1. mai 2010

Thailandsk gründer åpner sin tredje restaurant i Bergen

Skrevet av 
Lisa Mayom Khruawan åpner nå sin tredje filial av 'Kroa Thai' i Bergen. Hun har drevet i restaurantbransjen i mange år, og vet en del om utfordringer med å være arbeidsgiver for thaier i Norge.

AV: ASGEIR EIDE-OLSEN

Kroa Thai ligger godt plassert i Bergen. Rett over gaten fra Grieghallen, hvor fine bergensfruer spaserer på vei til konserter og studentene ved universitetet strener på vei opp til 'Leninhøyden'. Her har altså Lisa Mayom Khruawan (45) åpnet sitt thailandske kjøkken. Syv år er det gått siden hun begynte her og snart åpner hun sin tredje filial av Kroa Thai.
- Hvorfor startet du med restaurant?
- Familien min har alltid drevet med restaurant og mat, så det var helt naturlig. Dessuten jobbet jeg mange år i restaurant i Norge etter at jeg kom hit. Først var det nattklubb i Oslo, siden som servitør på restauranter i Bergen. Jeg lærte mye og hadde lyst på et eget sted. Jeg drev butikk en periode og deretter en annen restaurant, men gikk igjennom en tøff sykdomsperiode etter jeg fikk hjerneslag for noen år siden, så det er først nå med Kroa Thai jeg føler å ha fått det til slik jeg ville.

Ikke lett å lære opp
- Hva er annerledes med å drive i Norge fremfor i Thailand.? - Du vet, jeg kom til Norge allerede i 1983 og da var jeg bare 17 år, så jeg vet ikke så mye om hvordan det er å drive i Thailand, svarer Lisa med et smil.
- Men jeg kan si det at det vanskeligste med å drive i Norge handler om personalarbeid. Det er mange thaier som er flinke og har stort potensial, men det er ikke alltid så lett å lære dem opp. Thailendere i Norge er stolte og liker ikke alltid å bli fortalt hvordan de skal gjøre ting. Men skal du lære noe skikkelig, så må du se og høre på dem som kan faget, ikke sant, spør Lisa.
- Mange thailendere som kommer til Norge har lært seg dårlige vaner fra arbeidslivet i Thailand. Thailand er jo sånn at sjefer er veldig sjefete og arbeidere må være underdanige. Det er ikke noe bra. Når en kommer til Norge så finner en ut at slik er det heldigvis ikke her, og da skal en i hvert fall ikke ha noe av å bli kommandert rundt av en annen thai, sier Lisa underfundig, og forsetter: - Det kan jeg forstå, men noen må jo lære dem faget og noen må si i fra hvordan ting skal være. Det er det alltid så lett å lære dem opp. Thailendere i Norge er stolte og liker ikke alltid å bli fortalt hvordan de skal gjøre ting. Men skal du lære noe skikkelig, så må du se og høre på dem som kan faget, ikke sant, spør Lisa.
- Mange thailendere som kommer til Norge har lært seg dårlige vaner fra arbeidslivet i Thailand. Thailand er jo sånn at sjefer er veldig sjefete og arbeidere må være underdanige. Det er ikke noe bra. Når en kommer til Norge så finner en ut at slik er det heldigvis ikke her, og da skal en i hvert fall ikke ha noe av å bli kommandert rundt av en annen thai, sier Lisa underfundig, og forsetter: - Det kan jeg forstå, men noen må jo lære dem faget og noen må si i fra hvordan ting skal være. Det er det tøffeste med jobben, det å være sjef og ta upopulære avgjørelser og ikke bli for emosjonelt preget av den motstanden en da møter. Det har kostet mange tårer for meg å komme dit jeg er nå.

Ikke all mat er sterk
- Tåler nordmenn den sterke maten, eller tilpasser du den?
- Jeg vil si det sånn: Det thailandske kjøkken er så mangt, og her på Kroa Thai så serverer vi ikke typisk husmannskost, men restaurantmat. I motsetning til hva en får servert på landsbygda i Thailand, så er ikke sentralthailandsk mat så veldig sterk, så det går greit.
- Hva er mest populært?
- Geng Phet, Paneng, Pat Thai, dette går det mye av, men ærlig talt så selger det meste på menyen veldig bra. Jeg har så mange stamgjester at de etter hvert har gjort seg kjent med alt på menyen.
- Hvem er gjestene dine?
- Det er mye folk som bor i området, de faste ensemblene i Grieghallen og så har vi mange folk fra restaurantbransjen som kommer - både kokker og servitører fra andre restauranter - det er jeg litt stolt av.

Nordmenn med suppeposer
- Har du inntrykk av at det er folk som har vært i Thailand som kommer for å gjenoppfriske opplevelsen av thailandsk mat?
- Både ja og nei. Mange har jo vært på ferie i Thailand, men det er også en god del som aldri har vært i Thailand - men de har kanskje vært på thairestaurant i London eller Paris og fått smaken på det der.
- Om du selv dro tilbake til Thailand, hva ville du savne av norsk mat?
- Raspeballer, saltkjøtt og kålrotstappe! Det er noe jeg ville savne, men jeg er nå mest glad i thailandsk mat uansett. Jeg synes det er så merkelig med nordmenn som flytter til Thailand og får sendt nedover Toro-poser med brun saus og slikt. Thailandsk mat er frisk, sunn og veldig smaksrik. Jeg tror det er lettere å selge thaimat til nordmenn i Norge enn å selge thaimat til nordmenn i Thailand!
- Når jeg har bodd så lenge i Norge som jeg har, så blir jeg nesten som et menneske uten nasjonalitet, eller kanskje en med dobbel nasjonal identitet. For å si det slik - jeg er norsk når jeg er i Thailand og thai når jeg er i Norge. Jeg tar liksom ambassadørrollen med meg i livet.
- Når jeg hører om nordmenn som gjør dumme ting i Thailand så blir jeg lei meg og taler Norge og nordmenns sak, og når jeg er i Norge så blir det omvendt, avslutter Lisa Mayom Khruawan.

(Pattaya Tidende utgave 5/2010 - 1. mai 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge