.

Samarbeider med 'ordføreren'
På entreprenørsiden har Landro fått et godt samarbeid med ingen ringere enn den folkevalgte lederen for subdistriktet Nongplalai, hvor prosjektet ligger. Praktisk nok er 'ordføreren' også entreprenør, og godkjenning av prosjekter er derfor en formalitet. Dette er ingen uvanlig situasjon i lokalpolitikken i Thailand. - Vi har utviklet et veldig godt forhold, han var med meg hjem til Landro i Norge i ti dager for to år tilbake, sier Landro. Alt går mye enklere med litt 'smøring' i Thailand, og Landro lærte seg raskt dette.

Naboproblemer saga blått
Men på visse punkter er Thailand bedre enn Norge: - Ingen legger seg opp i hva naboen gjør her, sier Landro. – I Norge ble våre prosjekter altfor ofte stoppet av at naboer gikk til sak mot utbyggingsprosjekter, og sakene trakk ut i årevis. Her i Thailand gjør man som man vil, og naboene stikker ikke kjepper i hjulene. Det er herlig å slippe norske tilstander på dette området.

Ferdig til nyttår
Prosjektet Viking Village Resort skal være helt ferdig i løpet av inneværende år. Landsbyen består av totalt sett 90 boenheter, fordelt på eneboliger i en og to etasjer, firemannsboliger, rekkehus og leiligheter. For tiden er det kun fem tomter igjen for salg til eneboliger. Når det gjelder eneboliger, starter Landro byggingen først når et salg er gjennomført. Alle leilighetene er imidlertid allerede ferdig, og de har snart solgt halvparten av dem. Han regner med at alt er solgt og bygd ferdig før nyttår. Et nytt stort svømmebasseng er snart ferdig bygget. Det skal erstatte et midlertidig basseng som har vært i drift de siste par årene.
En litt morsom ting er at det er hele fem thai-norske par fra Svalbard som har kjøpt eiendom i Viking Village. - Hele 200 av de 2000 innbyggerne på Svalbard er thaier, sier Landro. - De reiser dit for å jobbe, da Svalbardtraktaten ikke krever visum for å jobbe der.

Nedgangstider = godt salg
- Jeg kom hit rede til å investere seks millioner kroner, sier Landro. Før han i det hele tatt var kommet i gang var halvannen million kroner borte i rene tap i forbindelse med den hollandske partneren, advokatutgifter og utgifter til de lokale myndigheter. Men Landro lærte fort, og med et godt salgsapparat, ledet av sønnen Jimmy, har virksomheten gått upåklagelig. Og salget har bare gått bedre og bedre ettersom verdensøkonomien har forverret seg. Dette kan Landro ikke selv forklare, da vi spurte ham om årsaken. Mange andre utenlandske utbyggere i Pattaya og resten av Thailand har opplevde tilnærmet stillstand det siste halvannet år, men ikke så for Landro.

Vil ha med seg investor
Nå vil både salgsagenten Basic Eiendom i Norge og Landros høyre hånd her i Pattaya, Tommy Woldseth, at han skal starte neste fase av Viking Village. Landro har opsjon på å kjøpe nabotomta, men har ennå ikke bestemt seg. Han har stått hardt på de siste årene, og mener han fortjener litt hvile. Og han er ikke villig til å satse alle 'sparepengene' sine en gang til på å finansiere et prosjekt helt på egen hånd. Så derfor ser han nå etter investorer som kan bidra med å starte den neste fasen i prosjektet. Det er snakk om ca. 100 enheter til.
- Angrer du noen gang på flyttingen til Thailand og forretningsdriften her, spør vi.
- Jeg angrer ikke et sekund på at jeg har valgt å bosette meg i Thailand. Det kom et punkt da jeg ikke lenger holdt ut å være i Norge på vintrene. Når det gjelder byggevirksomheten, så har jeg av og til satt spørsmåltegn ved den. Men når jeg likevel skulle bo i Thailand, så var det viktig å ha noe å gjøre, og byggevirksomhet er jo det jeg har erfaring med hjemmefra, sier Landro, som altså likevel ikke vil råde andre nordmenn til å begi seg ut på samme 'eventyr' som han har vært gjennom de siste fem årene.

Gikk ut mot meglere i Norge
Øystein Landro har solgt alt han eier i Norge, og det er nå broren Torbjørn som driver Landro Byggeservice på Sotra. Firmaet har også versert i lokalnyhetene i Hordaland. Landro Byggerservice gikk nemlig for fire år siden – midt under boligboblen, ut med en annonse som solgte hus til 20 prosent under takst, forbeholdt i første omgang unge førstegangskjøpere, og med advarsel om at eiendomsmeglere og spekulanter kunne holde seg unna. Husene hadde de ingen problemer med å få solgt, og de la heller ikke fingrene imellom da de omtalte den nye klassen av eiendomsmeglere som kjørte rundt i området i Porsche. Øystein Landro forteller om bakgrunnen for at han havnet i byggebransjen: - Jeg skulle bli fisker, det var der pengene lå. Men båten brant opp, og jeg gikk inn i lære som byggmester isteden. Det er vel fortsatt i fisk at de store pengene ligger, sier Landro med et smil, - men vi har nå klart oss bra i byggebransjen også.

(Pattaya Tidende utgave 7/2010 - 1. juli 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge