1. mai 2010

Hveteølet inntar Pattaya for fullt

Skrevet av 
På Villa Market får du nå det meste av importerte ølsorter. Tidligere styremedlem i Pilsens Venner, Oddvar Wangberg, tester her to typer importert hveteøl sammen med Ole Svendsen fra Ølklubben Bjorrjal.

AV: DAG A. EKEBERG

Oddvar Wangberg var tidligere styremedlem i Pilsens Venner, og engasjerte seg på 80- og 90-tallet sterkt i ølpolitikk i Norge. Han kjempet for nordmenns rett til å brygge eget øl. Likeledes kjempet han mot utviklingen i bryggeribransjen hvor de små lokale bryggeriene ble kjøpt opp av store konserner.
Wangberg forteller fra oppveksten som 'ølbrygger': - Det er ingen som brygger øl som 14-åring, sa min farmor til meg på en typisk tromsdalsdialekt for 50 år siden. - Hvis du drikker øl får du en stor mave og blir alkoholiker. Wangberg fortsetter: - Hun hadde nok rett, jeg skulle ikke startet så tidlig. Etter å ha rundet 65 år har maven og leveren fått grundig juling av hundrevis av liter øl, men det har blitt en del kunnskap om den gyldne drikk. Øl er mer en pils og fyll.
Testen dreier seg om det mørke ølet Erdinger og det tilsvarende lyse Paulaner. Begge øltypene er brygget med hvetemalt og byggmalt. Ølet ble kjøpt på Villa Market i Second Road, som har det største utvalget av importert øl i Pattaya, selv om det er langt fra det eneste stedet du finner importøl. Wangbergs ekspertvurdering av de to øltypene ser du i en egen ramme.

- Øl skal smake øl!
Ole Svendsen fra Ølklubben Bjorrjal gir sine synspunkter her:
- Jeg er jo oppflasket på undergjæret øl fra Borg Bryggerier mesteparten av mitt liv, og tok min første 'eksport' allerede som 13-åring, sier Svendsen. - Jeg kjenner godt til hveteøl fra mine reiser til Mellom-Europa, men så er det jo slik at hveteøl har mye mer variert smak, med mye skum og krydder, og det blir etter min mening ikke så godt som en pils. Men jeg synes den mørke Eidinger var god nok. Paulaner fra Belgia blir det alt for mye smak av. Jeg synes øl skal smake øl, sier Svendsen.

Ingrediensene viktig
Oddvar Wangberg har hjulpet oss med litt fakta om ølets innhold og historie:
Det er tre viktige elementer i øl, nemlig malt, humle og gjær. Vann trengs selvsagt også. Malten er et kornprodukt, humlen er krydderet. Det vi nå vet for å brygge godt øl er at vi må vi ha godt vann, malt og humle av høy kvalitet, men viktigst av alt er en god gjærsoppfamilie. Bygg- eller hvetemalt fuktes slik at malten delvis spires ved oppvarming. Spiringen stanses ved en tørkeprosess som gir malten en bestemt karakter som viser seg på det ferdige produkt. Når kornet er ferdig maltet og sukkeret er frigjort, reagerer gjæret med maltsukkeret og omdanner sukkeret fra stivelsen i kornet til alkohol.

Øl til alle anledninger
Det står i verdens eldste lovsamling, Hummurabis Lov, at 'den vertsholder som tar for høy pris for ølet, skal kastes i vannet'. Med andre ord druknes. Uansett hvordan ølet har utviklet seg verden over, er det konkludert med at ølet ble drukket i religiøse sammenhenger med bønn til gudene. I Norden ofret man øl til Odin, Tor og Frøya, senere når vi ble kristne ofret vi det til Jomfru Maria og Olav den Hellige. For å illustrere hvor viktig ølet var i mange sammenhenger, kan nevnes at kirken både i Telemarken og Nidaros døpte de nyfødte barna i øl.
Det var øl til høytider og fest også i gamle dager. Kom det et nyfødt barn til verden ble det 'barselølfest'. Når det var bryllup

Erdinger (Weissbier Dunkel, Munchen)

Gullgul farge, litt uklar. Noe krydder, malt- og eplearomaer i duften. Lett sødme i anslaget, mye eplepreg, ok bitterhet, sitter en stund. Litt bananpreget smak. Bruksområde: Sjømat. Bør serveres godt avkjølt. Alkoholinnhold: 5,5 prosent. Pris i Norge kr. 43,10. Pris Villa Market THB 146.

Paulaner (Hefe-Weissbier, Munchen)

Høyt skum med gylden farge, lett aroma av karamell og gjær i duften. Smaken er litt lik duften. Lang ettersmak. Uklart. Et godt øl. Alkohol: 5,5 prosent. Pris i Norge kr. 39,30. Pris Villa Market THB 149. drakk man 'brudeøl', og det var 'gravøl' til begravelse. Det var lovbestemt at man skulle brygge øl, og de ssom ikke brygget øl i løpet av en periode på tre år kunne risikere å bli utvist fra landet.

(Pattaya Tidende utgave 5/2010 - 1. mai 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge