1. mai 2010

Kursen falt for 7. måned på rad

Skrevet av 
I sju måneder har norske kroner falt mot baht. En pensjonist som får utbetalt en pensjon på 12.000 norske kroner fikk i oktober i fjor cirka 70.400 baht. I april i år får han kun 64.900 baht, en reduksjon på 5.500 baht. Tas effekten av at mange blir trukket kildeskatt med i regnestykket, viser det at mange har et dramatisk fall i sin disponible inntekt.
DnB-Nor økte 16. april renten for sine boliglånskunder med 0,15 prosent. Det reduserte behovet for at Norges Bank skal øke styringsrenten. En av de få valutaer kronen har svekket seg mot i 2010 er thailandske baht. Det er litt spesielt sett på bakgrunn av den ustabile politiske situasjonen som i lang tid har hersket i Thailand.
Som trendkurven viser har kronen falt jevnt mot baht siden oktober i fjor. Det vil si hvis denne trenden ikke snur i løpet av den siste uka av april, vil gjennomsnittskursen mot baht ha sunket hver eneste måned i sju måneder på rad. Verken politisk uro eller vulkansk aske, som begge har en negativ innvirkning på thailandsk turistnæring, ser ut til å ha påvirket styrken til baht nevneverdig.

Styrkes mindre enn forventet
Flere av investeringsbankene har i vinter kjøpt opp norske kroner i påvente av en forventet styrking av norske kroner mot del fleste valutaer. Det har vært og er fortsatt forventninger om ytterligere styrking av kronen. Men ulike økonomiske faktorer har gjort Norges Bank mer tilbakeholden med å øke styringsrenten enn hva sentralbanksjef Gjedrem varslet i fjor høst. Dette gjør at den styrkes mindre enn hva som har vært forventet.
Fortsatt er norske kroner sterke mot de fleste valutaer, og sterkere enn hva norske myndigheter ser som fordelaktig. Utviklingen i forhold til thailandske baht har samtidig vært antisyklisk. Det vil si baht har styrket seg kraftig mot norske kroner, mens andre valuter som pund, amerikanske dollar, yen, svenske og danske kroner har blitt svekket mot kroner.

Baht er en liten valuta
De fleste land opplever svekking av valutaen når det er politisk turbulens og vold. Det må derfor være lov til å undres om kursen manipuleres av internasjonale banker eller investeringsselskaper som er tjent med en sterk baht. Det kan også skyldes at de som sitter på større beholdninger av baht, inklusiv thailandske myndigheter, ikke ønsker å selge baht da de frykter signaleffekten av et salg. Svekkes baht raskt vil dette, til tross for den positive virkning det vil ha for thailandsk eksport, bli sett på som sviktende tiltro til thailandsk økonomi.

Nærmer oss bunnen
Det er ingen fundamentale årsaker til at norske kroner nå skal være svake mot baht. Det kan derfor raskt skje at trenden som en har sett de siste sju månedene snur. Det er også lite som tyder på at kursen vil komme under fem baht i tiden fremover. Det er sjeldent vanskelig å si hva utviklingen blir på kort sikt. Men trendkurven viser at baht de siste årene sjelden har blitt ligget lenge på et nivå under fem kroner.
Derfor nærmer vi oss nok bunnen, og sannsynligvis vil kronen ligge i sjiktet 5,25 til 5,60 til høsten, med mulighet for styrking senhøstes.

Skrevet av: Terje Engø

(Pattaya Tidende utgave 5/2010 - 1. mai 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge