1. juli 2010

Gjør det selv: Svømmebasseng

Skrevet av 
Bjarne og Chintana Olsen fikk seg svømmebasseng i Sakhon Nakon for halve prisen av hva entreprenøren tilbød. Men det tok mye tid med studier, websøking og telefonsamtaler før arbeidet kunne starte.

AV: ASGEIR EIDE OLSEN

Å ha eget svømmebasseng i hagen er en del av drømmen for mange nordboere som slår seg ned i Thailand. Når man kan ta noen runder i 30 graders vann før frokost glemmer man raskt alt som har med blå swix og lusekofter å gjøre. Det finnes flere måter å realisere drømmen på; noen dyre, noen dårlige, noen strevsomme og - heldigvis - noen gode. De dyre løsningene er som oftest både bra og funksjonelle. Man kontakter en entreprenør som tar på seg hele oppdraget. Har du tomt og tilgang på vann, så trenger du bare en passelig fet bankkonto og en porsjon tålmodighet.

Selvgjort ikke alltid velgjort
De dårlige og mest strevsomme løsningene har man dessverre også sett en del eksempler på. Uten kunnskaper om bygging av svømmebasseng, og med dårlig tillit til thailandske håndverkere, har folk på egen hånd gitt seg i kast med gravemaskin, sementblandere og flislegging. Resultatet kan bli en dyr ‘fiskedam’. Brunt muddervann og algevekst blir til viltvoksende plantehav, med maller svømmende rundt. Kunnskap er makt, heter det seg - og skal en i gang som selvbygger så bør en være ydmyk i forhold til akkurat det.

Grundige undersøkelser
En som har funnet en god - og rimelig - løsning på drømmen om eget svømmebasseng er Bjarne Olsen (44) som bor i Sakhon Nakon. Han startet med å sjekke entreprenører og fant fort ut hvor prisnivået lå for ferdige løsninger. Det lå høyt. Deretter gikk han i gang med å saumfare internett, hvor det finnes forum spesielt for bygging og vedlikehold av svømmebasseng. Neste steg var å snakke med andre selvbyggere og ringe til importører og grossister i Thailand. Slik skaffet han seg etter hvert en god oversikt på hva en må ta hensyn til og hva en må ha av deler, utstyr, renseanlegg, sluser og skimmere. Etter å ha bygget hus, hadde Bjarne opparbeidet et bra tillitsforhold til en stødig byggmester og han fremla planene for ham. De kalkulerte sammen over noen kalde øl og bestemmelsen ble tatt - dette skal realiseres! Byggmesteren satt sammen et arbeidslag og etter noen dager dukket det opp et par karer på tunet med hver sin spade.

Lagt ut på Asiaforum
Bjarne er en ivrig hobbyfotograf og han bestemte seg for å dokumentere hele prosessen. Ikke bare tok han bilder, men han noterte seg alle økonomiske utlegg. Han skrev også utfyllende om de ulike problemene han støtte på, og la til slutt det hele ut på asiaforum.no til hjelp for andre som går med liknende tanker. Da vi besøkte Bjarne i mars var det ennå ikke kommet vann i bassenget, og noen fliser måtte byttes og limes på nytt. I skrivende stund er imidlertid anlegget ferdigstilt og det er virkelig blitt flott. Helheten med hage, basseng og hus gjør at du liksom føler besluttsomheten suse mellom palmer og prydbusker. Eiendommen til Bjørn og konen Chintana er nemlig mest av alt tuftet på vilje og pågangsmot. Ingen ferdigløsning der i gården, men nitidig planlegging, hardt arbeid og egne ideer.
Hva ble prisen da, spør du vel. Det rimeligste anbud fra entreprenør var på 800.000 baht, og det var uten jacuzzi. Etter at Bjarne og Chintana hadde gjort planlegging og innkjøp selv, kom sluttprisen på 450.000 baht, og det var med egen jacuzzidel og god kvalitet på pumper og renseanlegg.
Denne artikkelen er en oppfølger til en serie om husbygging i Isan som ble trykket i Pattaya Tidende i utgave 2, 3 og 4 i 2009. Red

(Pattaya Tidende utgave 7/2010 - 1. juli 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge