1. juni 2010

Falske Mustad-kroker avslørt

Skrevet av 
Pattaya Tidende har avslørt salg av falske Mustad-kroker i Thailand. Prisen for krokene er nesten den samme som for originale norskproduserte kroker. - Kopier som utgis for å være ekte Mustad-kroker er et problem for oss, sier markedsdirektør Ole A. Bjerke hos Mustad & Sønn AS.

AV: TERJE ENGØ

Norske Mustad & Sønn AS er verdens største krokprodusent til både kommersielt fiske og sportsfiske. Mustad er kjent for høy kvalitet og stort utvalg av typer. Krokene Pattaya Tidende fant i en fiskeutstyrsforretning ble solgt for henholdsvis 25 og 30 baht per pakke. I pakken med de største krokene var det bare to stykker. Det vil si femten baht per krok. I en annen sportsforretning solgte de samme krokstørrelse løst. Prisen for ekte Mustad-krok var 15 baht per stykk. Med andre ord ingenting å tjene på å kjøpe forfalskningene.

Ikke første gang
Fiskekroker er ikke det folk flest forventer å finne kopier av. - Det er ikke første gang vi finner at noen har kopiert våre varemerker og krok, og det noe som er plagsomt i og med at kvaliteten ikke vil være Mustad-kvalitet. Derimot vil det være Mustad som får ryktet på seg når de kopierte krokene har dårlig kvalitet, sier markedsdirektør Ole A. Bjerke hos Mustad & Sønn AS til Pattaya Tidende.
Han holder også muligheten åpen for at det likevel kan være Mustad-kroker. - Det kan også hende at noen har kjøpt krok i bulk fra oss og pakket disse om i andre forpakninger. Dette er selvfølgelig heller ikke noe vi liker, i og med at vi da ikke har kontroll med pakningen eller hva som er i denne, sier Bjerke, som vil få analyser opphavet av krokene i pakkene som vi kjøpte i Cha-Am.

Bevisst skrivefeil?
Måten krokene er pakket på tyder på falske kroker. Blant annet er det en skrivefeil i navnet, 'O. Mustad & Sønn AS' er blitt til 'O. Musted & Sön'. Kanskje et håp om at skrivefeilen skal gjøre det mulig å komme unna anklager om kopiering skulle de som har laget eller pakket krokene bli rettslig forfulgt. Når Mustad har fått analysert krokene vil de bestemme seg for hva de gjør videre.

Engasjerer advokat
- Det er ikke første gang vi oppdager falske Mustad-kroker. Det er kun i enkelte markeder i Asia og Afrika dette forekommer. Vi har et bredt distribusjonsnettverk og tar dette problemet først opp gjennom våre distributører for å finne ut av hvem som står bak. Som oftest er de ansvarlige et handelsfirma som ikke er i bransjen, men som importerer forskjellige varer fra for eksempel Kina, sier Bjerke.
- Når vi vet hvem som står bak import og distribusjonen av de falske produktene, overlater vi videre behandling av saken til en lokal advokat. Han vil normalt henvende seg per brev, og hvis det er nødvendig kjører vi en lokal advokat på saken, først med brev så eventuelt ta de nødvendige rettslige skritt, sier Bjerke, som legger til:
- De fleste av disse sakene kan være langvarige. Som oftest klarer vi å stoppe distribusjonen av krokene, men dessverre er det som oftest for sent til å hindre at noen kroker kommer ut i markedet. Da er ofte skaden allerede skjedd.

Mustad – Big Business innen fiskekroker

Det 178 år gamle selskapet O. Mustad & Sønn AS eies av morselskapet Mustad AS som i 2008 hadde en omsetning på 431 millioner kroner. Hovedaksjonær er Hans Holt Mustad. Selskapet har nesten tusen ansatte, hvorav rundt 200 i Norge. De har produksjon i Norge, Singapore, Filippinene, Portugal, Brasil og Kina. Mustad AS eier også Mustad Longline AS som leverer autolineutstyr og krok til fiskeflåten.
Fiskekroker fra Mustad selges til 160 land. I Thailand selges det både Mustad-krok produsert ved fabrikken i Norge og i Kina.
Modellen som mest sannsynlig er kopiert produseres i Kina og har produktnummer som tilhører krok som produseres spesielt for det asiatiske markedet.

300 milliarder dollar i etterligninger

Kopiering av produkter er ikke ukjent her i Thailand. Kjente merker som Adidas, Nike, Diesel, Lewis og Camel kopieres her som mange andre steder i verden. Khao San Road i Bangkok er berømt blant reisende fra hele verden.
Gaten er også kjent for å ha tilbud om kopierte dataprogrammer, filmer og musikk, samt tilbud om falske dokumenter. Ifølge en rapport publisert av OECD i november i fjor, utgjør ulovlige kopier 1,95 prosent av verdens handel med forbrukervarer. I 2001 var omsetningen anslått til cirka 100 milliarder amerikanske dollar. Nå nærmer den seg ifølge estimater raskt 300 milliarder dollar.

(Pattaya Tidende utgave 6/2010 - 1. juni 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge